/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
კატეგორია : ბავშვის კვება

გამარჯობა, 3 წლის ბავშვს ვერაფრით ვერ ჩამოვუყალიბე მაგიდასთან ნორმალურად კვების კულტურა. ყველა უნარი კარგად აქვს განვითარებული, იცის ჩანგლით და კოვზის ჭამა, ყველაფერი ესმის, კარგად ლაპარაკობს. მაგრამ... მთელი დღე შია, მთელი დღე მაცივართან დგას, ოღონდ ვერ გავაგებინე ის, თუ რა უნდა ჭამოს, რომ დანაყრდეს და ყოველ ნახევარ საათში არ მოშივდეს. მთელი დღის განმავლობაში ჭამს ლუკმა-ლუკმა, პურს ნამცეც-ნამცეც, წიწკნის, ანამცეცებს და ა.შ. წესიერად მოკბეჩა და საკვებისთვის მიყოლება ვერ ვასწავლე. უმეტესად არც არაფერს აყოლებს პურს და არც დამანაყრებელ საჭმელს ჭამს, მოშივდება, მივა სალათის ფოთლებს ჭამს, მერე კიდევ მოშივდება, ახლა ბულგარულ წიწაკას ჭამს და ა.შ გაუთავებლად მთელი დღე. მირჩიეთ რამე, ან მითხარით ეს ნორმაა? დატანჯული ვარ უკვე, მის შიმშილზე მეტად უკვე ის მაწუხებს, რომ სამზარეულოდან ვერ გამოვდივარ მთელი დღე.

კატეგორია : ბავშვის აღზრდა
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რჩევები

რატომ უნდა ჩაანაცვლოთ რაფინირებული ნახშირწყლები მთლიანი მარცვლეულით და ხილით შუახნის ასაკში?

რატომ უნდა ჩაანაცვლოთ რაფინირებული ნახშირწყლები მთლიანი მარცვლეულით და ხილით შუახნის ასაკში?
მეცნიერები გვთავაზობენ რაფინირებული ნახშირწყლების ჩანაცვლებას მთლიან მარცვლეულში,

ხილსა და არასახამებლიან ბოსტნეულში არსებული ნახშირწყლებით.

კავშირი ნახშირწყლებსა და წონის მატებას შორის უფრო დიდი იყო ქალებსა და ჭარბი წონის მქონე ადამიანებში.

ნახშირწყლების გაზრდილი მოხმარება რაფინირებული მარცვლეულიდან, სახამებლიანი ბოსტნეულიდან და შაქრიანი სასმელებიდან ასოცირდება წონის უფრო მნიშვნელოვან მატებასთან შუახნის ასაკის განმავლობაში, ნათქვამია კვლევაში, რომელიც გამოქვეყნდა ჟურნალში BMJ.

ეს არის კარგად შემუშავებული კვლევა, რომელიც გვიჩვენებს ურთიერთობას, მაგრამ არა მიზეზობრიობას საკვების ტიპებს შორის, რომლებსაც ჩვენ ვიღებთ. ექსპერტებმა აღნიშნეს, რომ კვლევის შეზღუდვები მოიცავს იმ ფაქტს, რომ ის იყო დაკვირვებითი და კონკრეტულად ვერ განსაზღვრავს მიზეზს.

მარტივი შაქარი იწვევს წონის მატებას

შეკითხვა ექიმს
<p>-გამარჯობა. ბოლო რამდენიმე თვეა სამსახურში ძალიან ვიღლები, ისე, რომ გონებრივად ვითიშები და თვალები მეხუჭება. სამსახურში კი მიწევს მძიმე ფიზიკური შრომა, თუმცა 2 წლის მანძილზე ასე არასდროს ვყოფილვარ. მაინტერესებს თქვენი რჩევა. ასევე რა ვიტამინები უნდა შევიმოწმო? ასევე ვარ რკინადეფიციტური ანემიისკენ მიდრეკილი და ექიმის დანიშნულებით ვსვამ გალფერს.</p>

კვლევამ აჩვენა რამდენიმე ფაქტორი, რომელსაც ექსპერტები მნიშვნელოვნად მიიჩნევენ.

