/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge

-მოგესალმებიᲗ მყავს ბიᲭი ამა წლის აგცისტოᲨი გახდა 20 Თვის, დადის კერᲫო ბაᲦᲨი, ამ ბოლო სამი Თვის განმავლობაᲨი უკვე რამოდენიმეჯერ ჰქონდა ბაქტერია ყელის, ტესტი გავუკეᲗეᲗ და ყელᲨი ბაქტერია ჰქონდა , ნუ საზᲦვარგარეᲗ ვცხოვრობᲗ და სახელს ვერ გადავᲗარგმნი, მოკლედ ეხლაც აქვს ყელის ინფექცია, მყავდა ექიმᲒან ყელი წიᲗელი აქვსო, გლანდები Შესიებულუ, ბავᲨვს ცივს არც ვაᲭმევ არც ვასნევ, ასევე ბაᲦᲨიც გაფრᲗხილებულდბი არიან და საიდან ემარᲗება ვერ გავიგე Თან 3 ან 4 სᲦე სუცხე აქვს ჯერ 37 იწყდბა მერე 38 და მერე 39 ადის, 39 რომ გქონდა სანტელი გავუკეᲗეᲗ უკანა ნაწილᲨი, ექიმმა როგორც გვიᲗხრა, გუᲨინ ვიყავიᲗ პედიატრᲗან ანტიბიოტიკი დაგვინიᲨნა ერᲗი კვირა კლამოქსი, დაიწყო სმა მაგფამ სიცხე ისევ აქვს 37.7 , რა მოვიმოქმედო რომ ბავᲨვს დაუწიოს სიცხემ? ამ ასაკᲨი Ძმრიანი ნასკები ᲨეიᲫლება? სულ წამლებს ვაᲫლსვᲗ და არ მინდა გაიᲭყიპოს, რა მოვიმოქმედო რომ ავარიდო ამ ბაქტერიას

-გამარჯობა, დეკემბერᲨი Ჩემი ბუᲭი გახდება 2 წლის, ასსვე ავᲦნიᲨნავ იზრდდბა ორ ენოვან ოჯახᲨი, მეუᲦლე Თურქი მყავს, მე ქარᲗველი ვარ, ახლა გადავიდეᲗ ᲨეკიᲗხვაზე, როცა ცეᲫახი სახელს იყურება ეგრევე მომხედავს ხოლმე, ხანდახან სამჯერ ვეᲫახი არ იყურება მაგრამ იცინის, მეᲗამაᲨება ᲗიᲗქის ვერ გაიგო, Თვალის კონტაქტი გვაქვს, როცა ვესაუბრები, მიყურებს ᲗვალებᲨი.. Ჩამეხუტე მაკოცე ყველაფერს ამას აკეᲗებს, არ საუბრობს ჯერ, მხოლიდ დედა და მამას ამბობს, Თუმცა რასაც ვესაუბრები ესმის ყველაფერი, ხანდახან როცა რაᲦაცას ვუᲨლი იბუტება და გარბის, ხან კივის, საᲭმელი Თუ არ მოეწონა არ მიირᲗმევს, ᲗეფᲨიდან ორნაირ საკვებს ირᲩევს, როცა Ძილი ერევა იწყებს ტირილს, ვარდება პანიკაᲨი, ᲗავისიᲗ ჯერ არ დაუწყია Ჭამა, უნდა მაგრამ რომ არ მოიᲗხვაროს სახე არ ვაᲫლევ კოვზს, მოკლედ რაც ავᲦწერე არის Თუ არა აუტიზმის მანიᲨნებელი? პედიატრᲗან რანდევუ ავიᲦეᲗ მაგრამ დიდი დროა რანდევუმდე, ამიტომ გწერᲗ, Თქვენი აზრი Ძალიან მაინტერესებს.Ჩაციკლული ვარ ამ აუტიზმზე, ყველას აქვს ᲗიᲗქმის და უკვე ტვინᲨი სულ აუტიზმი მიტრიალებს, როცა ცესაუბრები მოსმენა დიდაᲗ არ უყვარს სულ გაფბის ან ᲗამაᲨობს, მანქანებიᲗ Ჩვეულებრივ ᲗამაᲨობს, ატარებს, ბორბლებს არ ატრიალებს როგორც სᲩვევიაᲗ აუტისტებს.რომ არ საუბრობს არის Თუ არა პრობლემა?

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რჩევები მშობლებს

როცა ბავშვი ღვინოს ეპარება

როცა ბავშვი ღვინოს ეპარება
მყავს ორი წლის შვილიშვილი, ძა­ლიან უყვარს წი­თელი ღვინო. რამდენად სასარგებლოა ეს სასმელი ბავშვის ორგანიზმისთვის? უნდა დავუშალოთ თუ არა ღვინის სმა? იქნებ მის ორგანიზმს რაიმე ნივთიერება აკლია?

