/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
Online Mkurnali
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
კატეგორია : მკურნალობა

-გამარჯობა.7 წლის გოგონას ზოგჯერ აწუხება ქვეხა კიდურების,ძირითადად ტერფიდან მუხლამდე ტკივილები.ავუღე რევმატოიდული სინჯები და ანტისტრეპტოლიზინი აქვს 1000>.გავიარეთ რევმატოლოგის კონსულტაცია,არანაირი მკურნალობა არ დგვინიშნა.თქვა რომ ანტისტრეპტოლისზინის მაღალი მაჩვენებელი მიუთითებს გადატანილ სტრეპტოკოკულ დაავადებაზე და ტკივილები ფეხებში-ზრდის ტკივილებად ჩათვალა.გულის ეხოსკოპიაზე ყველაფერი რიგზეა.თუმცა მე მაინც მაწუხებს ანტისტრეპტოლიზინის ეს მაჩვენებელი და როგორ მოვიქცე? რა პროფილია ექიმი გვჭირდება? ვფიქრობ ოტორალინგოლოგის კონსულტაციას თუმცა ყელი ჩირქოვანი არ აქვს და არ ავადობს ხოლმე.გთხოვთ მიპასუხოთ რამდენად საგანგაშია ანტისტრეპტოლიზინის ეს მაჩვენებელი და სად ვეძიო ამის მიზეზი? მადლობა

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიეტოლოგია

ყავა

ყავა
ახალდაფქული ყავის მათრობელა სურნელი ადამიანთა უმრავლესობას სასიამოვნო თრთოლას ჰგვრის. ბევრი მიიჩნევს, რომ

ის სჯობია კიდეც ნატიფი ფრანგული სუნამოების სურნელს. ვისაც ნამდვილად ასე მიაჩნია, ალბათ ღირს, პროფესია ბუნების ამ საოცრებას დაუკავშიროს და ყავის დამზადების მაღალი კლასის სპეციალისტი გახდეს.

ბარისტას - ყავის სახარში მანქანის ოპერატორის - პროფესიის არსი დღესაც არ შეცვლილა, თუმცა დროთა განმავლობაში მოდუღებას უფრო რთული ოპერაციები დაემატა: სასმლის ზედაპირზე ნახატის შექმნა, ყავის მორთვა, ახალი “კოქტეილებისა” და მათი სახელების მოფიქრება.

ყოველივე ამის დაუფლება შესაძლებელია სპეციალურ კურსებზე. აქ ზედმიწევნით გაგარკვევენ ყავის სახეობებში, შეგასწავლიან ტექნიკასთან ურთიერთობას და სასმელების მომზადებას.

ყავის მარცვლები ორ ძირითად სახეობად იყოფა: არაბიკა (უფრო მაღალი ხარისხის სახეობა, რომელიც ყავას სიმჟავეს მატებს) და რობუსტა (უფრო დაბალი ხარისხისა, რომელიც სიმწარეს აძლევს ყავას).

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

გამოცდილი ბარისტა მათ თვალის ერთი შევლებითაც არჩევს. მან ასევე კარგად იცის, რომ ყავის მარცვლები უნდა ბზინავდეს. ბზინვარება იმის მაჩვენებელია, რომ ყავა “ცოცხალია”.

ყავის სახარში მანქანის მართვასთან ერთად საჭიროა, კარგად ხმარობდე ყავის საფქვავს, ფილტრებს, შეგეძლოს სათანადო ჭურჭლის შერჩევა. ყავის საფქვავში მარცვლების ჩაყრა, მერე კი ყავის მანქანაში მათი ჩატვირთვა მხოლოდ დასაწყისია. ბარისტას მოვალეობაა აგრეთვე აქსესუარების მომზადება: ავტომატი და ყავის საფქვავი მუდამ იდეალურად სუფთა უნდა იყოს, ფინჯნები - გახურებული, რადგან ესპრესოს გემო ცხელ ჭურჭელში უფრო ღრმა და მრავალფეროვანია;

შეკითხვა ექიმს
<p>გამარჯობა, ვარ 59 კილო და მინდა წონის დაკლება. უკვე საკმაოდ დიდი ხანია არ ვიღებ შაქრის არანაირ სახეობას ხილის გარდა, არ ვჭამ ხორცს (გარკვეული მიზეზების გამო) ზეთში არაფერს არ ვწვავ,მარტო ვაცხობ და ვიკვებები დღეში 3 ჯერ, ვცდილობ დავიკლო წონაში, მაგრამ პირიქით ვიმატებს. იქნებ მირჩიოთ რამე ან დამანახოთ სად ვუშვებ შეცდომას? სიმაღლე 163. დიდი მადლობა წინასწარ.</p>

