/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
Online Mkurnali
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge

-მოგესალმებიᲗ მყავს ბიᲭი ამა წლის აგცისტოᲨი გახდა 20 Თვის, დადის კერᲫო ბაᲦᲨი, ამ ბოლო სამი Თვის განმავლობაᲨი უკვე რამოდენიმეჯერ ჰქონდა ბაქტერია ყელის, ტესტი გავუკეᲗეᲗ და ყელᲨი ბაქტერია ჰქონდა , ნუ საზᲦვარგარეᲗ ვცხოვრობᲗ და სახელს ვერ გადავᲗარგმნი, მოკლედ ეხლაც აქვს ყელის ინფექცია, მყავდა ექიმᲒან ყელი წიᲗელი აქვსო, გლანდები Შესიებულუ, ბავᲨვს ცივს არც ვაᲭმევ არც ვასნევ, ასევე ბაᲦᲨიც გაფრᲗხილებულდბი არიან და საიდან ემარᲗება ვერ გავიგე Თან 3 ან 4 სᲦე სუცხე აქვს ჯერ 37 იწყდბა მერე 38 და მერე 39 ადის, 39 რომ გქონდა სანტელი გავუკეᲗეᲗ უკანა ნაწილᲨი, ექიმმა როგორც გვიᲗხრა, გუᲨინ ვიყავიᲗ პედიატრᲗან ანტიბიოტიკი დაგვინიᲨნა ერᲗი კვირა კლამოქსი, დაიწყო სმა მაგფამ სიცხე ისევ აქვს 37.7 , რა მოვიმოქმედო რომ ბავᲨვს დაუწიოს სიცხემ? ამ ასაკᲨი Ძმრიანი ნასკები ᲨეიᲫლება? სულ წამლებს ვაᲫლსვᲗ და არ მინდა გაიᲭყიპოს, რა მოვიმოქმედო რომ ავარიდო ამ ბაქტერიას

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიეტოლოგია

რომელი უმი ბოსტნეულია უფრო სასარგებლო?

რომელი უმი ბოსტნეულია უფრო სასარგებლო?
მოხარშვისას ბოსტნეულის ვიტამინური და მინერალური შემადგენლობა მცირდება.

კულინარიული დამუშავება განსხვავებულია. მომზადების ყველა ტიპი არ არის აგრესიული, რაც ნიშნავს, რომ ეს იწვევს საკვები ნივთიერებების მნიშვნელოვან დაკარგვას. ყველაზე მნიშვნელოვანი წესია: რაც მეტად ექვემდებარება ბოსტნეული მაღალ ტემპერატურას, მით მეტ საკვებ ნივთიერებებს დაკარგავს. ამიტომ, მომზადების ყველაზე სასურველი მეთოდია არის ის, რაც ნაკლებ დროს მოითხოვს. მაგალითად, ბლანშირება.

  • სითბური დამუშავება, რომელიც მოითხოვს დიდ დროს, მოიცავს: ადუღებას და ორთქლზე მოხარშვას, ჩაშუშვას, გამოცხობას, შეწვას. ვიტამინებისა და მინერალების განსაკუთრებით დიდი დანაკარგები შეინიშნება მომზადების დროს. ამიტომ, დანაკარგების შესამცირებლად: არ მოხარშოთ დიდი რაოდენობით წყალში; თუ მომზადების ტექნოლოგია საშუალებას იძლევა, მაშინ ბოსტნეული მოხარშეთ მთლიანად, კანში და არა ნაჭრებად; ბოსტნეული მდუღარე წყალში მოხარშეთ; მომზადების ბოლოს დაამატეთ მარილი. თუ იყენებთ გაყინულ ბოსტნეულს, მოხარშეთ ისინი გალღობის გარეშე.

ჩაშუშვის დროსაც იკარგება სასარგებლო მიკროელემენტები. ვიტამინების შენარჩუნების თვალსაზრისით ყველაზე დამზოგავია ორთქლზე მოხარშვა და გამოცხობა. ორთქლზე მოხარშვა საშუალებას გაძლევთ შეინარჩუნოთ ვიტამინებისა და მინერალების უმეტესი ნაწილი, მაგრამ ცოტას მოსწონს ამ გზით მომზადებული ბოსტნეულის გემო. მაგრამ ბევრს მოსწონს გამომცხვარი. გამომცხვარი ბოსტნეული არ კარგავს ფერს და ინარჩუნებს მაქსიმალურ გემოს, რადგან ისინი მზადდება საკუთარ წვენში. შეეცადეთ გამოაცხოთ დახურულ ფორმაში.

