დარიჩინი აუმჯობესებს მეხსიერებას და სწავლის უნარს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

დარიჩინი აუმჯობესებს მეხსიერებას და სწავლის უნარს

მეხსიერების დაქვეითების და სწავლის პრობლემების შესამცირებლად. ამის შესახებ ნათქვამია ჟურნალ Nutrition Neuroscience-ში გამოქვეყნებულ სტატიაში.

მკვლევარებმა გააანალიზეს 2605 სამეცნიერო ნაშრომი სხვადასხვა მონაცემთა ბაზებიდან, მათ შორის PubMed, Scopus, Google Scholar და Web of Science, და საბოლოო ნიმუშში შეიტანეს 40 კვლევა, რომლებიც შეისწავლიდა დარიჩინის მოხმარების კავშირს მეხსიერებისა და სწავლის ხარისხთან.

მათ შორის, 33 ჩატარდა in vivo, ანუ ცოცხალი ორგანიზმების გამოყენებით, როგორიცაა ადამიანები, მღრღნელები ან სხვა ცხოველები, ხუთი ჩატარდა in vitro, ანუ უჯრედული კულტურების ან ქსოვილების გამოყენებით, და ორი იყო კლინიკური ცდა პაციენტებში.

ანალიზისთვის გამოიყენებოდა ისეთი მონაცემები, როგორიცაა კვლევის ავტორი, გამოქვეყნების წელი, მოხმარებული დარიჩინის შემადგენლობა და ტიპი, ნიმუშის ზომა, დარიჩინის ან მისი ბიოლოგიურად აქტიური კომპონენტების დოზები, მონაწილეთა სქესი და ასაკი, მოხმარების ხანგრძლივობა და მეთოდი და შედეგები. შეფასდა კვლევების ხარისხი და სანდოობა მათი დიზაინისა და სხვა მეთოდოლოგიური ასპექტების გათვალისწინებით.

In vivo კვლევებმა აჩვენა, რომ დარიჩინის ან მისი კომპონენტების გამოყენებამ, როგორიცაა ევგენოლი, დარიჩინის ალდეჰიდი და დარიჩინის მჟავა, შეიძლება დადებითად იმოქმედოს კოგნიტურ ფუნქციაზე.

In vitro კვლევებმა ასევე აჩვენა, რომ დარიჩინის ან დარიჩინის ალდეჰიდის დამატებამ უჯრედულ გარემოში შეიძლება შეამციროს ტაუს, ბეტა-ამილოიდის აგრეგაცია და გაზარდოს უჯრედების სიცოცხლისუნარიანობა.

ორი კლინიკური გამოკვლევიდან ერთი ჩატარდა მოზარდებში, მეორე კი 60 წელზე უფროსი ასაკის პრედიაბეტურ მოზრდილებში. პირველ კვლევაში მოზარდებს სთხოვეს დარიჩინის საღეჭი რეზინის დაღეჭვა, ხოლო მეორეში მონაწილეებმა მიირთვეს თეთრი პური ორი გრამი დარიჩინით. დარიჩინის რეზინის ღეჭვა აუმჯობესებს მეხსიერების ფუნქციას და ამცირებს შფოთვას.

ამის საპირისპიროდ, პრედიაბეტურ მოზრდილებში ჩატარებულმა კლინიკურმა კვლევამ დარიჩინის მოხმარების შემდეგ კოგნიტურ ფუნქციაში მნიშვნელოვანი ცვლილებები არ გამოავლინა.

საერთო ჯამში, დარიჩინმა და მისმმა ზოგიერთმა აქტიურმა ინგრედიენტმა შეიძლება დადებითად იმოქმედოს ადამიანის ტვინის ფუნქციონირებაზე, გააუმჯობესოს მეხსიერება და სწავლის უნარი.