თვალყურის დევნება სჭირდება ყავის მარცვლებს - ისინი არ უნდა გადახურდეს თორემ შესაძლოა დაიწვას. ბარიტა თვალყურს ადევნებს იმასაც, რომ ყავის მანქანაში წნევა მუდამ 8-9 ბარს (ორთქლის წნევის საზომი ერთეული) უტოლდებოდეს. ასეთი წნევის პირობებში ყავის ექსტრაქცია ფხვნილიდან ოპტიმალურად ხდება.

პროფესიონალები აღიარებენ, რომ ყველაზე რთულად მოსამზადებელი სასმელი, რა უცნაურიც უნდა იყოს, უბრალო ესპრესოა.

  • გასათვალისწინებელია, რომ ესპრესოს კლასიკური ზომის ფინჯანი (40მლ) ივსება 22-26 წამში. თუ ყავამ 30 წამზე მეტხანს იდინა, მაშინ ის წყალში გამოყოფს მწარე ნივთიერებას, ხოლო სასმლის გემო უარესდება.

  • სწორად მოდუღებული ყავის ზედაპირი დაფარული უნდა იყოს ყავისფერი ქაფით - თეთრი ლაქების არსებობა დაუშვებელია.

ბარისტას პროფესია რთული და მრავალმხრივია. იმის ცოდნა, როგორ მზადდება კაპუჩინო, ლატე ან მაკიატო, ცოტაა - საჭიროა ფანტაზია, არომატული სასმელების მოფიქრების უნარი. ნამდვილ პროფესიონალს ყოველთვის აქვს მარაგში რამდენიმე საკუთარი რეცეპტი. ადამიანთა უმრავლესობას ყავის გარეშე არსებობა ვერ წარმოუდგენია, მისი სწორად მომზადება კი ყველამ როდი იცის. არადა ამის ცოდნა აუცილებელია. წინააღმდეგ შემთხვევაში ეს სასმელი მრავალ ღირსებას დაკარგავს და შესაძლოა, მავნებელიც კი გახდეს.

იმისთვის, რომ ყავამ საუკეთესო თვისებები შეინარჩუნოს, მარცვალი უნდა მოიხალოს ნელ ცეცხლზე, მიიღოს წაბლისფერი და არა შავი ფერი.

  • ზედმეტად მოხალული ყავა კარგავს ეთერზეთებს და მომწარო გემოს იღებს.
  • მოხალული ყავა ტაფაზე კი არ უნდა დავტოვოთ გასაციებლად, არამედ დავყაროთ საცერზე ან სუფთა ფიცარზე, კარგად გაცივებული მარცვალი კი ჩავყაროთ ჰერმეტულად დახურულ ჭურჭელში და შევინახოთ მშრალ ადგილას.
  • დაფქული ყავა შენახვის დროს ნაწილობრივ კარგავს არომატს, ამიტომ ის საჭიროებისამებრ უნდა დაიფქვას სპეციალურ საფქვავში. რაც უფრო წმინდად დავფქვავთ ყავას, იმდენად მეტ ნახარშს მივიღებთ.
  • დაფქულ ყავას (ერთ-ერთნახევარ ჩაის კოვზს - გემოვნებისამებრ - ერთ ფინჯან წყალზე) დავასხათ ცხელი წყალი, დავადგათ ცეცხლზე და როგორც კი ადუღებას დაიწყებს, მაშინვე გადმოვდგათ, ცოტა ხანს გავაჩეროთ და ფინჯნებში ჩამოვასხათ.

