სოკოსგან დამზადებული ხელოვნური ხორცი ამცირებს მსხვილი ნაწლავის კიბოს რისკს
ამცირებს მსხვილი ნაწლავის კიბოს რისკს და ზრდის ნაწლავის სასარგებლო ბაქტერიებს. შრომის შედეგები გამოქვეყნდა European Journal ofNutrition-ში.
ეს რანდომიზებული კლინიკური კვლევა პირველია, რომელმაც შეისწავლა დიდი რაოდენობით წითელი და დამუშავებული ხორცის მიკოპროტეინით ჩანაცვლების ეფექტი ქიმიური გენოტოქსინების დონეზე, რომლებიც პასუხისმგებელნი არიან კიბოს განვითარებაზე.
საბოლოოდ, მკვლევრები დააკვირდნენ 18-50 წლის 20 ჯანმრთელ ზრდასრულ მამაკაცს. პირველი ჯგუფის მონაწილეები ორი კვირის განმავლობაში ყოველდღიურად იღებდნენ 240 გრამ წითელ და დამუშავებულ ხორცს (ძროხის სტეიკი, ღორის ძეხვი და ლორი). მეორე ჯგუფს მიეცა სოკოდან მიღებული მიკოპროტეინის ეკვივალენტური ულუფები ორკვირიანი პერიოდის განმავლობაში, ორ ფაზას შორის ოთხი კვირის განმავლობაში.
მიკოპროტეინების ჯგუფის განავლისა და შარდის ნიმუშების ანალიზმა აჩვენა, რომ გენოტოქსინების (NOC და p-კრეზოლის) დონე მნიშვნელოვნად შემცირდა. ხორცისმჭამელ სუბიექტებს ასევე ჰქონდათ გენოტოქსინის უფრო მაღალი დონე, რაც პოტენციურად ზრდის კოლორექტალური კიბოს გრძელვადიან რისკს. განსხვავება ორ ჯგუფს შორის სტატისტიკურად მნიშვნელოვანია.
გარდა ამისა, მიკოპროტეინების დიეტამ მნიშვნელოვნად გააუმჯობესა ნაწლავის მდგომარეობა ნაწლავის სასარგებლო ბაქტერიების კოლონიების ზრდის სტიმულირებით, რომლებიც საჭიროა სიმსივნისა და ანთებისგან დასაცავად.
ამის საპირისპიროდ, ხორცის ჯგუფის შედეგებმა აჩვენა იმ მიკრობიოტის ზრდა, რომელიც დაკავშირებულია კიბოსთან, გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებთან, სიმსუქნესა და ჯანმრთელობის სხვა უარყოფით შედეგებთან.