საკვები და მისი ხარისხი, ანუ ვიცით თუ არა, რას ვჭამთ

სურსათის შენახვისა და ვარგისობის განსაზღვრის მარტივ წესებზე გვესაუბრება სერტიფიკაციის ორგანო "ექსპერტიზა პლუსის" სპეციალისტი, ტექნიკურ მეცნიერებათა დოქტორი ეთერ ედიბერიძე.
- ქალბატონო ეთერ, რა უნდა გავითვალისწინოთ მზა პროდუქტის შეძენისას?
- მყიდველმა ყურადღება უნდა მიაქციოს გამოშვების თარიღს, შენახვის ვადას, თუ დაფასოებულია - შეფუთვას. სასურველია და აუცილებელიც (თუმცა ამას არავინ აკეთებს), ვიკითხოთ, სერტიფიცირებულია თუ არა ეს პროდუქტი.
- მყიდველს აქვს უფლება, სერტიფიკატი მოითხოვოს?
- არათუ უფლება აქვს, ვალდებულიც კია, მაგრამ დღეს სერტიფიკატის აღება ნებაყოფილობითი გახდა, ამიტომ მეწარმემ შეიძლება თავი ამით იმართლოს. ამასთან, ანალიზები ძვირია და მეწარმე, რომელიც რამდენიმე დასახელების პროდუქციას უშვებს, შესაძლოა მოერიდოს ხარჯს. ყველაზე გონივრული იქნება, ყველას, ვინც სურსათს აწარმოებს, ჰქონდეს აკრედიტებული ლაბორატორია.
- დღეს საქართველოში როგორი ხორცი იყიდება?
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */
ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
- შემოტანილიც ბევრია და ადგილობრივიც. შემოტანილი ხორცი შეიძლება რამდენიმეჯერ იყოს გაყინული და გამლღვალი. ეს პრობლემებს იწვევს, რადგან ხორცი ბინძურდება. მართალია, თუ დიდხანს ვხარშეთ, შეიძლება მდგომარეობა გამოსწორდეს, მაგრამ სასურველი მაინც არ არის. შენახვის პირობები, ტემპერატურული რეჟიმი და ტენიანობა აუცილებლად უნდა იქნეს დაცული.
- როგორ გავარჩიოთ გაფუჭებული ხორცი საღისგან?
- როდესაც ცხოველი იკვლება, ის აუცილებლად უნდა დაიწრიტოს სისხლისგან 24 საათის განმავლობაში. შიგნეული ისე უნდა გამოუღონ, რომ ხორცს არ მოხვდეს. კანის გაცლაც ასევე ხდება. საჭიროა ხორცის მომწიფება, რათა სიცოცხლეში დაწყებული ბიოქიმიური პროცესები დამთავრდეს. ამის შემდეგ ხდება მისი ათლა, ნაჭრებად დაჭრა და მომხმარებლამდე მიტანა.
ახალი ხორცი უნდა იყოს დაუზიანებელი, მოვარდისფრო-მოყავისფრო, არც სუნი უნდა ჰქონდეს და სისხლიც - ნაკლები. ახალი ხორცი მკვრივია, ხელს რომ დააჭერთ, მაშინვე ამოდის და იღებს თავდაპირველ ფორმას, ორმო არ რჩება. საღმა გაყინულმა ხორცმა გალღობის შემდეგ, ხელს რომ დააჭერთ, თავდაპირველი მდგომარეობა ასევე მალე უნდა დაიბრუნოს. ამ შემთხვევაში შეგვიძლია ვთქვათ, რომ ხორცი კარგად არის შენახული.
ხორცის ნახარშიც მნიშვნელოვანია. თუ ბულიონი წმინდაა, ესე იგი ხორცი კარგია. თუ ხორცი დიდხანს იყო შენახული მაცივარში ოჯახის პირობებში, უფრო მეტხანს უნდა იხარშოს.
თუ ხორცს მწვანე ფერი დაჰკრავს, ის ჩახურებულია. როდესაც საქონელს კლავენ, თუ მაშინვე უჰაერო სივრცეში მოხვდა, მწვანე ობი ედება. ასეთი ხორცი უვარგისია.
- როგორ შევინახოთ ხორცი სახლის პირობებში?
- სახლში ხორცი უნდა ინახებოდეს მაცივარში, ზედა თაროზე, 2-40C-ზე. ამ პირობებში ხორცი 36 საათს ინახება. მეტხანს მისი შენახვა არარეკომენდებულია. საყინულეში იმ შემთხვევაში უნდა შედოთ, თუ შენახვას დიდხანს აპირებთ, მაგრამ რომ გამოიღებთ და გაალღობთ, მისი ხელახალი გაყინვა აღარ შეიძლება. თავდაპირველად ხორცი კარგად უნდა დამუშავდეს, რათა არ მოხდეს მისი მეორეული დაბინძურება. ხორცთან ერთად თევზის დადება არ შეიძლება.
- იქ სადაც იყიდება ხორცი, იყიდება ფარშიც. მისი შეძენისას რას უნდა მივაქციოთ ყურადღება?
- ფარში წითელი უნდა იყოს. კარგად დააკვირდით, რომ შიგნით ძარღვები არ ერიოს. ფარშისთვის მხოლოდ კუნთოვანი ქსოვილი უნდა იყოს გატარებული. დასაშვებია ცხიმოვანი ქსოვილიც. ხშირად შემაერთებელ ქსოვილს, გლუვკუნთოვან ქსოვილს - დიაფრაგმის ნაწილს, ძარღვებსაც ატარებენ. მართალია, ფარშის წონა იმატებს, მაგრამ ისეთი თვისებებისა და ღირებულებისა აღარ არის.
- სახლის პირობებში ფარში როგორ და რამდენ ხანს შეიძლება შევინახოთ?
- ახალი ხორცი კარგად გარეცხეთ, გაატარეთ ხორცსაკეპ მანქანაში და ულუფებად დაყავით. თითოეული ულუფა შეინახეთ ჰერმეტულად დახურულ ჭურჭელში. შესანახი ფარში უნდა იყოს თხელი, რომ სწრაფად გაიყინოს. ასე ის ერთ კვირამდე შეიძლება შეინახოთ. ტემპერატურის მერყეობა არც ფარშისთვის შეიძლება - როდესაც ხორცი გაყინულია, მასში მაინც მიმდინარეობს ბიოქიმიური და მიკრობიოლოგიური პროცესები, მაგრამ გაცილებით უფრო ნელა, ტემპერატურული ცვალებადობისას კი დაწყებული პროცესები ჩქარდება.