შაქარი შეიძლება ყავასთან ერთად ჩავყაროთ ადუღებამდე ან ცალკე მივიტანოთ სუფრაზე საშაქრით.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

ორაგულის სასარგებლო თვისებები
ორაგულის სასარგებლო თვისებები
ორაგული ორაგულისებრთა ოჯახის გამორჩეული წარმომადგენელია. ამ თევზის სხეული დაფარულია წვრილი ქერცლით.
სრულად
დასავლური დიეტა - ყველაზე მავნე რაციონი
დასავლური დიეტა - ყველაზე მავნე რაციონი
ნაწლავის მიკროფლორა გავლენას ახდენს ჯანმრთელობის ბევრ ინდიკატორზე და დამოკიდებულია კვებასა და ცხოვრების წესზე.
სრულად
სუპერ საკვები უკეთესი საჭმლის მონელებისთვის
სუპერ საკვები უკეთესი საჭმლის მონელებისთვის
საჭმლის მომნელებელი სისტემის ჯანმრთელობის ერთ-ერთი ყველაზე მარტივი რჩევაა ჯანსაღი საკვების მიღება.
სრულად
5 ნიშანი იმისა, რომ თქვენი კვების რაციონი სრულყოფილი და  ჯანსაღია
5 ნიშანი იმისა, რომ თქვენი კვების რაციონი სრულყოფილი და ჯანსაღია
ყოველდღიურად ჩვენმა სხეულმა უნდა მიიღოს სხვადასხვა საკვები ნივთიერებები, ვიტამინები და მინერალები.
სრულად
როგორ ვიკვებოთ, როცა თირკმელში კენჭები გვაქვს
როგორ ვიკვებოთ, როცა თირკმელში კენჭები გვაქვს
თირკმლის კენჭები, ანუ უროლითიაზი, გავრცელებული და მტკივნეული მდგომარეობაა, რომელიც მილიონობით ადამიანს აწუხებს მთელ მსოფლიოში.
სრულად
10 რჩევა მათ, ვისაც წონის სწრაფად დაკლება სურს - რა არის სწრაფი დიეტა
10 რჩევა მათ, ვისაც წონის სწრაფად დაკლება სურს - რა არის სწრაფი დიეტა
წარმოგიდგენთ 10 რჩევას მათთვის, ვისაც წონაში სწრაფად დაკლება სურს.
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

სახსრების დაავადებას ფიჭვის წიწვების საფენი უხდება
სახსრების დაავადებას ფიჭვის წიწვების საფენი უხდება
ასაკში, წონის მატებასთან ერთად, სახსრების პრობლემებიც დამეწყო.
სრულად

სამკურნალო წერილები

გემრიელი წნევის წამალი - დაგჭირდებათ ჭარხალი, თაფლი და შტოში
გემრიელი წნევის წამალი - დაგჭირდებათ ჭარხალი, თაფლი და შტოში
ძალიან მინდა, თქვენს მკითხველებს ვასწავლო ჩემი საყვარელი წამლის რეცეპტი,
სრულად

სამკურნალო წერილები

კამა კლიმაქსის დროს კარგი საშუალებაა
კამა კლიმაქსის დროს კარგი საშუალებაა
კამის წყალი ხელს უწყობს მენოპაუზის უარყოფითი სიმპტომების მოხსნას, ალების რაოდენობის შემცირებას და ძილის ნორმალიზებას.
სრულად

ყავა - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ყავა

ის სჯობია კიდეც ნატიფი ფრანგული სუნამოების სურნელს. ვისაც ნამდვილად ასე მიაჩნია, ალბათ ღირს, პროფესია ბუნების ამ საოცრებას დაუკავშიროს და ყავის დამზადების მაღალი კლასის სპეციალისტი გახდეს.

ბარისტას - ყავის სახარში მანქანის ოპერატორის - პროფესიის არსი დღესაც არ შეცვლილა, თუმცა დროთა განმავლობაში მოდუღებას უფრო რთული ოპერაციები დაემატა: სასმლის ზედაპირზე ნახატის შექმნა, ყავის მორთვა, ახალი “კოქტეილებისა” და მათი სახელების მოფიქრება.

ყოველივე ამის დაუფლება შესაძლებელია სპეციალურ კურსებზე. აქ ზედმიწევნით გაგარკვევენ ყავის სახეობებში, შეგასწავლიან ტექნიკასთან ურთიერთობას და სასმელების მომზადებას.

ყავის მარცვლები ორ ძირითად სახეობად იყოფა: არაბიკა (უფრო მაღალი ხარისხის სახეობა, რომელიც ყავას სიმჟავეს მატებს) და რობუსტა (უფრო დაბალი ხარისხისა, რომელიც სიმწარეს აძლევს ყავას).

გამოცდილი ბარისტა მათ თვალის ერთი შევლებითაც არჩევს. მან ასევე კარგად იცის, რომ ყავის მარცვლები უნდა ბზინავდეს. ბზინვარება იმის მაჩვენებელია, რომ ყავა “ცოცხალია”.

