2 სამედიცინო მითი, რომლისაც ყველაზე ხშირად სჯერათ - გულძმარვა მჟავიანობის მომატების ნიშანია?!
რომლებსაც თითოეული ჩვენგანი შეჯახებია და ხშირად ყოველგვარი ეჭვის გარეშე უდავო ჭეშმარიტებად მიიჩნევს.
გულძმარვა მჟავიანობის მომატების ნიშანია
ფაქტი: სინამდვილეში გულძმარვა შესაძლოა კუჭის წვენის ნებისმიერი მჟავიანობის ფონზე წარმოიშვას. მას კუჭის მჟავე შიგთავსის საყლაპავში მოხვედრა და ამ უკანასკნელის გაღიზიანება იწვევს. საქმე ისაა, რომ კუჭის ლორწოვან გარსს აქვს დამცავი ფენა და მარილმჟავასადმი გამძლეა, საყლაპავს კი ასეთი გარსი არ გააჩნია. კუჭის წვენის მჟავიანობა ნორმალური ან დაბალიც რომ იყოს, საყლაპავისთვის ის მაინც მაღალი დარჩება და მას გააღიზიანებს.
საყლაპავს აღიზიანებს ის ორგანული მჟავებიც, რომლებიც კუჭის შიგთავსის გადამუშავებისას წარმოიქმნება.
ღორის ქონი მავნებელია
ფაქტი: ეს აშკარა გაზვიადებაა. ზომიერი რაოდენობით ღორის ქონი მარგებელიც კია. ის არ აგროვებს რადიაციას და ჰიპოალერგენულია. ამასთან, შეიცავს არაქიდონის მჟავას, რომელიც ერთ-ერთი შეუცვლელი ცხიმმჟავაა და ორგანიზმის უჯრედების მშენებლობაში მონაწილეობს. საუკუნეების განმავლობაში ღორის ქონი უკრაინელების, რუსების, პოლონელებისა და ანგლოსაქსების სამზარეულოს უცვლელი კომპონენტი იყო, მაგრამ მას შემდეგ, რაც სიგამხდრე მოდური გახდა, გაჩნდა დაბალკალორიული დიეტების კულტი, ხოლო ყოველგვარი ცხოველური ცხიმი მავნედ იქნა გამოცხადებული.
უმრავლესობას იმისი ეშინია, რომ ღორის ქონში მეტისმეტად ბევრი ქოლესტერინია. ასეცაა, მაგრამ, ამავე დროს, მასში ბევრია ქოლინიც, რომელიც არა მარტო ასუსტებს ქოლესტერინის მავნე ზემოქმედებას, არამედ შესანიშნავად იცავს სისხლძარღვებსაც.
გარდა ამისა, დიდი ხანია დადგენილია, რომ სისხლში ქოლესტერინის რაოდენობა ოდნავ თუა დამოკიდებული იმაზე, რას მიირთმევთ - ის ორგანიზმში ისედაც სინთეზდება. უფრო დიდი მნიშვნელობა აქვს ქოლესტერინულ ცვლას.
უფრო მეტიც: ლინოლის, ლინოლინისა და არაქიდონის ცხიმოვანი მჟავები უპირატესად სისხლძარღვებს იცავს, ამიტომ ცოტაოდენი ღორის ქონის მიღება ათეროსკლეროზის პროფილაქტიკის საუკეთესო გზაა. ქოლესტერინის გარეშე თვით ინტელექტიც კი საკმაოდ დაზარალდება, რადგან თავის ტვინში მისი შემცველობა 2%-ზე მეტია.
მით უმეტეს ნუ იდარდებთ იმაზე, რომ ღორის ქონი მძიმე პროდუქტია - თუ საჭმლის მონელება დარღვეული არ არის, ორგანიზმი მას იოლად გადაამუშავებს, არ იტვირთება ღვიძლი. ღორის ქონი მხოლოდ ზოგიერთი დაავადების დროს არ არის რეკომენდებული.