თევზი ძვირფასი საკვებია. მასში შედის ნივთიერებები, რომლებიც ამცირებს სისხლში ცხიმის შემცველობას, არეგულირებს წნევას, თავიდან გვაცილებს დიაბეტს, აყუჩებს თავისა და სახსრების ტკივილს.
- ზღვის ბინადართა ხორცი შეიცავს ომეგა-3 ცხიმოვან მჟავებს, რომლებიც ათხიერებს სისხლს და ხელს უშლის თრომბების წარმოქმნას. თუ ყოველდღე მიირთმევთ 1 გრამ ომეგა-3-ს, გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების განვითარების რისკს 40%-ით შეამცირებთ.
- ცნობილია, რომ ესკიმოსებს, რომლებიც უმთავრესად ვეშაპისა და სელაპის ცხიმიანი ხორცით იკვებებიან, გული საერთოდ არ აწუხებთ. ადამიანები, რომლებიც თევზს ხშირად ჭამენ, გულის შეტევით 2,5-ჯერ უფრო იშვიათად იღუპებიან.
- 100 გრამ თევზში მხოლოდ 80 მგ ქოლესტერინია, მაშინ როდესაც ყველში ის 110 მილიგრამია, ძეხვში, ბიფშტექსსა და შემწვარ ღვიძლში კი 2000 მილიგრამი.
- თევზი შეიცავს კალციუმს, იოდს, ნატრიუმს, ფოსფორს, მაგნიუმს, A, B1, D, E ვიტამინებს. რაც უფრო მეტ თევზს მიირთმევს ადამიანი, მით უფრო ნაკლებად ემუქრება მსხვილი ნაწლავისა და სარძევე ჯირკვლის კიბო.
- თევზი ტვინის საკვებია, ხოლო ზოლიანი ქორჭილა ნაწლავის ჩხირებსა და სტაფილოკოკებს ანადგურებს. ზღვის თევზი აუმჯობესებს იმუნიტეტს. ის განსაკუთრებით სასარგებლოა მაღალმთიანი რეგიონის მცხოვრებთათვის.