როგორ მოვიშოროთ ღვიძლის გარშემო ცხიმი - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

როგორ მოვიშოროთ ღვიძლის გარშემო ცხიმი

ბევრი ფიქრობს, რომ ცუდი არაფერი მოხდება იმის გამო, რომ ცხიმის დეპონირება იწყება ღვიძლის ირგვლივ. უნდა გვესმოდეს, რომ ასეთი რეზერვების შექმნა ხშირად შეუმჩნეველი რჩება ადამიანისთვის და ის მათ შესახებ მხოლოდ რუტინული ულტრაბგერის დროს იგებს. ცხიმი იწვევს ორგანოს მნიშვნელოვან განადგურებას და დაზიანებას, არღვევს მის მუშაობას და იწვევს სახიფათო გართულებებს - ღვიძლის ციროზს და კიბოსაც კი.

რატომ შეიძლება დაგროვდეს ცხიმი?

არსებობს მრავალი მიზეზი, რის გამოც ცხიმი გროვდება ორგანიზმში, მათ შორის ღვიძლის გარშემო. მას იწვევს უმოძრაო ცხოვრების წესი, მჯდომარე სამუშაო შესვენების გარეშე. გარდა ამისა, ყურადღება უნდა მიექცეს კვებას. მაგალითად, თუ ადამიანი ჭამს ჭარბად ან არასაკმარისად იკვებება, ჭამს არარეგულარულად, შეუძლია ჭამოს დიდი ხნის განმავლობაში მხოლოდ დღეში ერთხელ, მაგრამ დიდი პორციებით, ურჩევნია მარილიანი, შემწვარი, ცხიმიანი, დაკონსერვებული საკვები, ფასტფუდი, ტკბილეული და ტკბილი გაზიანი სასმელები, მაშინ სტეატოჰეპატოზის რისკი იზრდება.

ასეთი ფაქტორები უარყოფითად მოქმედებს ღვიძლის უჯრედების ფუნქციონირებაზე, ხელს უშლის მათ სრულფასოვნად შეასრულონ ყველა ფუნქცია; გარდა ამისა, ისინი იწვევენ ჭარბი შაქრისა და არაჯანსაღი ცხიმების დეპონირებას. შედეგად, ღვიძლი ზარალდება.

რას იწვევს ეს?

სტეატოჰეპატოზის განვითარებას შემდგომ ეტაპებზე შეიძლება თან ახლდეს ტკივილი მარჯვენა ფერდქვეშა მიდამოში, დისკომფორტი ჭამის შემდეგ, გულისრევა და ზოგჯერ ღებინებაც კი. შეხებით შეიძლება აღინიშნოს, რომ ღვიძლი გადიდებულია. შესაძლოა შეიცვალოს ზოგადი მდგომარეობაც - ძილიანობა, სისუსტე, ემოციური არასტაბილურობა, კანის სიფერმკრთალე.

ამ პათოლოგიის გართულებები მოიცავს ღვიძლში ფიბროზულ ცვლილებებს. შეიძლება განვითარდეს:

  • ღვიძლის უკმარისობა,
  • სიყვითლე,
  • შეშუპება,
  • ენცეფალოპათია,
  • ღვიძლის კომა.

რა თქმა უნდა, პირველი კითხვაა: შესაძლებელია თუ არა ღვიძლის ირგვლივ ცხიმის დაგროვების მოშორება? და როგორ გავაკეთოთ

ასეთ დაავადებასთან ბრძოლაში აქცენტი ჩვეულებრივ ორ პუნქტზე კეთდება. პირველი არის ცხოვრების წესის კორექტირება. ანუ, საჭიროა ფიზიკური აქტივობა.

ასევე მნიშვნელოვანია კვებისადმი მიდგომის შეცვლა. რაციონში მეტი ხილი და ბოსტნეული, მთლიანი მარცვლეული, ჭამა გრაფიკის მიხედვით და არც ისე დიდი პორციებით, ყველა მავნე საკვების აღმოფხვრა.

კვლევამ აჩვენა, რომ თუ ადამიანს შეუძლია სხეულის წონის შემცირება, ღვიძლის ირგვლივ ცხიმოვანი გროვების რაოდენობა მცირდება. უნდა გვახსოვდეს, რომ ამ შედეგის მისაღწევად საჭიროა სხეულის წონის შემცირება მინიმუმ 3-5%-ით.

მეორე წერტილი არის მედიკამენტოზური თერაპია. ყველა დანიშნულება უნდა გაკეთდეს მხოლოდ ექიმის მიერ, სიტუაციის და სიმძიმის გათვალისწინებით.

გასაგებია, რომ ცხიმოვანი ქსოვილის სწრაფად მოშორება შეუძლებელი იქნება, რადგან სხეულის წონის 5%-ის დაკლებას მინიმუმ ერთი თვე ან მეტი სჭირდება. მაგრამ ახალი ცხიმი არ დაილექება, რაც ნიშნავს, რომ დესტრუქციული პროცესი შენელდება. ღვიძლს შეუძლია გამოჯანმრთელება და თუ საკუთარ თავს დროულად მოუვლით, შეგიძლიათ მოაშოროთ ცხიმი და გააუმჯობესოთ მისი საერთო ჯანმრთელობა.