შავი შოკოლადი ხელს უწყობს ტვინისა და გულ-სისხლძარღვთა მუშაობას, აუმჯობესებს მეხსიერებასა და განწყობას - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

შავი შოკოლადი ხელს უწყობს ტვინისა და გულ-სისხლძარღვთა მუშაობას, აუმჯობესებს მეხსიერებასა და განწყობას

და გულსისხლძარღვთა სისტემის მუშაობაზე კაკაოს მაღალი შემცველობის მქონე შოკოლადის ჩვეულებრივი ფილა.

ექსპერიმენტების სერიის მიმდინარეობისას, მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ შოკოლადი, რომელიც არანაკლებ 70% კაკაოს და 30% ლერწმის შაქარს შეიცავდა, აძლიერებდა სისხლის მიმოქცევას და აქვეითებდა ორგანიზმში ანთების დონეს. გარდა ამისა, მხოლოდ 48 გრამი ასეთი შოკოლადი მინიმუმ 2 საათით ზრდიდა ნეიროპლასტიურობას, ანუ ნეირონებს შორის კავშირს აუმჯობესებდა. ეს ყველაფერი ხელს უწყობდა ტვინის უფრო ეფექტურ მუშაობას, აუმჯობესებდა მეხსიერებასა და განწყობას, ასტიმულირებდა გულისა და სისხლძარღვების მუშაობასა და აწესრიგებდა იმუნური სისტემის ფუნქციას.

რაც მეტია შოკოლადში კაკაოს კონცენტრაცია, მით უფრო დადებითად მოქმედებს იგი ორგანიზმის სხვადასხვა სისტემაე.

მწარე შოკოლადის სასარგებლო თვისებები აიხსნება იმით, რომ კაკაოს მარცვლები მდიდარია ფლავონოიდებით - ბუნებრივი ნივთიერებებით, რომელთაც ანტიოქსიდანტური და ანთებისსაწინააღმდეგო მოქმედება ახასიათებს.

ლალი ჩხიკვაძე