მაღალი წნევის მქონე ადამიანებში ყავის სმა აორმაგებს გართულებების რისკს
ყავის ჭარბი რაოდენობით სმამ შეიძლება გააორმაგოს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების გართულებების და სიკვდილის რისკი. სამუშაოს შედეგები აღწერილია ამერიკული გულის ასოციაციის ჟურნალში (JAHA).
წინა კვლევებმა აჩვენა, რომ დღეში ერთი ფინჯანი ყავის დალევა ზრდის ინფარქტის პრევენციის შანსს და ასევე შეიძლება თავიდან აგვაცილოს ინფარქტი ან ინსულტი ჯანმრთელ ადამიანებში. გარდა ამისა, ზოგიერთმა კვლევამ აჩვენა, რომ თუ ყავას რეგულარულად სვამთ, ისეთი ქრონიკული დაავადებების განვითარების შანსი, როგორიცაა ტიპი 2 დიაბეტი და ზოგიერთი სახის კიბო, შეიძლება შემცირდეს.
თუმცა, ცნობილია, რომ ამ სასმლის ჭარბი რაოდენობა ზრდის არტერიულ წნევას და იწვევს შფოთვას, გულის პალპიტაციას და ძილის დარღვევას.
ახლა მეცნიერებმა თავიანთი ყურადღება გაამახვილეს ყავისა და მწვანე ჩაის ზემოქმედების დონეზე ჰიპერტენზიის სხვადასხვა ხარისხის მქონე პირებში. მათ დაყვეს არტერიული წნევა ხუთ კატეგორიად: ოპტიმალური და ნორმალური (130/85 mmHg-ზე ნაკლები), მაღალი ნორმალური (130-139/85-89 mmHg), პირველი ხარისხის ჰიპერტენზია (140-159/90-99 mmHg). მეორე ხარისხი (160-179 / 100-109 მილიმეტრი ვერცხლისწყალი) და მესამე ხარისხი (ვერცხლისწყლის 180/110 მილიმეტრზე მეტი).
ბოლო ორი მაჩვენებელი განიხილებოდა მძიმე ჰიპერტენზიად.
40-დან 79 წლამდე ასაკის 6570-ზე მეტი მამაკაცი და 12000-ზე მეტი ქალი მონაწილეობდა კვლევაში. მხედველობაში იქნა მიღებული ისეთი მონაცემები, როგორიცაა სამედიცინო გამოკვლევების შედეგები და შევსებული კითხვარები, რომლებიც აფასებენ ცხოვრების წესს, დიეტას და სამედიცინო ისტორიას. მეთვალყურეობის 19 წლის განმავლობაში, 842 ადამიანი გარდაიცვალა გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებთან დაკავშირებული მიზეზების გამო.
ანალიზმა აჩვენა, რომ დღეში ორი ან მეტი ფინჯანი ყავის დალევა აორმაგებს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებისგან სიკვდილის რისკს იმ ადამიანებში, რომელთა არტერიული წნევა იყო 160/100 მმ. ვწყ. სვ. ან უფრო მაღალი.
თუმცა, დღეში ერთი ფინჯანი ყავა და მწვანე ჩაი არ ზრდიდა ამ ალბათობას სისხლის წნევის რომელიმე კატეგორიისთვის.
ავტორები აღნიშნავენ, რომ მათი შედეგები ასახავს ყავის მოხმარების კონტროლის აუცილებლობას მძიმე ჰიპერტენზიის მქონე პირებისთვის, რადგან კოფეინის მავნე ზემოქმედება შესაძლოა აღემატებოდეს მის დამცავ ეფექტს. ისინი მწვანე ჩაის სარგებელს მიაწერენ მასში პოლიფენოლების არსებობას, რომლებიც მნიშვნელოვანი ანტიოქსიდანტია ანთების საწინააღმდეგო თვისებებით.