წვნიანი ბოსტნეული, როგორიცაა ყაბაყი, პომიდორი, ბადრიჯანი, წიწაკა შეიძლება მიირთვათ შემწვარი.

  • ეცადეთ დაიცვათ უსაფრთხო შეწვის წესები: გამოიყენეთ ტაფები მაღალი ხარისხის საფარით, შეწვით მინიმალური რაოდენობით ზეთით ან მის გარეშე და მოერიდეთ პროდუქტის ზედმეტ შეწვას. აღსანიშნავია, რომ დამჯავებული ბოსტნეული სასარგებლოა. ის არა მხოლოდ პრებიოტიკია (ნაწლავის მიკროფლორისთვის საკვები), არამედ ბუნებრივი პრობიოტიკიც (სასარგებლო მიკროორგანიზმები ნაწლავებში ხვდებიან ცოცხალი სახით).
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ბოსტნეულში შემავალი ყველა საკვები ნივთიერება როდი ნადგურდება.

ვიტამინები ითვლება ყველაზე მგრძნობიარედ თერმული დამუშავების მიმართ. ზოგიერთი მათგანი არასტაბილურია და ადვილად ნადგურდება სინათლის, ატმოსფერული ჟანგბადის, მაღალი ტემპერატურის ან ლითონებთან შეხებისას, მაგალითად, ვიტამინი C და ფოლიუმის მჟავა. ამიტომ, მიზანშეწონილია ამ ვიტამინებით მდიდარი ბოსტნეულის მირთმევა უმი სახით.

შეკითხვა ექიმს
<p>გამარჯობა, ვარ 59 კილო და მინდა წონის დაკლება. უკვე საკმაოდ დიდი ხანია არ ვიღებ შაქრის არანაირ სახეობას ხილის გარდა, არ ვჭამ ხორცს (გარკვეული მიზეზების გამო) ზეთში არაფერს არ ვწვავ,მარტო ვაცხობ და ვიკვებები დღეში 3 ჯერ, ვცდილობ დავიკლო წონაში, მაგრამ პირიქით ვიმატებს. იქნებ მირჩიოთ რამე ან დამანახოთ სად ვუშვებ შეცდომას? სიმაღლე 163. დიდი მადლობა წინასწარ.</p>

ვიტამინები A, E, K და კაროტინოიდები, რომლებითაც მდიდარია წითელ-ნარინჯისფერი ბოსტნეული, პირიქით, საკმაოდ მდგრადია მაღალი ტემპერატურის მიმართ, მაგრამ მგრძნობიარეა სინათლისა და ჟანგბადის მოქმედების მიმართ. ამიტომ უმჯობესია მისი შენახვა დახურულ და გაუმჭვირვალე ჭურჭელში.

ვიტამინებით მდიდარი საკვები უნდა ინახებოდეს დაბალ ტემპერატურაზე, ან კიდევ უკეთესი, გაყინული.

ბოსტნეული შეიცავს არა მხოლოდ ვიტამინებს, არამედ მინერალებსაც. მინერალები უფრო მდგრადია გადამუშავების მიმართ.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

როგორ ვებრძოლოთ გულძმარვას
როგორ ვებრძოლოთ გულძმარვას
რა იწვევს გულძმარვას? გულძმარვის მიზეზი კუჭიდან საყლაპავში მარილმჟავას გადმოსროლაა.
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

სახსრების დაავადებას ფიჭვის წიწვების საფენი უხდება
სახსრების დაავადებას ფიჭვის წიწვების საფენი უხდება
ასაკში, წონის მატებასთან ერთად, სახსრების პრობლემებიც დამეწყო.
სრულად

სამკურნალო წერილები

გემრიელი წნევის წამალი - დაგჭირდებათ ჭარხალი, თაფლი და შტოში
გემრიელი წნევის წამალი - დაგჭირდებათ ჭარხალი, თაფლი და შტოში
ძალიან მინდა, თქვენს მკითხველებს ვასწავლო ჩემი საყვარელი წამლის რეცეპტი,
სრულად

სამკურნალო წერილები

კამა კლიმაქსის დროს კარგი საშუალებაა
კამა კლიმაქსის დროს კარგი საშუალებაა
კამის წყალი ხელს უწყობს მენოპაუზის უარყოფითი სიმპტომების მოხსნას, ალების რაოდენობის შემცირებას და ძილის ნორმალიზებას.
სრულად

რომელი უმი ბოსტნეულია უფრო სასარგებლო? - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რომელი უმი ბოსტნეულია უფრო სასარგებლო?

