რა საერთო აქვს კალციუმს, რძესა და სტაფილოს
მაგრამ ამ პროდუქტების მიღება ყველას არ შეუძლია. მიზეზი რძის ინდივიდუალური აუტანლობა ან მასში ცხიმების სიჭარბე გახლავთ. ამ პრობლემის მოსაგვარებლად ამერიკელმა მეცნიერებმა გამოიყვანეს ახალი ჯიშის სტაფილო, რომელშიც კალციუმის შემცველობა თითქმის ორჯერ აღემატება ჩვეულებრივს. ამისთვის მცენარის გენომში შეიტანეს მოდიფიცირებული გენი, რომელიც უჯრედულ მემბრანებში კალციუმის მიმოტანას არეგულირებს.
ჰიუსტონელ და ტეხასელ მეცნიერთა ჯგუფის პირველი გამოკვლევის შედეგები საკმაოდ დამაჯერებელი აღმოჩნდა:
-
თაგვები, რომლებსაც მოდიფიცირებული სტაფილოთი კვებავდნენ, უფრო მეტ კალციუმს ითვისებდნენ, ვიდრე ისინი, ვინც ჩვეულებრივ სტაფილოს იღებდა.
ასეთივე შედეგით დასრულდა ექსპერიმენტი, რომელშიც 30 ზრდასრული მოხალისე მონაწილეობდა: გენეტიკურად მოდიფიცირებუ-ლი სტაფილოდან ისინი 41%-ით მეტ კალციუმს იღებდნენ, ვიდრე ჩვეულებრივიდან. მოდიფი-ცირებული სტაფილოს შემქმნელები ირწმუნებიან, რომ რძისა და მისი პროდუქტების აუტანლობის შემთხვევაში გენეტიკურად მოდიფიცირებული ხილ-ბოსტნეული შესაძლოა კალციუმის იდეალურ წყაროდ იქცეს, თუმცა მათი ეფექტიანობის დასადასტურებლად მასშტაბური კვლევებია საჭირო.