/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სიახლეები

კვებასთან დაკავშირებული 7 მავნე ჩვევა

კვებასთან დაკავშირებული 7 მავნე ჩვევა
მიოკარდიუმის ინფარქტით, ინსულტითა და შაქრიანი დიაბეტით გამოწვეული სიკვდილის შემთხვევათა ნახევარზე მეტი უშუალოდ უკავშირდება კვებას, ანუ იმას, რას ვჭამთ!

1) ტკბილი სასმელები

ტკბილი სასმელები მნიშვნელოვნად ზრდის სისხლში შაქრის შემცველობას, ამასთან არავითარი კვებითი ღირებულება არ გააჩნია. ეს სასმელები პასუხისმგებელია ინფარქტით, ინსულტითა და დიაბეტით გარდაცვლილთა 7,4%-ზე. ამ სასმელებს შორისაა ტკბილი გაზიანი სასმელები, ხილის წვენები, რომელთაც დამატებული აქვთ შაქარი, სპორტული და ენერგეტიკული სასმელები, რძიანი კოქტეილები სხვადასხვა დანამატით, ასევე ჩაი და ყავა, თუ მათ შაქრის დამატებით მიირთმევთ.

2) ხილის უკმარისობა

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ხილის უკმარისობას სიკვდილის შემთხვევათა 7,5% უკავშირდება. ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის რეკომენდაციით ადამიანმა დღეში ხილისა და ბოსტნეულის არანაკლებ 5 ულუფა უნდა მიიღოს (დაახლოებით 400 გრამი). ულუფა, მაგალითად, ერთი ვაშლი, ერთი მსხალი ან კიდევ ერთი მუჭა მარწყვია.

3) ბოსტნეულის უკმარისობა

შეკითხვა ექიმს
<p>-გამარჯობა მტკივნეული ორივე მხრიდან და იღლია მაგრამ მარჯვენა მხარე იღლია და მხარი საღამოს იმატებს ტკივილი რისი ბრალი შეიძლება იყოს და ვის უნდა მივმართო?</p>

ბოსტნეულის უკმარისობა ასევე ცუდად აისახება ორგანიზმის ჯანმრთელობაზე, დასაბამს აძლევს ბევრ პათოლოგიას და პასუხისმგებელია სიკვდილის შემთხვევათა 7,5%-ზე.

სეზონზე აუცილებლად უნდა მიიღოთ ყველა სახის ბოსტნეული, პომიდორი, კიტრი, წიწაკა, ზამთარში – კომბოსტო, სტაფილო, გოგრა; შეუცვლელია მწვანილის როლიც, აუცილებელია მწვანილის რეგულარულად ჩართვა საკვებ რაციონში.

4) ომეგა-3 უჯერი ცხიმოვანი მჟავების უკმარისობა

დასახელებული ტიპის მჟავები უხვადაა ცხიმიან თევზში (ზუთხი, კალმახი, სკუმბრია, თინუსი, სარდინი). არ არის გასაკვირი, რომ გრენლანდიის მცხოვრებლები, რომლებიც მსოფლიოში ყველაზე მეტ თევზს ჭამენ, პრაქტიკულად არ ავადმყოფობენ გულის პათოლოგიებით. გარდა ამისა, ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავები უზრუნველყოფს კანის ჯანმრთელობას, თმისა და ფრჩხილების სიჯანსაღეს. ამ მჟავების უკმარისობას სიკვდილის შემთხვევათა 7,8% უკავშირდება.

5) გადამუშავებული ხორცი

ყველას სმენია, რომ ძეხვეული, ლორი, შებოლილი პროდუქტები არაჯანსაღი საკვებია და საზოგადოდ, მავნებელია ორგანიზმისთვის, გადამუშავებული ხორცი სიკვდილის შემთხვევათა 8,2%-ზეა პასუხისმგებელი. საქმე ისაა, რომ ამ პროდუქტებში ბევრი მარილი და ნიტრიტია. ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის მონაცემებით, თუ ადამიანი ყოველდღიურად 50 გრამ გადამუშავებულ ხორცს ჭამს, სწორი ნაწლავის კიბოს განვითარების რისკს 18%-ით ზრდის.