ეს კვლევა კიდევ ერთხელ ადასტურებს იმას, რაც ჩვენ ვიცით მარტივი შაქრების შესახებ, რომლებიც ხელს უწყობენ წონის მატებას. ადამიანებს, რომლებსაც უკვე აქვთ სხეულის მეტი წონა, მეტი მოთხოვნილება აქვთ კალორიების მიმართ. ამგვარად, ისინი შეიძლება უფრო მეტად მოიხმარდნენ არაჯანსაღ საკვებს.

მკვლევარებმა აღნიშნეს, რომ კვლევა ხაზს უსვამს ნახშირწყლების ხარისხისა და წონის გრძელვადიანი მართვის მნიშვნელობას, განსაკუთრებით ჭარბი წონის მქონე ადამიანებისთვის.

ჯანსაღი საკვების არჩევა

ამჟამინდელმა კვლევამ აჩვენა, რომ საკვების ტიპები, რომლებიც იწვევდნენ წონაში მატებას, იყო დამატებული შაქარი და სახამებელი.

ოთხი წლის განმავლობაში მონაწილეებმა, რომლებმაც გაზარდეს ამ საკვების მოხმარება, მოიმატეს წონაში, მათთან შედარებით, ვინც რაციონში ბოჭკოს შემცველობა გაზარდა.

წონის მატება ხდება მაშინ, როდესაც ვჭამთ იმაზე მეტ კალორიას, ვიდრე ვწვავთ.

მკვლევარებმა განაცხადეს, რომ რაფინირებული მარცვლეულის, სახამებლიანი ბოსტნეულის და შაქრით დამტკბარი სასმელების ჩანაცვლება მთლიანი მარცვლეულის, ხილისა და არასახამებლიანი ბოსტნეულის ნახშირწყლებით, თანაბრი პორციებით, ასოცირდება წონის ნაკლებ მატებასთან.

ნახშირწყლების ხარისხი ხშირად უფრო დიდ როლს თამაშობს წონის დაკლებაში ან მატებაში, ვიდრე რაოდენობა.

რაფინირებულ ნახშირწყლები და მაღალი გლიკემიური ინდექსის მქონე საკვები მეტაბოლიზდება ბევრად განსხვავებულად, ვიდრე ბოჭკო და დაბალი გლიკემიური ინდქსის მქონე საკვები პროდუქტები.

ჰარვარდის ჯანდაცვის თანახმად, პირველ რიგში, უნდა მიმართოთ დაბალი გლიკემიური ინდექსის მქონე საკვებს, რომელიც დაგეხმარებათ წონის კონტროლში სისხლში შაქრისა და ინსულინის დონის შემცირებით. ეს ასევე ხელს უწყობს კიბოს, გულის დაავადებების და სხვა ქრონიკული დაავადებების რისკის შემცირებას.

ზოგიერთი დაბალი გლიკემიური ინდექსის მქონე საკვები მოიცავს: შვრიას, ლობიოს, ოსპს, ბარდას, არასახამებლიან ბოსტნეულს,სტაფილოს, ხილს.

საშუალო ასაკის მიახლოებასთან ერთად, ადამიანების უმეტესობას, განსაკუთრებით ქალებს, უვითარდებათ ინსულინის მიმართ რეზისტენტობის გარკვეული ხარისხი, რაც ხელს უწყობს ცხიმების შენახვას და ართულებს წონის დაკლებას. იმ შემთხვევაშიც კი, თუ თქვენ არ იღებთ ჭარბ კალორიებს, რაფინირებული ნახშირწყლებისა და შაქრის მაღალი შემცველობის საკვებმა შეიძლება გააუარესოს ინსულინის მიმართ რეზისტენტობაა და ხელი შეუწყოს წონის მატებას.

რაც შეეხება ბოჭკოს, ბოჭკოთი მდიდარი საკვების მონელებას უფრო მეტი დრო სჭირდება, რაც უფრო დიდხანს გინარჩუნებთ სისავსის შეგრძნებას, ასე რომ, თქვენ ავტომატურად შეჭამთ ნაკლებს. ბოჭკო ასევე ხელს უწყობს გლუკოზისა და ინსულინის დონის დაბალანსებას.

