რა კავშირია ცხიმიან საკვებსა და კიბოს შორის - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რა კავშირია ცხიმიან საკვებსა და კიბოს შორის

აზოტის ოქსიდი (NO) წარმოადგენს ანთების განვითარებაში მონაწილე სასიგნალო მოლეკულას, რომელიც ზრდის კიბოს განვითარების რისკს.

სპეციალისტებმა შეიმუშავეს მაღალმგრძნობიარე მოლეკულური ზონდი BL660-NO. აღნიშნული ნანომოწყობილობა წარმოადგენს ატომების ან მოლეკულების ნაკრებს, რომელსაც გააჩნია ცოცხალი ქსოვილის სიღრმეში მიმდინარე პროცესების ვიზუალიზაციის უნარი. ბიოლუმინესცენტური ზონდი ურთიერთქმედებს გარკვეულ მოლეკულურ სტრუქტურებთან, მოცემულ შემთხვევაში აზოტის ოქსიდთან.

მეცნიერებმა გამოიყენეს ზონდი NO-ს დონის შესადარებლად სარძევე ჯირკვლის სიმსივნის მქონე თაგვებსა, რომელთაც კვებავნდნენ ცხიმის მაღალი შემცველობის საკვებით, და იმ თაგვებს შორის, რომელიც იკვებებოდნენ დაბალი ცხიმიანობის საკვებით. პირველ შემთხვევაში მკვლევარები აღნიშნავდნენ NO დონის მომატებას სიმსივნის ირგვლივ, მიკროგარემოში, რაც მის პირდაპირ კავშირს ამტკიცებს პათოლოგიურ პროცესთან. ამგვარად, ანთების ხელისშემწყობმა კვებამ, შეიძლება გააძლიეროს აზოტის ოქსიდის გამომუშავება. ეს ხდება მაკროფაგების და NO-ს მასინთეზირებელი ფერმენტის ჰიპერსეკრეციის ხარჯზე, რამაც თავის მხრივ, შეიძლება სიმსივნის პროგრესირების სტიმულაცია განაპირობოს.

მიკროგარემო წარმოადგენს რთულ სისტემას, რომელიც მოქმედებს კიბოს განვითარებაზე. მისთვის დმახასიათებელია დიდი რაოდენობით პროანთებითი მილეკულების არსებობა, რომელთა გამომუშავება უკავშირდება საკვებად ძლიერდამუშავებული, მაღალიცხიმიანობის პროდუქტების მიღებას.

თავდაპირველად NO-ს გამოიმუშავებს იმუნური უჯრედები კიბოს უჯრედებთან საბრძოლვალდ, რადგანაც ამ მოლეკულას გააჩნია ციტოტოქსიკური მოქმედება. თუმცა, დროთა განმავლობაში აზოტის ოქსიდი აღწევს სიმსივნის მიკროგარემოსათვის ტიპურ კონცენტრაციას.