იოგურტის როლი დიაბეტისა და სიმსუქნის პრევენციაში - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

იოგურტის როლი დიაბეტისა და სიმსუქნის პრევენციაში

დიაბეტის რისკ-ფაქტორები

დიაბეტი არის ქრონიკული დაავადება, რომელიც ხასიათდება სისხლში გლუკოზის მაღალი დონით. ზოგიერთ შემთხვევაში დიაბეტი შეიძლება განვითარდეს არაჯანსაღი ცხოვრების წესის, მათ შორის არაადეკვატური კვებისა და ფიზიკური აქტივობის ნაკლებობის გამო. ამიტომ, სიმსუქნე განიხილება დიაბეტის განვითარების მთავარ რისკ-ფაქტორად.

იოგურტის სარგებელი

იოგურტი არის დაბალკალორიული ფერმენტირებული რძის პროდუქტი, რომელიც უზრუნველყოფს ცილების დაბალანსებულ პროპორციას, აუცილებელ საკვებ ნივთიერებებს და ასევე სასარგებლო ბაქტერიების მიღებას.

რამდენიმე კვლევამ აჩვენა, რომ იოგურტის მოხმარება დაკავშირებულია სიმსუქნის, დიაბეტის, ოსტეოპოროზის და გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების შემცირებულ რისკთან. ასევე ნაჩვენებია, რომ იოგურტი აუმჯობესებს კუჭ-ნაწლავის ჯანმრთელობას და იმუნური სისტემის სწორ ფუნქციონირებას.

უცხიმო იოგურტის ანტიდიაბეტური აქტივობა შეიძლება განპირობებული იყოს მისი დაბალი გლიკემიური დატვირთვიტ და სხვადასხვა საკვები ნივთიერებების არსებობით, მათ შორის ცილების, კალციუმის, მაგნიუმის და D ვიტამინის.

გარდა ამისა, იოგურტში არსებული გარკვეული ნაჯერი ცხიმოვანი მჟავები, როგორიცაა პენტადეკანოური და ჰეპტადეკანოინის მჟავები, დაკავშირებულია დიაბეტის რისკის შემცირებასთან.

უბრალო ან ნატურალურ იოგურტს აქვს უფრო დაბალი გლიკემიური ინდექსი, ვიდრე ტკბილ იოგურტს, რაც შეიძლება გამოწვეული იყოს უბრალო იოგურტში ცილებისა და ნახშირწყლების მაღალი თანაფარდობით.

იოგურტში არსებული სიცოცხლისუნარიანი სასარგებლო ბაქტერიები აუმჯობესებს სისხლის ლიპიდურ პროფილებს, ამცირებს ქოლესტერინის დონეს და ზრდის ანტიოქსიდანტურ ფუნქციებს. გარდა ამისა, იოგურტში არსებულ ორგანულ მჟავებს, როგორიცაა რძემჟავა, შეუძლია შეამციროს ჭამის შემდეგ სისხლში გლუკოზის დონე და ინსულინემია.

იოგურტი სიმსუქნის პრევენციისთვის

ნაწლავის მიკრობიოტის დისბიოზი, რომელიც ხასიათდება მიკრობიომის შემადგენლობისა და მრავალფეროვნების დისბალანსით, არის სიმსუქნის ერთ-ერთი ხელშემწყობი. სიმსუქნესთან დაკავშირებულმა ცვლილებებმა ნაწლავის მიკრობიოტაში შეიძლება გამოიწვიოს ცხიმის დეპონირების გაზრდა, ენერგეტიკული ბალანსის დარღვევა, ანთების გაძლიერება და მეტაბოლური დისფუნქცია.

იოგურტს შეუძლია შეამციროს სიმსუქნის რისკი ნაკლებად ჯანსაღი საკვების შეცვლით თავისი მრავალფეროვანი საკვები კომპონენტებით და სასარგებლო ბაქტერიებით. იოგურტს ასევე შეუძლია გავლენა მოახდინოს მადის რეგულირებაზე, ენერგეტიკულ ბალანსზე, სხეულის მასის ინდექსზე.

კვლევებმა აჩვენა, რომ იოგურტის მოხმარება დაკავშირებულია სხეულის მასის ინდექსის სიმსუქნის და მუცლის ცხიმის შემცირებასთან. იოგურტის მოხმარება ასოცირდება სხეულში ცხიმის დეპონირების შემცირებასთან, ასევე წონის დაკლებასთან.