გთხოვთ, ყველაფერი გვიამბოთ ღვინის სასარგებლო თვისებებზე.

თუ ბავშვი ღვინოს ითხოვს, კატეგორიულ წინააღმდეგობას ნუ გაუწევთ, შეგიძლიათ, მისცეთ, ოღონდ ცოტა და უმჯობესია წყალგარეული. მთავარია, ამას სისტემატური ხასიათი არ მიეცეს. უმჯობესია, ღვინის მაგივრად ბავშვს ყურძნის ან ღვინის მსგავსი შეფერილობის სხვა ხილის წვენი დაალევინოთ. თუ პატარა მეტისმეტად გაჭირვეულდა, შეიძლება უკიდურესი ზომის მიღებაც - ღვინოში უსიამოვნო გემოს მქონე პროდუქტის (მაგალითად, მდოგვის) ჩამატება. არა მგონია, მისი დაგემოვნების შემდეგ ბავშვმა ღვინო კიდევ მოითხოვოს.

ღვინო და დაავადებები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ღვინის გამოყენება შეიძლება სხვადასხვა დაავადების დროს. ბავშვებისთვის წითელი მშრალი ღვინო დასაშვებია:

  • კუჭის აშლილობის დროს - საფერავი, კაბერნე;
  • ანემიის დროს - 2 სადილის კოვზი წითელი ღვინო დღეში;
  • ავიტამინოზის დროს - ნებისმიერი ნატურალური ღვინო;
  • გრიპის, ბრონქიტის, პნევმონიის დროს - ცხელი წითელი ღვინო, დამტკბარი შაქრით ან თაფლით.

მაგრამ ეს იმას არ ნიშნავს, რომ მედიკამენტურ მკურნალობაზე უარი ვთქვათ. ანემიის დროს გადადუღებულ წითელ ღვინოს ანტიოქსიდანტური თვისების გამო უნიშნავენ და არა სისხლწარმოქმნის სტიმულაციის მიზნით. ის ანემიის მკურნალობისას დამხმარე საშუალებად ითვლება და შეიძლება დაინიშნოს ძირითადად ანტიანემიურ პრეპარატებთან ერთად, ისიც მხოლოდ ექიმთან კონსულტაციის შემდეგ.

შეკითხვა ექიმს
<p>გამარჯობათ, მყავს 11 თვის პატარა და დაუდგინდა ჭინჭრის ციება. სისხლის ანალიზებში არანაირი ცვლილება არ იყო. ესლოტინის, ფენისტილი, ბაჟანა და ენტეროსგელი ქონდა დასალევად დანიშნული. მეთორმეტე დღეს მხოლოდ ბარძაყებზე გამოაყარა პატარა ბრტყელი ვარდისფერი ლაქები და აულაგდა იმ დღესვე. 20 დღე ვიმკურნალეთ. შესაძლებელია კიდევ რომ გაუმეორდეს? მყავს ბუნებრივ კვებაზე. რასაც მანამდე ვჭამდი და მასაც ვაჭმევდი, სიახლე არ გვქონია არაფერი. შესაძლებელია მცენარეს ან მწერის ნაკბენს გამოეწვია ჭინჭრის ციება? დაუუდოვებელს არ ვაცმევ და დაუუთოვებელში არ ვაწვენ. შიში დამრჩა რომ გაუმეორდება, ლამის ღამეც არ დავიძნო და ვათვალიერებ სულ ახალი გამონაყარაი ხომ არ აქვს სადმე. 20 დღეა დიეტაზე ვართ. ეგებ მირჩიოთ რამე.</p>

