მოცვის, მოცხარისა და ბროწეულის კანის ნახარში დაგეხმარებათ - პრაქტიკული რჩევები ნაწლავთა დაავადებების სამართავად

ტკივილი ნაწლავთა დაავადებების დროს
- ნაწლავთა დაავადებების დროს ტკივილი სხვადასხვანაირია. ზოგჯერ - გაურკვეველი, პერიოდული, ზოგჯერ - მკვეთრი, შეტევისებრი, გამოწვეული ნაწლავის სპაზმით (ე.წ. ნაწლავის ჭვალი). ტკივილი ზოგჯერ მთელ მუცელს მოიცავს, ზოგჯერ მის რომელიმე ნაწილში შეიგრძნობა.
წვრილი ნაწლავის დაავადებების დროს ტკივილი მუცლის შუა ნაწილში იჩენს თავს. ბრმა ნაწლავის დაავადებისას ტკივილი მარჯვენა თეძოს არეშია ლოკალიზებული, სიგმოიდური ნაწლავის დაავადებისას - მარცხენა თეძოს არეში. უმეტესად განისაზღვრება პალპაციისას. ზოგჯერ ძალიან მკვეთრი ტკივილი თავს იჩენს მეტეორიზმის დროს, ნაწლავის გადაჭიმვის შედეგად.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */
ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
მას შემდეგ, რაც გაზები გაივლის, ტკივილიც ცხრება. უშუალოდ დეფეკაციის წინ ტკივილის აღმოცენება დასწვრივი ან სიგმოიდური ნაწლავის დაზიანებაზე მიუთითებს. დეფეკაციის დროს ტკივილი აღინიშნება სწორი ნაწლავის დაავადებების (ჰემოროის, უკანა ტანის ნახეთქების, სიმსივნის) დროს. სწორი ნაწლავის დაავადებების დროს დეფეკაციის ხშირ სურვილს, ტენეზმს, ზოგჯერ თან ახლავს ძლიერი ტკივილიც.
პრაქტიკული რჩევები
- ნაწლავთა დაავადებების დროს დიეტა უნდა იყოს სრულფასოვანი, სათანადო რაოდენობით შეიცავდეს ცილებს, ცხიმებს, ნახშირწყლებს. ყაბზობას ხელს უწყობს: მოხარშული კვერცხი, ბრინჯის ფაფა, თეთრი ფუნთუშა, კაკაო, ყავა, წითელი ღვინო.
რეკომენდებულია: უზმოზე მივიღოთ ცივი ბოსტნეულის ან ხილის წვენი, მინერალური ან უბრალო ონკანის ცივი წყალი.
სასარგებლოა: დილაობით ბოსტნეულის (სტაფილოს, ბოლოკის, გოგრის) კერძები, შეზავებული მცენარეული ზეთით, არაჟნით ან მაიონეზით.
ფაღარათის დროს კი, პირიქით, შავი პური, ცოცხალი ხილი და ბოსტნეული, ზღვის კომბოსტო, შავი ქლიავი, მაიონეზი, არაჟანი უნდა ამოვიღოთ რაციონიდან. საკვები უნდა იყოს თბილი, მექანიკურად დამუშავებული.
ნაწლავების პათოლოგიის დროს რძე ხშირად ცუდად მოქმედებს. ტკივილი, ყურყური და ფაღარათი შესაძლოა ჯანმრთელ ადამიანსაც კი დაეწყოს რძის მიღების შემდეგ. ამ შემთხვევაში რძე რძემჟავა პროდუქტებით უნდა შევცვალოთ.
წვრილი ან მსხვილი ნაწლავის ქრონიკული ანთების (ენტერიტის, კოლიტის) დროს, რომელსაც თან ახლავს მუცლის შებერილობა და ტკივილი, ფაღარათი, წონის კლება, ნაწლავის მიკროფლორის დარღვევა, პირველ რიგში ნაწლავის ფუნქცია უნდა მოვიწესრიგოთ.
ამისთვის ვსვათ მოცვისა და მოცხარის ნახარში და კისელი, ბროწეულის კანის ნახარში, ძახველის წვენი, მუქი ჩაი.
კამის თესლის ნაყენი ამცირებს ნაწლავში აირთა წარმოქმნას და მუცლის ტკივილს. საკვები უნდა იყოს თბილი, ოთახის ტემპერატურისა მაინც. ცივი კერძებისა და გაზიანი სასმელების, აგრეთვე პერისტალტიკის გამაძლიერებელი პროდუქტების მიღება მიზანშეწონილი არ არის.