რითია სასარგებლო გარგარი - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რითია სასარგებლო გარგარი

ეს ხილი შეიცავს ბუნებრივი დამცავი ბიოქიმიური ნაერთების სპექტრს. მათ შეუძლიათ: შეინარჩუნონ და გააუმჯობესონ მხედველობა; ახალგაზრდული კანი; ასევე შეუძლიათ კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის, გულ-სისხლძარღვთა სისტემის ფუნქციონირების გაუმჯობესება, არტერიული წნევის ნორმალიზება; ღვიძლის დაცვა; ეხმარებიან ორგანიზმს სიმსივნეებთან ბრძოლაში.

გარგარი შეიცავს ბუნებრივ ორგანულ პიგმენტებს, როგორიცაა კაროტინოიდები, ფლავონოიდები და ფენოლი, რომლებიც იცავს მცენარეს. ამ ელემენტებს აქვთ იგივე გავლენა ჩვენს სხეულზე, აძლიერებენ ჩვენს იმუნურ სისტემას და იცავს კიბოს ზოგიერთი ფორმისგანაც კი.

კაროტინოიდების წყალობით, გარგარის ფერი იცვლება ღია ყვითელიდან ნარინჯისფერამდე (რაც უფრო მუქია ფერი, მით მეტია კაროტინოიდი). ეს ნივთიერებები არის A ვიტამინის წყარო, რომელიც მნიშვნელოვან როლს ასრულებს მხედველობის დაცვაში.

გარდა ამისა, კაროტინოიდები იცავს კანს UV სხივებისგან, გარემოს დაბინძურებისგან და ნიკოტინისგან. კვლევებმა აჩვენა, რომ გარგარის ჭამა აუმჯობესებს კანის ფერს, ელასტიურობას და სიმტკიცეს.

გარგარში, ატამსა და ქლიავში არსებული უჯრედისი ხელს უწყობს ყაბზობის თავიდან აცილებას და კუჭ-ნაწლავის ნორმალური ფუნქციის შენარჩუნებას.

  • გარდა ამისა, დიდი რაოდენობით ბოჭკოვანი და დამცავი ბიოქიმიური ნაერთები, რომლებსაც შეიცავს ხილს, გავლენას ახდენს ნაწლავის მიკრობიოტაზე. ჩირს, როგორც კვლევებმა აჩვენა, შეუძლია დადებითად შეცვალოს ადამიანის ნაწლავის მიკრობიოტის შემადგენლობა.

დამცავი ელემენტების იგივე სპექტრი, გარგარში არსებულ ანტიოქსიდანტებთან ერთად, ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების პრევენციას, ეგრეთ წოდებული „ცუდი“ ქოლესტერინის (LDL) შემცირებას, რომლის მაღალი დონე გულის დაავადების განვითარების რისკს წარმოადგენს.

როგორც კალიუმის წყარო, გარგარი მოქმედებს ელექტროლიტების მეტაბოლიზმზე და ორგანიზმში წყლის ბალანსზე, რითაც ხელს უწყობს არტერიული წნევის ნორმალიზებას. გარგარში შემავალ ანტიოქსიდანტებს (კაროტინოიდები და ვიტამინები) შეუძლიათ დამცავი ეფექტი ჰქონდეთ ალკოჰოლისა და სხვა ტოქსინებისგან და იცავს ღვიძლს დაზიანებისგან.

გარგრის ჩირი (კურაგა) შეიცავს ლიგნანებს (მცენარეული წარმოშობის ფენოლურ ნაერთებს), რომლებსაც, როგორც ფიტოესტროგენებს, შეუძლიათ დაიცვას ქალის ორგანიზმი მენოპაუზის დროს. გარდა ამისა, ამ ნაერთებს შეუძლიათ დაიცვან ორგანიზმი ქრონიკული დაავადებების, მათ შორის გულის დაავადებებისა და კიბოსგანაც კი.