კულინარიული დამუშავება განსხვავებულია. მომზადების ყველა ტიპი არ არის აგრესიული, რაც ნიშნავს, რომ ეს იწვევს საკვები ნივთიერებების მნიშვნელოვან დაკარგვას. ყველაზე მნიშვნელოვანი წესია: რაც მეტად ექვემდებარება ბოსტნეული მაღალ ტემპერატურას, მით მეტ საკვებ ნივთიერებებს დაკარგავს. ამიტომ, მომზადების ყველაზე სასურველი მეთოდია არის ის, რაც ნაკლებ დროს მოითხოვს. მაგალითად, ბლანშირება.

  • სითბური დამუშავება, რომელიც მოითხოვს დიდ დროს, მოიცავს: ადუღებას და ორთქლზე მოხარშვას, ჩაშუშვას, გამოცხობას, შეწვას. ვიტამინებისა და მინერალების განსაკუთრებით დიდი დანაკარგები შეინიშნება მომზადების დროს. ამიტომ, დანაკარგების შესამცირებლად: არ მოხარშოთ დიდი რაოდენობით წყალში; თუ მომზადების ტექნოლოგია საშუალებას იძლევა, მაშინ ბოსტნეული მოხარშეთ მთლიანად, კანში და არა ნაჭრებად; ბოსტნეული მდუღარე წყალში მოხარშეთ; მომზადების ბოლოს დაამატეთ მარილი. თუ იყენებთ გაყინულ ბოსტნეულს, მოხარშეთ ისინი გალღობის გარეშე.

ჩაშუშვის დროსაც იკარგება სასარგებლო მიკროელემენტები. ვიტამინების შენარჩუნების თვალსაზრისით ყველაზე დამზოგავია ორთქლზე მოხარშვა და გამოცხობა. ორთქლზე მოხარშვა საშუალებას გაძლევთ შეინარჩუნოთ ვიტამინებისა და მინერალების უმეტესი ნაწილი, მაგრამ ცოტას მოსწონს ამ გზით მომზადებული ბოსტნეულის გემო. მაგრამ ბევრს მოსწონს გამომცხვარი. გამომცხვარი ბოსტნეული არ კარგავს ფერს და ინარჩუნებს მაქსიმალურ გემოს, რადგან ისინი მზადდება საკუთარ წვენში. შეეცადეთ გამოაცხოთ დახურულ ფორმაში.

წვნიანი ბოსტნეული, როგორიცაა ყაბაყი, პომიდორი, ბადრიჯანი, წიწაკა შეიძლება მიირთვათ შემწვარი.

  • ეცადეთ დაიცვათ უსაფრთხო შეწვის წესები: გამოიყენეთ ტაფები მაღალი ხარისხის საფარით, შეწვით მინიმალური რაოდენობით ზეთით ან მის გარეშე და მოერიდეთ პროდუქტის ზედმეტ შეწვას. აღსანიშნავია, რომ დამჯავებული ბოსტნეული სასარგებლოა. ის არა მხოლოდ პრებიოტიკია (ნაწლავის მიკროფლორისთვის საკვები), არამედ ბუნებრივი პრობიოტიკიც (სასარგებლო მიკროორგანიზმები ნაწლავებში ხვდებიან ცოცხალი სახით).

ბოსტნეულში შემავალი ყველა საკვები ნივთიერება როდი ნადგურდება.

ვიტამინები ითვლება ყველაზე მგრძნობიარედ თერმული დამუშავების მიმართ. ზოგიერთი მათგანი არასტაბილურია და ადვილად ნადგურდება სინათლის, ატმოსფერული ჟანგბადის, მაღალი ტემპერატურის ან ლითონებთან შეხებისას, მაგალითად, ვიტამინი C და ფოლიუმის მჟავა. ამიტომ, მიზანშეწონილია ამ ვიტამინებით მდიდარი ბოსტნეულის მირთმევა უმი სახით.

ვიტამინები A, E, K და კაროტინოიდები, რომლებითაც მდიდარია წითელ-ნარინჯისფერი ბოსტნეული, პირიქით, საკმაოდ მდგრადია მაღალი ტემპერატურის მიმართ, მაგრამ მგრძნობიარეა სინათლისა და ჟანგბადის მოქმედების მიმართ. ამიტომ უმჯობესია მისი შენახვა დახურულ და გაუმჭვირვალე ჭურჭელში.

ვიტამინებით მდიდარი საკვები უნდა ინახებოდეს დაბალ ტემპერატურაზე, ან კიდევ უკეთესი, გაყინული.

ბოსტნეული შეიცავს არა მხოლოდ ვიტამინებს, არამედ მინერალებსაც. მინერალები უფრო მდგრადია გადამუშავების მიმართ.