6) ნიგვზისა და მზესუმზირას ნაკლებობა

ადამიანები რომ სათანადო რაოდენობით იღებდნენ ნიგოზსა და სხვადასხვა მცენარის თესლებს (სელის, ნუშის, გოგრის), სიკვდილობის შემთხვევათა 8,5%-ს აირიდებდნენ. ნიგოზი და მზესუმზირა ვიტამინებისა და მიკროელემენტების წყაროა. ნიგოზში ბევრია კალიუმი, მაგნიუმი, იოდი, ნუშის თესლში – ფოსფორი, მაგნიუმი, რკინა, სპილენძი, ფოლიუმის მჟავა, მზესუმზირაში – მაგნიუმი, E და D ვიტამინები.

7) ჭარბი მარილი

ჭარბ მარილს ექსპერტები „მკვლელსაც“ კი უწოდებენ, რადგან ის სიკვდილობის 10%-ის მიზეზია. მარილის სიჭარბე ორგანიზმში სითხის შეკავებას იწვევს, რაც, თავის მხრივ, გულსა და თირკმელებზე დატვირთვას ზრდის. ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის რეკომენდაციით, მოზრდილებმა და 7 წელზე უფროსი ასაკის ბავშვებმა დღეში 5 გრამზე (ერთი ჩაის კოვზი) მეტი მარილი არ უნდა მიიღონ.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

ნაპოვნია სიბერეში კუნთების და ჯანმრთელობის შენარჩუნების საშუალება
ნაპოვნია სიბერეში კუნთების და ჯანმრთელობის შენარჩუნების საშუალება
GeroScience: HDAC11 ცილის დეფიციტი ორგანიზმში იცავს სარკოპენიისგან.
სრულად
რატომ გვტკივა თავი სახლის დალაგების შემდეგ
რატომ გვტკივა თავი სახლის დალაგების შემდეგ
საყოფაცხოვრებო ქიმიკატების გამოყენების გამო სახლის დალაგების შემდეგ შესაძლოა თავის ტკივილის განვითარება.
სრულად
იმედი L-ის მომხმარებელს AI ასისტენტი მოემსახურება
იმედი L-ის მომხმარებელს AI ასისტენტი მოემსახურება
იმედი L-ის დაზღვეულებისთვის სიახლეა. პირველად სადაზღვევო ინდუსტრიაში, იმედი L-მა შექმნა ინოვაციური პროდუქტი - AI ასისტენტი რომელიც დაზღვეულებს შესაძლებლობას მისცემს მარტივად და კომფორტულად მიიღონ მათთვის საჭირო, დაზღვევასთან დაკავშირებული მომსახურება.
სრულად
რა არის სექსუალური ჰარასმენტი და რატომ არის ის საშიში?
რა არის სექსუალური ჰარასმენტი და რატომ არის ის საშიში?
სექსუალური ჰარასმენტი არის მამაკაცის მიერ სამსახურეობრივი ან სტატუსური უპირატესობის გამოყენებით ქალისთვის სექსის იძულება.
სრულად
რატომ მოქმედებს ზოგიერთი წამალი სხვადასხვა ადამიანზე განსხვავებულად
რატომ მოქმედებს ზოგიერთი წამალი სხვადასხვა ადამიანზე განსხვავებულად
Nature Chemistry: ნაწლავის ბაქტერიებმა შეიძლება შეამცირონ წამლების ეფექტურობა.
სრულად
ჯო ბაიდენს კიბოს დიაგნოზი დაუსვეს
ჯო ბაიდენს კიბოს დიაგნოზი დაუსვეს
აშშ-ის ყოფილ პრეზიდენტს, ჯო ბაიდენს კიბო აქვს. ამის შესახებ მისმა ოფისმა განაცხადა.
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

კვებასთან დაკავშირებული 7 მავნე ჩვევა - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

კვებასთან დაკავშირებული 7 მავნე ჩვევა

1) ტკბილი სასმელები

ტკბილი სასმელები მნიშვნელოვნად ზრდის სისხლში შაქრის შემცველობას, ამასთან არავითარი კვებითი ღირებულება არ გააჩნია. ეს სასმელები პასუხისმგებელია ინფარქტით, ინსულტითა და დიაბეტით გარდაცვლილთა 7,4%-ზე. ამ სასმელებს შორისაა ტკბილი გაზიანი სასმელები, ხილის წვენები, რომელთაც დამატებული აქვთ შაქარი, სპორტული და ენერგეტიკული სასმელები, რძიანი კოქტეილები სხვადასხვა დანამატით, ასევე ჩაი და ყავა, თუ მათ შაქრის დამატებით მიირთმევთ.