ღვინის სამკურნალო თვისებები

ყურძნის ღვინო მდიდარია ვიტამინებითა და მაკროელემენტებით. იგი აუმჯობესებს ნივთიერებათა და მარილოვან ცვლას. მასში შემავალი ნივთიერებები ხელს უწყობს ნახშირწყლების, აზოტისა და მინერალების ცვლის პროცესს, ზრდის ორგანიზმის ტონუსს, აქვს შარდმდენი, ანტისტეროიდული, ბაქტერიციდული და ანტიალერგული მოქმედება. აქედან გამომდინარე, თუ ზომიერად გამოვიყენეთ, ღვინოს შეუძლია სარგებლობა მოუტანოს როგორც ბავშვის, ასევე მოზრდილის ორგანიზმს. განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია ყურძნის ღვინის თვისება - გაზარდოს ორგანიზმის მედეგობა ინფექციური დაავადებების მიმართ. თანამედროვე მეცნიერები ადასტურებენ ღვინის ანტივირუსულ მოქმედებას A ჰეპატიტისა და გრიპის ხუთი ცნობილი ვირუსის მიმართ. წითელი ღვინო მარგებელია ანგინის (ტონზილიტის), ხოლო მშრალი შამპანური - რევმატიზმის დროს. ეს დასკვნა ფრანგ მედიკოსებს ეკუთვნით და კიდევ ერთხელ ადასტურებს ღვინის როგორც ანტივირუსულ, ასევე ანტიბაქტერიულ მოქმედებას. გარდა ამისა, მათივე დაკვირვებით, მიკრობებით დაბინძურებული წყალი სასმელად საშიში აღარ იქნება, თუ იმავე ოდენობის (1:1) წითელ ღვინოს დავუმატებთ. წითელი ღვინის შემადგენლობაში შემავალი ტანინები ბაქტერიებს სპობს. უმჯობესია, სამკურნალო მიზნით ღვინო გადავადუღოთ - ამით მასში ალკოჰოლის შემცველობა მცირდება, ხოლო მიკროელემენტების კონცენტრაცია იმატებს.

ასევე დაგაინტერესებთ
ღვინის ხანგრძლივი, ზომიერი მოხმარება აუმჯობესებს გონებრივ შესაძლებლობებს

როგორ გადავადუღოთ ღვინო

მომინანქრებულ ჭურჭელში ჩაასხით 1 ლ წითელი მშრალი ღვინო და განახევრებამდე ადუღეთ, შემდეგ დაუმატეთ 1/2 ჩაის ჭიქა შაქარი და ადუღეთ კიდევ 2-3 წუთი. გააცივეთ, გადაიღეთ მინის ჭურჭელში და შეინახეთ გრილ, ბნელ ადგილას. შეგიძლიათ, ბავშვს დაალევინოთ 1 სადილის კოვზი დღეში 2-ჯერ. უმჯობესია, ჭამამდე. მშრალი ღვინო მაქსიმალურ სარგებლობას მოგვიტანს, თუ მას ჭამამდე დავალევინებთ პატარას. გირჩევთ, სამკურნალოდ არ გამოიყენოთ იზაბელა და ნოა (თეთრი იზაბელა). ამ ჯიშის ყურძნისგან დაწურული ღვინის დუღილისას ორგანიზმში გამოიყოფა არა მარტო ეთანოლი, არამედ მეთანოლიც, რომელიც საწამლავია. ღვინის ზომიერი მიღება 30%-ით ამცირებს გულ-სისხლძარღვთა სისტემის დაავადების ალბათობას - წითელი ღვინო შეიცავს ნივთიერებებს, რომლებიც სისხლძარღვებს ქოლესტერინისგან წმენდს. თუმცა ეს, ცხადია, იმას არ ნიშნავს, რომ მომავალში გულ-სისხლძარღვთა ან ჰიპერტონიული დაავადებების თავიდან აცილების მიზნით ბავშვებს ყოველდღიურად ვასვათ წითელი ღვინო, თუნდაც ერთი სადილის კოვზი.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

როცა ბავშვი ღვინოს ეპარება - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

როცა ბავშვი ღვინოს ეპარება

გთხოვთ, ყველაფერი გვიამბოთ ღვინის სასარგებლო თვისებებზე.

თუ ბავშვი ღვინოს ითხოვს, კატეგორიულ წინააღმდეგობას ნუ გაუწევთ, შეგიძლიათ, მისცეთ, ოღონდ ცოტა და უმჯობესია წყალგარეული. მთავარია, ამას სისტემატური ხასიათი არ მიეცეს. უმჯობესია, ღვინის მაგივრად ბავშვს ყურძნის ან ღვინის მსგავსი შეფერილობის სხვა ხილის წვენი დაალევინოთ. თუ პატარა მეტისმეტად გაჭირვეულდა, შეიძლება უკიდურესი ზომის მიღებაც - ღვინოში უსიამოვნო გემოს მქონე პროდუქტის (მაგალითად, მდოგვის) ჩამატება. არა მგონია, მისი დაგემოვნების შემდეგ ბავშვმა ღვინო კიდევ მოითხოვოს.

ღვინო და დაავადებები

ღვინის გამოყენება შეიძლება სხვადასხვა დაავადების დროს. ბავშვებისთვის წითელი მშრალი ღვინო დასაშვებია:

  • კუჭის აშლილობის დროს - საფერავი, კაბერნე;
  • ანემიის დროს - 2 სადილის კოვზი წითელი ღვინო დღეში;
  • ავიტამინოზის დროს - ნებისმიერი ნატურალური ღვინო;
  • გრიპის, ბრონქიტის, პნევმონიის დროს - ცხელი წითელი ღვინო, დამტკბარი შაქრით ან თაფლით.