მკვლევარები აღნიშნავენ, რომ წონის დაკლება და მისი შენარჩუნება ადვილია, როდესაც მეტ ყურადღებას აქცევთ კვების ხარისხს იმის ნაცვლად, თუ რამდენ კალორიას ან ნახშირწყლების რამდენ გრამს მიირთმევთ.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

თუ ხშირად გაზმორებთ, ეს აუცილებლად წაიკითხეთ
თუ ხშირად გაზმორებთ, ეს აუცილებლად წაიკითხეთ
სხეულის ხშირი გაწელვის, გაზმორების, სურვილი შეიძლება შემაწუხებელი იყოს, და მიუხედავად იმისა, რომ ხშირად უვნებელია, ზოგჯერ შესაძლოა მიანიშნებდეს რაიმე ფარულ პრობლემაზე.
სრულად
როგორ დავიკლოთ წონაში ქინძის დახმარებით: ეგვიპტელი ფარაონების რეცეპტი
როგორ დავიკლოთ წონაში ქინძის დახმარებით: ეგვიპტელი ფარაონების რეცეპტი
ქინძის თესლი, არა მხოლოდ მკვეთრი გემოს მქონე სანელებელია,
სრულად
როგორ დავიძინოთ სწორად დღის განმავლობაში, რომ გავიღვიძოთ ენერგიულად და არ დავაზიანოთ ჯანმრთელობა
როგორ დავიძინოთ სწორად დღის განმავლობაში, რომ გავიღვიძოთ ენერგიულად და არ დავაზიანოთ ჯანმრთელობა
მთავარია, სწორად შეარჩიოთ დრო, ადგილი და ხანგრძლივობა.
სრულად
როგორ შევარჩიოთ მოხუცთა თავშესაფარი ხანდაზმულისთვის: 6 გასათვალისწინებელი პუნქტი
როგორ შევარჩიოთ მოხუცთა თავშესაფარი ხანდაზმულისთვის: 6 გასათვალისწინებელი პუნქტი
ხანდაზმული ნათესავის მოხუცთა თავშესაფარში მოთავსების საკითხი თითქმის ყოველთვის იწვევს ძლიერ განცდებს და დანაშაულის გრძნობას.
სრულად
გულის უეცარი გაჩერება: როგორ გადავარჩინოთ სიცოცხლე
გულის უეცარი გაჩერება: როგორ გადავარჩინოთ სიცოცხლე
გულის უეცარი გაჩერება (გუგ) არის კრიტიკული სამედიცინო მდგომარეობა,
სრულად
რა უნდა ვიცოდეთ საკვების ალუმინის ფოლგაში  მომზადებისას
რა უნდა ვიცოდეთ საკვების ალუმინის ფოლგაში მომზადებისას
საკვების მომზადების დრო ალუმინის ფოლგაში არა უნდა აღემატებოდეს ორ საათს.
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

რატომ უნდა ჩაანაცვლოთ რაფინირებული ნახშირწყლები მთლიანი მარცვლეულით და ხილით შუახნის ასაკში? - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რატომ უნდა ჩაანაცვლოთ რაფინირებული ნახშირწყლები მთლიანი მარცვლეულით და ხილით შუახნის ასაკში?

ხილსა და არასახამებლიან ბოსტნეულში არსებული ნახშირწყლებით.

კავშირი ნახშირწყლებსა და წონის მატებას შორის უფრო დიდი იყო ქალებსა და ჭარბი წონის მქონე ადამიანებში.

ნახშირწყლების გაზრდილი მოხმარება რაფინირებული მარცვლეულიდან, სახამებლიანი ბოსტნეულიდან და შაქრიანი სასმელებიდან ასოცირდება წონის უფრო მნიშვნელოვან მატებასთან შუახნის ასაკის განმავლობაში, ნათქვამია კვლევაში, რომელიც გამოქვეყნდა ჟურნალში BMJ.

ეს არის კარგად შემუშავებული კვლევა, რომელიც გვიჩვენებს ურთიერთობას, მაგრამ არა მიზეზობრიობას საკვების ტიპებს შორის, რომლებსაც ჩვენ ვიღებთ. ექსპერტებმა აღნიშნეს, რომ კვლევის შეზღუდვები მოიცავს იმ ფაქტს, რომ ის იყო დაკვირვებითი და კონკრეტულად ვერ განსაზღვრავს მიზეზს.

მარტივი შაქარი იწვევს წონის მატებას

კვლევამ აჩვენა რამდენიმე ფაქტორი, რომელსაც ექსპერტები მნიშვნელოვნად მიიჩნევენ.

