კვებითი ინტოქსიკაცია - რომელი საკვების მიღებაა უმჯობესი ამ დროს
საკვებით მოწამვლის ძირითადი სიმპტომები:
- დიარეა;
- გულისრევა;
- მადის დაკარგვა;
- ტემპერატურა;
- სისუსტე;
- თავის ტკივილი
განსაკუთრებით სახიფათოა:
- დიარეა, რომელიც 3 დღეზე მეტხანს გრძელდება;
- 38 გრადუსზე მაღალი ტემპერატურა;
- მეტყველების გაძნელება, მხედველობის გაძნელება;
- მწვავე დეჰიდრატაციის სიმპტომები
საკვებით მოწამვლა გამოწვეულია:
ბაქტერიებით
- სალმონელა - გვხვდება თერმულად დაუმუშავებელ კვერცხში, დაბინძრებულ ხილში და ბოსტნეულში, დაბინძურებულ წყალში. სიმპტომები ვლინდება 6 საათიდან - 6 დღეში;
- ეშერიხია კოლი - ძირითადად გვხვდება დაბინძურებულ და თერმულად დაუმუშავებელ ხორცში, მწვანე სალათაში, არაპასტერიზებულ რძეში, დაბინძურებულ წყალში. სიმპტომები ვლინდება 3-4 დღეში;
- ჰელიკობაქტერია პილორი(კამპილობაქტერია) - გვხვდება დაუმუშავებელ ქათმის ხორცში, არაპასტერიზებულ რძეში, დაბინძურებულ წყალში;
- ლისტერია - არაპასტერიზებულ რძის პროდუქტში, შებოლილ თევზში. სიმპტომები ვლინდება 1-4 კვირაში
პარაზიტებით
- ტოქსოპლაზმა - დაბინძურებულ და დაუმუშავებელ ხორცში(განსაკუთრებით, ღორის ხორცში);
- ტრიხინელა - გვხვდება დაუმუშავებელ და დაბინძურებულ ხორცში. მუცლის ღრუში სიმპტომები 1-2 დღეში ვლინდება, ხოლო სხვა სიმპტომები 2-8 კვირაში
ვირუსებით
- როტავირუსი;
- ასტროვირუსი - გვხვდება დაბინძურებულ წყალში. სიმპტომები ვლინდება 4-5 დღეში;
- A ჰეპატიტის ვირუსი
ეს პათოგენები პროდუქტების უმეტესობაში გვხვდება, თუმცა მაღალ ტემპერატურაზე დამუშავების შემდეგ პათოგენები იღუპებიან. საკვები, რომლებიც არ საჭიროებენ თერმულ დამუშავებას აუცილებელია მათი კარგად გარეცხვა.
ინტოქსიკაციისას აუცილებელია ჰიდრატაცია. მიიღეთ რაც შეიძლება მეტი სითხე. მოერიდეთ კოფეინის მიღებას, ის აღიზიანებს საჭმლის მომნელებელ ტრაქტს. ამ დროს უმჯობესია გვირილის ჩაი.
ინტოქსიკაციისას სასურველია მარტივად მოსანელებელი, ნაკლებცხიმიანი პროდუქტების მიღება, როგორებიცაა:
- ბანანი;
- ბრინჯი;
- ტოსტი;
- შვრია;
- კარტოფილი;
- მოხარშული ბოსტნეული
მოერიდეთ:
- რძის პროდუქტებს, განსაკუთრებით რძეს და ყველს;
- შემწვარ საკვებს;
- ცხიმიან საკვებს;
- დიდი რაოდენობით შაქრის შემცველ პროდუქტებს;
- კოფეინს;
- ალკოჰოლს;
- ნიკოტინს.