რატომ არ უნდა დალიოთ ალკოჰოლი და მიირთვათ პური სადილის წინ
სეროტონინის შემდგომი დაქვეითება საშიშია, რადგან ამან შეიძლება გამოიწვიოს მადის კონტროლის დაკარგვა. ამის შესახებ Daily Mail იუწყება.
ნეირომეცნიერის განმარტებით, ალკოჰოლური სასმელების და პურის მირთმევა ძირითად კერძამდე ხშირად პრაქტიკულია რესტორნებში და კაფეებში. მათი მიღებისას, სისხლში გლუკოზის კონცენტრაცია იზრდება და ჰიპოთალამუსი იწყებს სეროტონინის გამომუშავებას, ნეიროტრანსმიტერს, რომელიც ასრულებს დამამშვიდებელ ფუნქციას და ხელს უწყობს ბედნიერების განცდას. თუმცა, სეროტონინის დონე მალე იწყებს კლებას.
ამენმა განმარტა, რომ ამ პროცესს თან ახლავს შუბლის წილის აქტივობის დათრგუნვა. შუბლის წილი არის ადამიანის ტვინის ნაწილი, რომელიც ჩართულია ყველა სახის უმაღლესი რიგის ფუნქციებში, როგორიცაა დაგეგმვა, პრობლემის გადაჭრა, მოტივაცია, სოციალური ქცევა და იმპულსების კონტროლი. შუბლის წილის ფუნქციონირების ასეთმა ცვლილებებმა შეიძლება გამოიწვიოს მადაზე კონტროლის დაკარგვა, მეტი საკვების შეკვეთისა და მეტი თანხის დახარჯვის სურვილი.