რატომ არის ალუჩა სასარგებლო - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რატომ არის ალუჩა სასარგებლო

მასში გვხვდება მნიშვნელოვანი საკვები ნივთიერებები.

რა საკვებ ნივთიერებებს შეიცავს ალუჩა?

შეიცავს:

  • A, C და K ვიტამინებს;
  • კალიუმს;
  • მაგნიუმს;
  • ფოსფორს;
  • ანტიოქსიდანტურ ნაერთებს, როგორიცაა ბეტა-კაროტინი, ლუტეინი და ზეაქსანტინი

მდიდარია C ვიტამინით, რაც დადებითად მოქმედებს იმუნურ სისტემაზე.

A ვიტამინი მნიშვნელოვან როლს ასრულებს კანისა და თვალის ჯანმრთელობაზე.

K ვიტამინი ხელს უწყობს წნევისა და წყლის ბალანსის შენარჩუნებას.

მაგნიუმი მოქმედებს როგორც სტრესის საწინააღმდეგო საშუალება.

ვინაიდან ალუჩას აქვს მკვრივი ბოჭკოვანი სტრუქტურა, ის დადებითად მოქმედებს საჭმლის მომნელებელ სისტემაზე.

კარგი ანტიოქსიდანტია, ასევე ხელს უწყობს რკინის შეწოვას, სისხლში შაქრის ბალანსს და ხელს უწყობს ჯანსაღი წონის შენარჩუნებას.

ალუჩა შეიცავს ძლიერ ანტიოქსიდანტურ კომპონენტებს. ეს კომპონენტები იცავს უჯრედებს თავისუფალი რადიკალების დაზიანებისგან. ანტიოქსიდანტების მაღალი შემცველობის წყალობით ხელს უშლის თავის ტვინისა და სისხლის უჯრედების დაზიანებას. ზოგიერთი სამეცნიერო კვლევა აჩვენებს, რომ ალუჩის ანტიოქსიდანტური თვისებები საკმაოდ მაღალია.

ალუჩის გავლენა გულის ჯანმრთელობაზე

ალუჩის ერთი პორცია შეიცავს დაახლოებით 157 მგ კალიუმს. ხელს უწყობს გულის კუნთების ფუნქციონირების რეგულირებას. ის ასევე ამცირებს არტერიულ წნევას და ხელს უშლის მაღალი წნევის წარმოქმნას. ბოჭკოს შემცველობა ასევე თამაშობს როლს ცუდი ქოლესტერინის შემცირებაში. მასში შემავალი C ვიტამინი ეფექტურ როლს ასრულებს დაზიანებული სისხლძარღვების აღდგენაში.

ალუჩის ეფექტი რკინის შეწოვაზე

ვინაიდან ალუჩა C ვიტამინით მდიდარი საკვებია, ის დადებითად მოქმედებს რკინის შეწოვაზე. ამ გზით საკვებიდან რკინის მიღება მნიშვნელოვნად იზრდება. 100 გრამი ალუჩის მოხმარება აკმაყოფილებს C ვიტამინის ყოველდღიური მოთხოვნილების დაახლოებით 16%-ს.

ალუჩა არის K ვიტამინისა და მაგნიუმის შემცველი საკვები. ეს მინერალები უაღრესად მნიშვნელოვან როლს თამაშობენ საკვებით მიღებული კალციუმის შეწოვაში.

ალუჩის სარგებელი და ზიანი დამოკიდებულია მოხმარების ჩვევებზე. ალუჩა, რომელიც შეიცავს ბევრ ვიტამინს და მინერალს, უნდა მიირთვათ სწორი პროპორციით. ფაღარათისას მისი მიღება არ არის რეკომენდებული.

ალუჩა თავისი მდიდარი შემცველობით სასარგებლო საკვებია, მაგრამ არ არის სასურველი მისი მარილთან ერთად მოხმარება. ჭარბი მარილი ორგანიზმში შეშუპებას იწვევს. ასევე ძვლების, თირკმელებისა და გულის ჯანმრთელობაზე უარყოფით გავლენას ახდენს.