რამდენად საზიანოა საკვები საღებავები
და სხვა დამუშავებულ საკვებში.
ქიმიური საკვები საღებავები საზიანოა ჯანმრთელობისთვის. მაგალითად, კალიფორნიის შტატში მიიღეს კანონი, რომელიც ცნობილია როგორც კალიფორნიის სკოლის სურსათის უვნებლობის აქტი და ის კრძალავს კალიფორნიის საჯარო სკოლებს მიაწოდონ საკვები ან სასმელი, რომელიც შეიცავს წითელ საღებავს No. 40, ყვითელ საღებავებს No. 5 და 6, ლურჯი საღებავებს No. 1 და 2 და მწვანე საღებავს. No3. ახალი კანონი ამოქმედდება 2027 წლის 31 დეკემბრიდან.
კალიფორნიის გარემოსდაცვითი ჯანმრთელობის საფრთხის შეფასების 2021 წლის კვლევის თანახმად, საკვები ქიმიკატები დაკავშირებულია ქცევის გამოწვევებთან და ბავშვებში ყურადღების კონცენტრაციის დაქვეითებასთან.
რამდენად უნდა მივაქციოთ ყურადღება საკვებ საღებავებს?
მნიშვნელოვანია ყურადღება მივაქციოთ საკვებ საღებავებს და მათ გავლენას ჯანმრთელობაზე.
ჯანსაღი საკვები არის პროდუქტები მინიმალური გადამუშავებით. საკვები, რომელსაც მივირთმევთ მასში ხელოვნური საღებავები არ უნდა იყოს დამატებული.
მკვლევარებმა აღმოაჩინეს კავშირი ულტრა-დამუშავებულ საკვებსა და სიმსუქნეს, ასევე სხვა კარდიომეტაბოლურ დაავადებებს შორის, როგორიცაა დიაბეტი.
უსაფრთხო საღებავები არის ის, რაც იქმნება მცენარეული საკვებისგან, როგორიცაა სტაფილო, მოცხარი, ჭარხალი და კენკრა.
იმისათვის, რომ იცოდეთ რას ჭამთ, შეგიძლიათ გადახედოთ საკვების ინგრედიენტების ეტიკეტს. რაც უფრო დამუშავებულია საკვები, მით უფრო სავარაუდოა, რომ ის შეიცავს ქიმიურ საღებავებს.