ეს კვლევა კიდევ ერთხელ ადასტურებს იმას, რაც ჩვენ ვიცით მარტივი შაქრების შესახებ, რომლებიც ხელს უწყობენ წონის მატებას. ადამიანებს, რომლებსაც უკვე აქვთ სხეულის მეტი წონა, მეტი მოთხოვნილება აქვთ კალორიების მიმართ. ამგვარად, ისინი შეიძლება უფრო მეტად მოიხმარდნენ არაჯანსაღ საკვებს.

მკვლევარებმა აღნიშნეს, რომ კვლევა ხაზს უსვამს ნახშირწყლების ხარისხისა და წონის გრძელვადიანი მართვის მნიშვნელობას, განსაკუთრებით ჭარბი წონის მქონე ადამიანებისთვის.

ჯანსაღი საკვების არჩევა

ამჟამინდელმა კვლევამ აჩვენა, რომ საკვების ტიპები, რომლებიც იწვევდნენ წონაში მატებას, იყო დამატებული შაქარი და სახამებელი.

ოთხი წლის განმავლობაში მონაწილეებმა, რომლებმაც გაზარდეს ამ საკვების მოხმარება, მოიმატეს წონაში, მათთან შედარებით, ვინც რაციონში ბოჭკოს შემცველობა გაზარდა.

წონის მატება ხდება მაშინ, როდესაც ვჭამთ იმაზე მეტ კალორიას, ვიდრე ვწვავთ.

მკვლევარებმა განაცხადეს, რომ რაფინირებული მარცვლეულის, სახამებლიანი ბოსტნეულის და შაქრით დამტკბარი სასმელების ჩანაცვლება მთლიანი მარცვლეულის, ხილისა და არასახამებლიანი ბოსტნეულის ნახშირწყლებით, თანაბრი პორციებით, ასოცირდება წონის ნაკლებ მატებასთან.

ნახშირწყლების ხარისხი ხშირად უფრო დიდ როლს თამაშობს წონის დაკლებაში ან მატებაში, ვიდრე რაოდენობა.

რაფინირებულ ნახშირწყლები და მაღალი გლიკემიური ინდექსის მქონე საკვები მეტაბოლიზდება ბევრად განსხვავებულად, ვიდრე ბოჭკო და დაბალი გლიკემიური ინდქსის მქონე საკვები პროდუქტები.

ჰარვარდის ჯანდაცვის თანახმად, პირველ რიგში, უნდა მიმართოთ დაბალი გლიკემიური ინდექსის მქონე საკვებს, რომელიც დაგეხმარებათ წონის კონტროლში სისხლში შაქრისა და ინსულინის დონის შემცირებით. ეს ასევე ხელს უწყობს კიბოს, გულის დაავადებების და სხვა ქრონიკული დაავადებების რისკის შემცირებას.

ზოგიერთი დაბალი გლიკემიური ინდექსის მქონე საკვები მოიცავს: შვრიას, ლობიოს, ოსპს, ბარდას, არასახამებლიან ბოსტნეულს,სტაფილოს, ხილს.

საშუალო ასაკის მიახლოებასთან ერთად, ადამიანების უმეტესობას, განსაკუთრებით ქალებს, უვითარდებათ ინსულინის მიმართ რეზისტენტობის გარკვეული ხარისხი, რაც ხელს უწყობს ცხიმების შენახვას და ართულებს წონის დაკლებას. იმ შემთხვევაშიც კი, თუ თქვენ არ იღებთ ჭარბ კალორიებს, რაფინირებული ნახშირწყლებისა და შაქრის მაღალი შემცველობის საკვებმა შეიძლება გააუარესოს ინსულინის მიმართ რეზისტენტობაა და ხელი შეუწყოს წონის მატებას.

რაც შეეხება ბოჭკოს, ბოჭკოთი მდიდარი საკვების მონელებას უფრო მეტი დრო სჭირდება, რაც უფრო დიდხანს გინარჩუნებთ სისავსის შეგრძნებას, ასე რომ, თქვენ ავტომატურად შეჭამთ ნაკლებს. ბოჭკო ასევე ხელს უწყობს გლუკოზისა და ინსულინის დონის დაბალანსებას.

მკვლევარები აღნიშნავენ, რომ წონის დაკლება და მისი შენარჩუნება ადვილია, როდესაც მეტ ყურადღებას აქცევთ კვების ხარისხს იმის ნაცვლად, თუ რამდენ კალორიას ან ნახშირწყლების რამდენ გრამს მიირთმევთ.