2) ხილის უკმარისობა

ხილის უკმარისობას სიკვდილის შემთხვევათა 7,5% უკავშირდება. ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის რეკომენდაციით ადამიანმა დღეში ხილისა და ბოსტნეულის არანაკლებ 5 ულუფა უნდა მიიღოს (დაახლოებით 400 გრამი). ულუფა, მაგალითად, ერთი ვაშლი, ერთი მსხალი ან კიდევ ერთი მუჭა მარწყვია.

3) ბოსტნეულის უკმარისობა

ბოსტნეულის უკმარისობა ასევე ცუდად აისახება ორგანიზმის ჯანმრთელობაზე, დასაბამს აძლევს ბევრ პათოლოგიას და პასუხისმგებელია სიკვდილის შემთხვევათა 7,5%-ზე.

სეზონზე აუცილებლად უნდა მიიღოთ ყველა სახის ბოსტნეული, პომიდორი, კიტრი, წიწაკა, ზამთარში – კომბოსტო, სტაფილო, გოგრა; შეუცვლელია მწვანილის როლიც, აუცილებელია მწვანილის რეგულარულად ჩართვა საკვებ რაციონში.

4) ომეგა-3 უჯერი ცხიმოვანი მჟავების უკმარისობა

დასახელებული ტიპის მჟავები უხვადაა ცხიმიან თევზში (ზუთხი, კალმახი, სკუმბრია, თინუსი, სარდინი). არ არის გასაკვირი, რომ გრენლანდიის მცხოვრებლები, რომლებიც მსოფლიოში ყველაზე მეტ თევზს ჭამენ, პრაქტიკულად არ ავადმყოფობენ გულის პათოლოგიებით. გარდა ამისა, ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავები უზრუნველყოფს კანის ჯანმრთელობას, თმისა და ფრჩხილების სიჯანსაღეს. ამ მჟავების უკმარისობას სიკვდილის შემთხვევათა 7,8% უკავშირდება.

5) გადამუშავებული ხორცი

ყველას სმენია, რომ ძეხვეული, ლორი, შებოლილი პროდუქტები არაჯანსაღი საკვებია და საზოგადოდ, მავნებელია ორგანიზმისთვის, გადამუშავებული ხორცი სიკვდილის შემთხვევათა 8,2%-ზეა პასუხისმგებელი. საქმე ისაა, რომ ამ პროდუქტებში ბევრი მარილი და ნიტრიტია. ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის მონაცემებით, თუ ადამიანი ყოველდღიურად 50 გრამ გადამუშავებულ ხორცს ჭამს, სწორი ნაწლავის კიბოს განვითარების რისკს 18%-ით ზრდის.

6) ნიგვზისა და მზესუმზირას ნაკლებობა

ადამიანები რომ სათანადო რაოდენობით იღებდნენ ნიგოზსა და სხვადასხვა მცენარის თესლებს (სელის, ნუშის, გოგრის), სიკვდილობის შემთხვევათა 8,5%-ს აირიდებდნენ. ნიგოზი და მზესუმზირა ვიტამინებისა და მიკროელემენტების წყაროა. ნიგოზში ბევრია კალიუმი, მაგნიუმი, იოდი, ნუშის თესლში – ფოსფორი, მაგნიუმი, რკინა, სპილენძი, ფოლიუმის მჟავა, მზესუმზირაში – მაგნიუმი, E და D ვიტამინები.

7) ჭარბი მარილი

ჭარბ მარილს ექსპერტები „მკვლელსაც“ კი უწოდებენ, რადგან ის სიკვდილობის 10%-ის მიზეზია. მარილის სიჭარბე ორგანიზმში სითხის შეკავებას იწვევს, რაც, თავის მხრივ, გულსა და თირკმელებზე დატვირთვას ზრდის. ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის რეკომენდაციით, მოზრდილებმა და 7 წელზე უფროსი ასაკის ბავშვებმა დღეში 5 გრამზე (ერთი ჩაის კოვზი) მეტი მარილი არ უნდა მიიღონ.