რატომ არის ვიტამინი E ასე საჭირო ორსულობის დროს?
მეცნიერებმა დაახლოებით ასი წლის წინ შენიშნეს, რომ ვიტამინი E მთავარ როლს ასრულებს ემბრიონის განვითარებაში. ამრიგად, ამ ნივთიერების არარსებობის შემთხვევაში, განაყოფიერებული ვირთხის კვერცხუჯრედები ვერ წარმოქმნიან ცოცხალ ჩვილებს, ხოლო ქალები, რომლებსაც სისხლის პლაზმაში აქვთ E ვიტამინის დაბალი დონე, აქვთ სპონტანური აბორტის მაღალი რისკი. თუმცა, აქამდე გაურკვეველი იყო, კონკრეტულად რასთან იყო ეს დაკავშირებული.
ამ კითხვას პროფესორმა მარეტ ტრაბერმა და მისმა კოლეგებმა უპასუხეს აკვარიუმის თევზზე ექსპერიმენტების ჩატარებით, რომელიც ჩვეულებრივ გამოიყენება როგორც მოდელი ემბრიონის განვითარებისა და ხერხემლიანთა გენეტიკაზე. მოლეკულურ, გენეტიკურ და უჯრედულ დონეზე ზებრაფი ძალიან ჰგავს ადამიანებს, ამიტომ თევზისთვის მიღებული შედეგები ადამიანებზეც მართალია.
მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ E ვიტამინის დეფიციტი იწვევს კრანიალური ნერვული ქედის უჯრედების სტრუქტურის დარღვევას, რაც განსაზღვრავს პერიფერიული ნერვული სისტემის, ტვინისა და ემბრიონის ზურგის ტვინის ფორმირებას.
გარდა ამისა, ნერვულ უჯრედებში დარღვევები იწვევს უჯრედულ დონეზე სხვა ორგანოებისა და სისტემების ფორმირების, მათ შორის გულისა და ღვიძლის დარღვევებს. შედეგად, E ვიტამინის ნაკლებობის გამო, ემბრიონის განვითარების მთელი პროცესი მთლიანად ირღვევა და ემბრიონი კვდება.
თხილი, ნიგოზი, ნუში, არაქისი, ფუნდუკი, მზესუმზირა, ავოკადო, ბროკოლი, ისპანახი, სატაცური და ზეითუნის ზეთი მდიდარია E ვიტამინით (ალფა-ტოკოფეროლი).