რა მოხდება, თუ ყავას მარილს დაუმატებთ
მაგრამ რამდენად კარგია ეს ჯანმრთელობისთვის?
ამცირებს სიმწარეს
ერთ-ერთი ყველაზე გავრცელებული მიზეზი, რის გამოც ადამიანები ყავას მარილს უმატებენ, არის სასმელის სიმწარის შემცირება, სიმწარე ხშირად აფუჭებს არომატულ ყავას - მარცვლის შეწვისა და ხარშვის თავისებურებების გამო. მარილი რეალურად ხელს უწყობს მწარე გემოს განეიტრალებას, ბლოკავს ენაზე იმ ზონებს, რომლებიც გრძნობენ სიმწარეს. ასე რომ, ფინჯანი ყავა ცოტა მარილით შეიძლება უკეთესი გემოსი იყოს.
აძლიერებს ბუნებრივ სიტკბოს
მცირე რაოდენობით დამატებისას, მარილს შეუძლია გამოიტანოს ტკბილი ნოტები ყავაში. ეს იმიტომ ხდება, რომ მარილი აძლიერებს ენაზე სიტკბოს აღქმას. შედეგად, ყავა შეიძლება იყოს უფრო ტკბილი და სასიამოვნო შაქრისა და დამატკბობლების გარეშე.
აქვეითებს მჟავიანობას
ყავაში მარილის დამატების კიდევ ერთი პოტენციური სარგებელი მისი მჟავიანობის შემცირებაა. ყავის მჟავიანობის მაღალმა დონემ ზოგიერთ ადამიანში შეიძლება გამოიწვიოს საჭმლის მომნელებელი სისტემის პრობლემები, როგორიცაა რეფლუქსი ან გულძმარვა. მარილს შეუძლია ყავაში არსებული მჟავის განეიტრალება, რაც სასმელს კუჭზე ნაკლებად აგრესიულს გახდის.
ძლიერდება გემო
მარილი ბუნებრივი გემოს გამაძლიერებელია და შეუძლია ყავის რთული არომატის გამოვლენა. მარილის დამატებით შეგიძლიათ გააუმჯობესოთ ყავის ბუნებრივი არომატი და გააუმჯობესოთ მისი გემო.”
უმჯობესდება კონსისტენცია
მარილს შეუძლია გააუმჯობესოს ყავის ზეთების ემულგირება და ყავა გახადოს უფრო გლუვი, ხავერდოვანი ტექსტურის. ამით ყავა უფრო მდიდარი და სასიამოვნო გახდება.
ხშირად ყავაში შემავალი დანამატებით - მარილი, რძე, სხვადასხვა სიროფი - უბრალოდ ვახშობთ უსიამოვნო ფიზიოლოგიურ შეგრძნებებს - გულძმარვა, სპაზმი, წვა, ბოყინი, თავის ტკივილი.
თუ ნამდვილად გსურთ ყავას დაამატოთ ისეთი რამ, რაც მას ჯანსაღს გახდის, მიმართეთ იმ ქვეყნების გამოცდილებას, სადაც ამ სასმელს საუკუნეების განმავლობაში სვამდნენ. ერთ-ერთი მათგანია ყავაში ილის დამატება, რომელიც ამცირებს კოფეინის დატვირთვას სისხლძარღვებზე.