რამდენი მარილი მივიღოთ დღეში - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რატომ არ უნდა მივიღოთ დღეში 5 გ-ზე მეტი მარილი

დღეში მოხმარებული მარილის რაოდენობა არ უნდა აღემატებოდეს ხუთ გრამს.

თუ ნორმას გადააჭარბებთ, ნატრიუმის უარყოფითი ეფექტი უკვე შესამჩნევი იქნება. კერძოდ, ადამიანს შეიძლება განუვითარდეს შეშუპება, რადგან მარილი აკავებს წყალს.

მარილის ჭარბი მოხმარებით ჯანმრთელ ადამიანსაც კი შეიძლება განუვითარდეს შეშუპება. მოცირკულირე სისხლის მოცულობის მკვეთრი ცვლილების გამო ადამიანი თავს კარგად ვერ იგრძნობს.

გარდა ამისა, მარილი დიდი რაოდენობით საშიშია ჰიპერტონიული დაავადების მქონე პაციენტებისთვის.

მათ შეიძლება აღენიშნოს არტერიული წნევის მატება, რაც თავის მხრივ ზრდის გულის შეტევის რისკს.

მარილის შემცველმა საკვებმა შეიძლება გამოიწვიოს ასევე თავის ტკივილი.

მარილის მოხმარების შემცირება ხელს უწყობს ჯანმრთელობის გაუმჯობესებას.

ნატრიუმის ქლორიდის მოხმარების ფიზიოლოგიური ნორმა ზრდასრული ადამიანისთვის დღეში 5 გ-ია - ეს არის დაახლოებით 1 ჩაის კოვზი. ამდენი მარილი სჭირდება ორგანიზმს წყლისა და მინერალური ბალანსის შესანარჩუნებლად, ნერვული იმპულსების გასატარებლად და კუნთების მუშაობისთვის.

იოდის დეფიციტით გამოწვეული დაავადებების თავიდან ასაცილებლად, ყოველდღიურ მენიუში აუცილებელია იოდირებული მარილი და იოდის შემცველი საკვების შეტანა. თითოეულმა ადამიანმა უნდა მიიღოს მინიმუმ 150 მიკროგრამი იოდი დღეში - იოდის ეს მოთხოვნილება მარტივად შეიძლება დაიფაროს თქვენს დიეტაში ჩვეულებრივი მარილის იოდირებული მარილით ჩანაცვლებით.

რა მარტივი ნაბიჯების გადადგმა შეიძლება მარილის ბოროტად გამოყენების შესაჩერებლად:

საფეხურები:

1. მოაყარეთ მარილი კერძს არა ხარშვისას, არამედ ჭამის წინ. ამ შემთხვევაში გემოვნების რეცეპტორები მაშინვე მიიღებენ მარილიანობის სიგნალს. თუ მოხარშვის დროს საჭმელს აზავებთ, მარილის გემო ნაკლებად მკვეთრად გამოიხატება და ორგანიზმი მას მაშინვე ვერ „იცნობს“. აქედან გამომდინარე, მარილის მოყვარულთა შორის მოხარშულ საკვებში ჭარბი მარილის დამატების ტენდენციაა.

2.მოაცილეთ სამარილე სასადილო მაგიდიდან. ხშირად ჩვენ ჩვევის გამო ვაყრით მარილს საკვებს დაუფიქრებლად (და არც კი ვსინჯავთ). თუ მარილი ხელთ არ არის, შეიძლება არ გაგახსენდეთ.

3.მოერიდეთ მარილიან სნექებს და ფასტფუდებს. თხილი, ჩიფსები, მშრალი სუპები, კარტოფილის პიურე კატეგორიიდან „უბრალოდ დაამატეთ წყალი“ ჩვეულებრივ უზრუნველყოფილია სანელებლებისა და სხვა საკვები დანამატების ნარევით, რომლებიც შეიცავს უამრავ მარილს. თუ ასეთ საკვებზე უარს იტყვით, დიეტა გაცილებით ჯანსაღი გახდება.

4. დაკონსერვებული ბოსტნეულის გამოყენებისას ჯერ მარილწყალიდან გაავლეთ უბრალო წყალში. და თუ ახალი ბოსტნეული ხელმისაწვდომია, უმჯობესია მათ მიანიჭოთ უპირატესობა.

5.მოძებნეთ დაბალი ნატრიუმის მარილი. ახლა მაღაზიებში არის მარილიანი პაკეტები, სადაც ნატრიუმის ქლორიდის ნაწილი იცვლება კალიუმის და მაგნიუმის ნაერთებით. ასეთი პროდუქტი ბევრად უფრო სასარგებლოა. ასევე, არაერთმა კვლევამ აჩვენა, რომ უხეში ზღვის მარილი უფრო ჯანსაღია, ვიდრე ჩვეულებრივი სუფრის მარილი. მასში ნატრიუმის შემცველობის პროცენტი უფრო დაბალია, ხოლო ქიმიური შემადგენლობა უფრო მდიდარია, იმის გამო, რომ დიდ კრისტალებში მეტი ნარჩენი ტენიანობაა. წაიკითხეთ სრულად