სიმსუქნის მტერი - სანელებელი დაგეხმარებათ წონის დაკლებაში - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

სიმსუქნის მტერი - სანელებელი დაგეხმარებათ წონის დაკლებაში

ეს დადასტურებული და გამოცდილია მრავალ კვლევაში. მაგრამ რატომღაც ადამიანები უგულებელყოფენ დარიჩინს და იშვიათად იყენებენ ჭარბ წონასთან ბრძოლაში.

ჩვენ გვაქვს სტერეოტიპი: დარიჩინის ადგილი ფუნთუშებზე და სხვა ფქვილისა და საკონდიტრო ნაწარმშია. სტერეოტიპები უნდა შეიცვალოს, რადგან ამ ფორმით ის არა წონის დაკლებისთვის, არამედ წონის მატებისთვის იმუშავებს.

2-3 გ დარიჩინი დღეში გეხმარებათ, წონაში უფრო ეფექტურად დაიკლოთ

მხოლოდ ბოლო 3-4 წლის განმავლობაში გამოქვეყნდა რამდენიმე მეტაანალიზი, რომლებმაც დამაჯერებლად აჩვენა, რომ დარიჩინის დამატება დღეში მინიმუმ 2-3 გ დოზით, ხელს უწყობს წონის დაკლებას უფრო ეფექტურად. კვლევების საერთო დასკვნა დაახლოებით ასეთია: რაციონში დარიჩინის დამატება აუმჯობესებს წონის დაკლების შედეგებს.

ერთი ასეთი მეტაანალიზის შედეგები გამოქვეყნდა ცნობილ სამეცნიერო ჟურნალში Clinical Nutrition 2020 წელს. ორი ან მეტი გრამი დარიჩინის ყოველდღიური დანამატი ამცირებს:

  • სხეულის წონას 1 კგ-ით,
  • სხეულის მასის ინდექსს (BMI) - 0,51 კგ/მ2-ით,
  • წელის გარშემოწერილობას - 2,4 სმ-ით,
  • ცხიმის მასას - 1%-ით.

მსგავსი შედეგები იქნა ნაპოვნი სხვა კვლევებშიც. მართალია, ზოგჯერ თერაპიული დოზა უფრო მაღალი იყო - მინიმუმ 3 გ/დღეში.

საუკეთესო ეფექტი დადასტურდა 50 წლამდე ასაკის ადამიანებში, რომელთაც აქვთ ორგანიზმში ცხიმის მკვეთრად ჭარბი რაოდენობა - BMI 30 კგ/მ2-ზე მეტი, ანუ მეორე ხარისხის სიმსუქნე.

სასარგებლო ეფექტები

მრავალმა ლაბორატორიულმა და ექსპერიმენტულმა კვლევამ ცხოველებზე შეისწავლა დარიჩინის დადებითი ეფექტის მექანიზმები. ისინი დაკავშირებულია ბიოაქტიურ კომპონენტებთან, როგორიცაა ცინამის მჟავა, ცინამალდეჰიდი, ევგენოლი და კუმარინი. კერძოდ, უჯრედულ დონეზე დეტალურად იყო ნაჩვენები, თუ როგორ აფერხებს დარიჩინი ცხიმების დაგროვებას და აძლიერებს მათ დაშლას.

  • გარდა ამისა, დარიჩინის აქტიურ ნივთიერებებს აქვს მრავალი სხვა სასარგებლო ეფექტი - ისინი ამცირებს ცუდი ქოლესტერინის დონეს და ზრდის კარგ ქოლესტერინს, ამცირებს გულის დაავადებების რისკს, აუმჯობესებს ინსულინის მგრძნობელობას და ამცირებს სისხლში გლუკოზას, აქვს ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი და იცვას კიბოსგან.

რატომ ვიყენებთ ასე იშვიათად ამ სანელებელს, როცა თითქმის ყველას აქვს ის თავის სამზარეულოში?

როგორც ჩანს, ის ჩვენს გონებაში მყარად არის დაკავშირებული საკონდიტრო ნაწარმთან და ფქვილის პროდუქტებთან. თუმცა დარიჩინს არ შეუძლია თავისი სასარგებლო ეფექტის გამოვლენა ასეთ საკვებში შაქრის - ადვილად ასათვისებელი ნახშირწყლების - ჭარბი შემცველობის გამო.

სინამდვილეში, დარიჩინი არ არის მხოლოდ ტკბილეულისთვის. კარგად უხდება ჯანსაღ კერძებსა და პროდუქტებს და ეს სანელებელი უფრო ხშირად უნდა დავამატოთ სხვადასხვა კერძს. ასე რომ, თქვენ შეგიძლიათ მარტივად მიიღოთ დღეში 2-3 გრამამდე დარიჩინი, რაც თერაპიულ დოზად ითვლება. როგორ შეიძლება გამოიყურებოდეს ეს პრაქტიკაში?

დაამატეთ დარიჩინი ფაფას, რძეს, ხაჭოს და ყველა ფერმენტირებულ რძის პროდუქტს. კარგად უხდება თითქმის ყველა სასმელს - ყავას, ჩაის, კაკაოს, ზოგიერთ წვენს, სმუზსა და ბევრ ხილს. ზოგიერთ ეროვნულ სამზარეულოში მას უმატებენ პირველ და მეორე კერძებს ხორცით, თევზით, ფრინველით და ბოსტნეულით. ამ გამოცდილების მიღება სასარგებლოა.

კიდევ ერთი მიდგომაა საკვები დანამატების ე.წ. ბად-ების მიღება დარიჩინით.