რომელი პროდუქტი აუმჯობესებს გონებრივ შესაძლებლობებს
რომ თხილის ხშირი გამოყენება დადებითად მოქმედებს ადამიანების შემეცნებით შესაძლებლობებზე. მეცნიერთა მუშაობის შედეგები წარმოდგენილი იყო სტატიაში The American Journal of Clinical Nutrition (AJCN).
კვლევაში მონაწილეობდა 6000-ზე მეტი ადამიანი ხანდაზმულთა კოჰორტიდან, რომელთაც აქვთ კოგნიტური უნარების დაქვეითების რისკი. მონაწილეებმა შეავსეს კითხვარი სხვადასხვა საკვების მიღების სიხშირის შესახებ.
თხილის მოხმარება განაწილდა კატეგორიების მიხედვით: კვირაში ერთ ულუფაზე ნაკლები, კვირაში ერთიდან ორი ულუფა, კვირაში სამიდან ექვსი ულუფა და კვირაში შვიდი ან მეტი ულუფა. პერსონალმა შეაფასა კოგნიტური მაჩვენებლები საწყის ეტაპზე და ორი წლის შემდეგ.
კვლევის შედეგებმა აჩვენა, რომ ადამიანებს, რომლებიც ყველაზე მეტ თხილს მოიხმარდნენ, უფრო საღი გონება ჰქონდათ, იკვებებოდნენ სწორი კვებით, იყვნენ უფრო აქტიურები, ნაკლებად ეწეოდნენ, არ ჰქონდათ დეპრესიის გამოხატული სიმპტომები და არ იყვნენ ჭარბი წონით მათთან შედარებით, ვინც ყველაზე ნაკლებად მოიხმარდა თხილს.
მონაწილეებს, რომლებიც კვირაში სამ-ექვს ულუფა თხილს იღებდნენ, ჰქონდათ უკეთესი კოგნიტური მაჩვენებლები მთელი კვლევის განმავლობაში, ვიდრე მათ, ვინც კვირაში ერთ ულუფაზე ნაკლებს მოიხმარდა.
„თხილის დიდი რაოდენობით მიღებამ შეიძლება ორ წლამდე შეაფერხოს კოგნიტური უნარების დაქვეითება ხანდაზმულებში. “, - აცხადებენ ავტორები.