სასარგებლოა თუ არა ღვიძლი ჯანმრთელობისთვის
მიჩნეულია, რომ ღვიძლი უკეთესია ჯანმრთელობისთბის, ვიდრე ტრადიციული ხორცი (როგორიცაა სტეიკი და ბურგერი). ღვიძლი დაბალკალორიული და დაბალცხიმიანი პროდუქტია. შეიცავს მრავალ ვიტამინს და საკვებ ნივთიერებას.
ძროხის ღვიძლის სარგებელი:
რკინის კარგი წყაროა - ერთი პორცია უზრუნველყოფს რკინის რეკომენდირებული დღიური რაოდენობის ნახევარს და მეხუთედს ქალებისთვის.
შეიცავს პროტეინებს - ორგანიზმს პროტეინები სჭირდება ქსოვილების ასაშენებლად, აღდგენისა და შესანარჩუნებლად. ის ასევე ხელს უწყობს წონის დაკლებას. მაღალცილოვანი საკვები დიდხანს გინარჩუნებთ სრულყოფილების შეგრძნებას, ასე რომ ნაკლებად სავარაუდოა, ჭარბად მიირთვათ არაჯანსაღი საჭმელი. პროტეინი ასევე აწვდის ჟანგბადს სისხლის წითელ უჯრედებს, რაც მეტ ენერგიას გაძლევთ ვარჯიშის დროს.
შეიცავს A ვიტამინს - ერთი პორცია შეიცავს A ვიტამინის 4200 მიკროგრამზე მეტ რეტინოლის აქტივობის ეკვივალენტს. ეს ვიტამინი ხელს უწყობს კარგ მხედველობას, აძლიერებსმიმუნურ სისტემას და შესაძლოა შეამციროს კიბოს განვითარების რისკიც კი. თუმცა, საჭიროა ზომიერება, რათა არ მოხდეს A ვიტამინის დოზის გადაჭარბება.
შეიცავს B ჯგუფის ვიტამინებს - ძროხის ღვიძლი დატვირთულია ისეთი მიკროელემენტებით, როგორიცაა B ჯგუფის ვიტამინები:
- ფოლიუმის მჟავა (B9 ვიტამინი) -აუცილებელია არტერიული წნევის შესამცირებლად და ნაყოფის ჯანსაღი განვითარებისთვის ორსულობის დროს;
- თიამინი (B1 ვიტამინი), რიბოფლავინი (B2 ვიტამინი) და ნიაცინი (B3 ვიტამინი),საჭიროა ენერგიისთვის და უჯრედების ფუნქციონირებისთვის;
- B12 ვიტამინი - ხელს უწყობს ტვინის ჯანმრთელობას, ენერგიასა და ნერვული სისტემის სიჯანსაღეს
ასევე შეიცავს: კალიუმს, თუთიას, სელენს, ქოლინს, D ვიტამინს.
კვლევებმა აჩვენა, რომ ბალახით ნაკვები საქონლის ღვიძლი შეიცავს ოთხჯერ მეტ ფიტონუტრიენტებს, ვიდრე მარცვლეულით გამოკვებილი საქონლის ღვიძლი. ფიტონუტრიენტები მძლავრი ნაერთებია, რომლებიც წარმოიქმნება მცენარეების მიერ, რაც გვეხმარება ჯანმრთელობის შენარჩუნებაში. ფიტონუტრიენტებია ანტიოქსიდანტები, ფლავონოიდები, ანთოციანინები და კაროტინოიდები, მათი მიღება შესაძლებელია რაციონში ხილისა და ბოსტნეულის დამატებით, ასევე შეგიძლიათ ბალახით ნაკვები საქონლის ხორცის ან რძის მიღებით. ამასთან, ბალახით ნაკვები საქონლის ხორცი უფრო მეტი რაოდენობით შეიცავს გულისთვის სასარგებლო ომეგა -3 ცხიმოვან მჟავებს.
აუცილებელია ღვიძლის სწორი მომზადება და მისი სათანადო დამუსავება. რეკომენდებულია ძროხის ღვიძლის 71 გრადუს ცელსიუსზე დამუშავება.