ყავის სახარში მანქანის მართვასთან ერთად საჭიროა, კარგად ხმარობდე ყავის საფქვავს, ფილტრებს, შეგეძლოს სათანადო ჭურჭლის შერჩევა. ყავის საფქვავში მარცვლების ჩაყრა, მერე კი ყავის მანქანაში მათი ჩატვირთვა მხოლოდ დასაწყისია. ბარისტას მოვალეობაა აგრეთვე აქსესუარების მომზადება: ავტომატი და ყავის საფქვავი მუდამ იდეალურად სუფთა უნდა იყოს, ფინჯნები - გახურებული, რადგან ესპრესოს გემო ცხელ ჭურჭელში უფრო ღრმა და მრავალფეროვანია;

თვალყურის დევნება სჭირდება ყავის მარცვლებს - ისინი არ უნდა გადახურდეს თორემ შესაძლოა დაიწვას. ბარიტა თვალყურს ადევნებს იმასაც, რომ ყავის მანქანაში წნევა მუდამ 8-9 ბარს (ორთქლის წნევის საზომი ერთეული) უტოლდებოდეს. ასეთი წნევის პირობებში ყავის ექსტრაქცია ფხვნილიდან ოპტიმალურად ხდება.

პროფესიონალები აღიარებენ, რომ ყველაზე რთულად მოსამზადებელი სასმელი, რა უცნაურიც უნდა იყოს, უბრალო ესპრესოა.

  • გასათვალისწინებელია, რომ ესპრესოს კლასიკური ზომის ფინჯანი (40მლ) ივსება 22-26 წამში. თუ ყავამ 30 წამზე მეტხანს იდინა, მაშინ ის წყალში გამოყოფს მწარე ნივთიერებას, ხოლო სასმლის გემო უარესდება.

  • სწორად მოდუღებული ყავის ზედაპირი დაფარული უნდა იყოს ყავისფერი ქაფით - თეთრი ლაქების არსებობა დაუშვებელია.

ბარისტას პროფესია რთული და მრავალმხრივია. იმის ცოდნა, როგორ მზადდება კაპუჩინო, ლატე ან მაკიატო, ცოტაა - საჭიროა ფანტაზია, არომატული სასმელების მოფიქრების უნარი. ნამდვილ პროფესიონალს ყოველთვის აქვს მარაგში რამდენიმე საკუთარი რეცეპტი. ადამიანთა უმრავლესობას ყავის გარეშე არსებობა ვერ წარმოუდგენია, მისი სწორად მომზადება კი ყველამ როდი იცის. არადა ამის ცოდნა აუცილებელია. წინააღმდეგ შემთხვევაში ეს სასმელი მრავალ ღირსებას დაკარგავს და შესაძლოა, მავნებელიც კი გახდეს.

იმისთვის, რომ ყავამ საუკეთესო თვისებები შეინარჩუნოს, მარცვალი უნდა მოიხალოს ნელ ცეცხლზე, მიიღოს წაბლისფერი და არა შავი ფერი.

  • ზედმეტად მოხალული ყავა კარგავს ეთერზეთებს და მომწარო გემოს იღებს.
  • მოხალული ყავა ტაფაზე კი არ უნდა დავტოვოთ გასაციებლად, არამედ დავყაროთ საცერზე ან სუფთა ფიცარზე, კარგად გაცივებული მარცვალი კი ჩავყაროთ ჰერმეტულად დახურულ ჭურჭელში და შევინახოთ მშრალ ადგილას.
  • დაფქული ყავა შენახვის დროს ნაწილობრივ კარგავს არომატს, ამიტომ ის საჭიროებისამებრ უნდა დაიფქვას სპეციალურ საფქვავში. რაც უფრო წმინდად დავფქვავთ ყავას, იმდენად მეტ ნახარშს მივიღებთ.
  • დაფქულ ყავას (ერთ-ერთნახევარ ჩაის კოვზს - გემოვნებისამებრ - ერთ ფინჯან წყალზე) დავასხათ ცხელი წყალი, დავადგათ ცეცხლზე და როგორც კი ადუღებას დაიწყებს, მაშინვე გადმოვდგათ, ცოტა ხანს გავაჩეროთ და ფინჯნებში ჩამოვასხათ.

შაქარი შეიძლება ყავასთან ერთად ჩავყაროთ ადუღებამდე ან ცალკე მივიტანოთ სუფრაზე საშაქრით.