როგორ ამცირებს ყავა ტიპი 2 დიაბეტის რისკს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

როგორ ამცირებს ყავა ტიპი 2 დიაბეტის რისკს

კვლევა ვარაუდობს, რომ ყავის ანთების საწინააღმდეგო თვისებები შეიძლება დიდწილად იყოს მისი სასარგებლო ეფექტის მიზეზი. როგორც ჩანს, ყავა ამცირებს ანთების მაპროვოცირებელ ბიომარკერებს და ზრდის ანთების საწინააღმდეგო ბიომარკერებს. თუმცა, ზუსტი მექანიზმი გაურკვეველი რჩება.

ყავის სარგებელი ყველაზე ძლიერი იყო იმ პირებში, ვინც დაფქულ ყავას (გაფილტრული ან ესპრესო) სვამდა და იმ პირებში, რომლებიც არ ეწეოდნენ და არ იღებდნენ ალკოჰოლს.

როგორ მოქმედებს ყავა ანთებაზე

კვლევის ავტორის თქმით, ტიპი 2 დიაბეტი ნაწილობრივ განიხილება ანთებით დაავადებად და მიჩნეულია, რომ პლაზმაში ანთების მაპროვოცირებელი მარკერების უფრო მაღალი კონცენტრაცია წარმოადგენს ტიპი 2 დიაბეტის რისკ-ფაქტორს.

კვლევამ აჩვენა, რომ ყავის დალევა ზრდის ანთების საწინააღმდეგო ჰორმონის, ადიპონექტინის დონეს, ისევე როგორც ციტოკინის, ინტერლეიკინ-13-ის დონეს.

ამავდროულად, ყავის მოხმარება ამცირებს C-რეაქტიული ცილის დონეს და ლეპტინის დონეს (ეს ფაქტორები კი ხელს უწყობს ანთებით პროცესებს). C რეაქტიული ცილა არის ანთების მარკერი, რომელიც ასახავს უჯრედშიდა დაზიანებას.

მკვლევარებმა აღნიშნეს, რომ, სავარაუდოდ, კავშირი ყავის მოხმარებასა და ტიპი 2 დიაბეტის შემცირებულ რისკს შორის გამოწვეულია ინსულინის რეზისტენტობის შემცირებით(ერთ-ერთი ფიზიოპათოლოგიური მექანიზმი, რომელიც საფუძვლად უდევს ტიპის 2 დიაბეტის განვითარებას)

ტიპი 2 დიაბეტის მქონე ადამიანებში, პანკრეასის მიერ წარმოებული ინსულინი ვერ აკონტროლებს სისხლში შაქრის დონეს. ინსულინის ასეთი რეზისტენტობა განაპირობებს შაქრის დონის უკონტროლო გაზრდას.

ინსულინის მიმართ რეზისტენტობა დიდწილად განპირობებულია სუბკლინიკური ანთებით, რაც აშკარად უმჯობესდება ყავის მოხმარებით.

კვლევის ავტორებმა დაადგინეს, რომ ყავა ყველაზე ძლიერ გავლენას ახდენს C რეაქტიულ ცილაზე იმ ადამიანებში, რომლებიც დღეში 4 ფინჯან ყავას სვამდნენ.

სურსათისა და წამლების ადმინისტრაცია (FDA) გვირჩევს, რომ მოზრდილებმა დალიონ არაუმეტეს 400 მილილიტრი (მლ) კოფეინი დღეში ან 4-5 ფინჯანი ყავა. (თუმცა, იმ პირებმა, რომელთაც მაღალი არტერიული წნევა და გულ-სისხლძარღვთა დაავადებები აქვთ, ყურადღება უნდა მიაქციონ მიღებული კოფეინის დოზას).

ადიპოკინი, რომელიც გამოიყოფა ადიპოციტების მიერ, ხდის პაციენტებს უფრო მგრძნობიარეს ინსულინის მიმართ. ამასთან, გააჩნია ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი.

მათთვის, ვინც დაინტერესებულია ტიპი 2 დიაბეტის თავიდან აცილებით, ექიმების რეკომენდაციით, უმჯობესია მიიღონ პოლიფენოლებით მდიდარი საკვები, რომლებიც ასევე ამცირებს ანთებით პროცესებს.