ტკბილი გაზიანი სასმელი პოდაგრის განვითარების რისკს ზრდის - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ტკბილი გაზიანი სასმელი პოდაგრის განვითარების რისკს ზრდის

  • ტკბილი გაზიანი სასმლის ჭარბი მოხმარება მამაკაცებში პოდაგრის რისკს ზრდის .

მეცნიერებმა 46 ათასი ადამიანი გამოიკვლიეს და დააგინეს, რომ პოდაგრის განვითარებას ხელს უწყობს ტკბილ გაზიან სასმელში არსებული ფრუქტოზა.

პოდაგრული ართრიტი ანუ პოდაგრა სახსრების ანთებითი დაავადებაა, რომელიც მათში შარდმჟავას მარილების ჩალაგებით არის გამოწვეული.

პოდაგრა უმეტესად ფეხის თითებს აზიანებს. დაავადების განვითარებაში გარკვეულ როლს ასრულებს მემკვიდრეობა, ჭარბი კვება, ხორციანი საკვებისა და ალკოჰოლური სასმელების (განსაკუთრებით - ლუდისა და ყურძნის ღვინის) ჭარბი მიღება, ცხოვრების ჰიპოდინამიური რეჟიმი. არცთუ იშვიათად პოდაგრა თირკმლის უკმარისობისა და სისხლის დაავადების ფონზე ვითარდება.

წინათ პოდაგრას არისტოკრატთა დაავადებას უწოდებდნენ. დღეს ის უფრო და უფრო მეტად ვრცელდება სხვადასხვა სოციალურ წრეში. ბოლო რამდენიმე ათწლეულის განმავლობაში აშშ-ში პოდაგრით ავადობამ 2-ჯერ და მეტად მოიმატა. ეს გაზიანი სასმელების მოხმარების მატებას დაემთხვა და, როგორც უახლეს გამოკვლევათა შედეგები ადასტურებს, ეს კავშირი შემთხვევითი არ არის.

მეცნიერები აკვირდებოდნენ ამერიკელ მამაკაცებს (ექიმებს, ვეტერინარებს, სანიტრებსა და ფარმაცევტებს), რომელთაც პოდაგრა არ ჰქონიათ. 12 წლის განმავლობაში ისინი მკვლევარებს რეგულარულად აწვდიდნენ ინფორმაციას ყოველდღიური ცხოვრების, დიეტის, მოხმარებული ალკოჰოლური სასმლის შესახებ. პოდაგრის შეტევები 755 პირს აღერიცხა.

ინფორმაციის ანალიზის შედეგად დადგინდა, რომ პოდაგრის განვითარების რისკს, სხეულის მასის, ალკოჰოლისა და დიეტის სხვა თავისებურებებისგან დამოუკიდებლად, პირდაპირი კავშირი აქვს გაზიანი სასმლის მოხმარების სიხშირესთან.

  • იმ მამაკაცებს შორის, ვინც დღეში ორ ქილა გაზიან სასმელს მაინც სვამდა, პოდაგრის 85%-ით მეტი შემთხვევა აღირიცხა, ვიდრე მათ შორის, ვინც გაზიან სასმელს თვეში ერთხელ ყიდულობდა, ხოლო მათ, ვინც ყოველდღე ერთ ქილა გაზიან სასმელს მაინც სვამდა, პოდაგრის განვითარების რისკი 45%-ით მაღალი ჰქონდათ.

მკვლევარები ამ კანონზომიერებას უკავშირებენ ფრუქტოზას, რომელიც გაზიანი სასმელების დამატკბობლად გამოიყენება. ცნობილია, რომ ორგანიზმში ამ ნახშირწყლის მოხვედრა სისხლში შარდმჟავა მარილების მატებას იწვევს.