მაგრამ ეს იმას არ ნიშნავს, რომ მედიკამენტურ მკურნალობაზე უარი ვთქვათ. ანემიის დროს გადადუღებულ წითელ ღვინოს ანტიოქსიდანტური თვისების გამო უნიშნავენ და არა სისხლწარმოქმნის სტიმულაციის მიზნით. ის ანემიის მკურნალობისას დამხმარე საშუალებად ითვლება და შეიძლება დაინიშნოს ძირითადად ანტიანემიურ პრეპარატებთან ერთად, ისიც მხოლოდ ექიმთან კონსულტაციის შემდეგ.

ღვინის სამკურნალო თვისებები

ყურძნის ღვინო მდიდარია ვიტამინებითა და მაკროელემენტებით. იგი აუმჯობესებს ნივთიერებათა და მარილოვან ცვლას. მასში შემავალი ნივთიერებები ხელს უწყობს ნახშირწყლების, აზოტისა და მინერალების ცვლის პროცესს, ზრდის ორგანიზმის ტონუსს, აქვს შარდმდენი, ანტისტეროიდული, ბაქტერიციდული და ანტიალერგული მოქმედება. აქედან გამომდინარე, თუ ზომიერად გამოვიყენეთ, ღვინოს შეუძლია სარგებლობა მოუტანოს როგორც ბავშვის, ასევე მოზრდილის ორგანიზმს. განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია ყურძნის ღვინის თვისება - გაზარდოს ორგანიზმის მედეგობა ინფექციური დაავადებების მიმართ. თანამედროვე მეცნიერები ადასტურებენ ღვინის ანტივირუსულ მოქმედებას A ჰეპატიტისა და გრიპის ხუთი ცნობილი ვირუსის მიმართ. წითელი ღვინო მარგებელია ანგინის (ტონზილიტის), ხოლო მშრალი შამპანური - რევმატიზმის დროს. ეს დასკვნა ფრანგ მედიკოსებს ეკუთვნით და კიდევ ერთხელ ადასტურებს ღვინის როგორც ანტივირუსულ, ასევე ანტიბაქტერიულ მოქმედებას. გარდა ამისა, მათივე დაკვირვებით, მიკრობებით დაბინძურებული წყალი სასმელად საშიში აღარ იქნება, თუ იმავე ოდენობის (1:1) წითელ ღვინოს დავუმატებთ. წითელი ღვინის შემადგენლობაში შემავალი ტანინები ბაქტერიებს სპობს. უმჯობესია, სამკურნალო მიზნით ღვინო გადავადუღოთ - ამით მასში ალკოჰოლის შემცველობა მცირდება, ხოლო მიკროელემენტების კონცენტრაცია იმატებს.

როგორ გადავადუღოთ ღვინო

მომინანქრებულ ჭურჭელში ჩაასხით 1 ლ წითელი მშრალი ღვინო და განახევრებამდე ადუღეთ, შემდეგ დაუმატეთ 1/2 ჩაის ჭიქა შაქარი და ადუღეთ კიდევ 2-3 წუთი. გააცივეთ, გადაიღეთ მინის ჭურჭელში და შეინახეთ გრილ, ბნელ ადგილას. შეგიძლიათ, ბავშვს დაალევინოთ 1 სადილის კოვზი დღეში 2-ჯერ. უმჯობესია, ჭამამდე. მშრალი ღვინო მაქსიმალურ სარგებლობას მოგვიტანს, თუ მას ჭამამდე დავალევინებთ პატარას. გირჩევთ, სამკურნალოდ არ გამოიყენოთ იზაბელა და ნოა (თეთრი იზაბელა). ამ ჯიშის ყურძნისგან დაწურული ღვინის დუღილისას ორგანიზმში გამოიყოფა არა მარტო ეთანოლი, არამედ მეთანოლიც, რომელიც საწამლავია. ღვინის ზომიერი მიღება 30%-ით ამცირებს გულ-სისხლძარღვთა სისტემის დაავადების ალბათობას - წითელი ღვინო შეიცავს ნივთიერებებს, რომლებიც სისხლძარღვებს ქოლესტერინისგან წმენდს. თუმცა ეს, ცხადია, იმას არ ნიშნავს, რომ მომავალში გულ-სისხლძარღვთა ან ჰიპერტონიული დაავადებების თავიდან აცილების მიზნით ბავშვებს ყოველდღიურად ვასვათ წითელი ღვინო, თუნდაც ერთი სადილის კოვზი.