/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
Online Mkurnali
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიეტოლოგია

როგორ ვიკვებოთ შაქრიანი დიაბეტის დროს

როგორ ვიკვებოთ შაქრიანი დიაბეტის დროს
კვება შაქრიანი დიაბეტის მართვის ერთ-ერთი უმნიშვნელოვანესი პუნქტია. დიეტის გარკვეული რეკომენდაციების დაცვა ამსუბუქებს დაავადების სიმპტომებს და არეგულირებს ორგანიზმში შაქრის დონეს.

რა შეიძლება მიიღონ დიაბეტით დაავადებულებმა და რა – არა, ამის შესახებ გვესაუბრება კლინიკა „ენმედიცის“ ექიმი-ენდოკრინოლოგი, ქეთი ბოდოკია.

– ქალბატონო ქეთი, რას მოიცავს დიეტა შაქრიანი დიაბეტის დროს?

– შაქრიანი დიაბეტი – ქრონიკული ენდოკრინული დაავადებაა, რომელიც უკავშირდება ორგანიზმში გლუკოზის ათვისების დარღვევას და ჰორმონ ინსულინის აბსოლუტურ ან შედარებით ნაკლებობას. დაავადების დროს სისხლში სტაბილურად აღინიშნება შაქრის მაღალი დონე, რაც უარყოფითად მოქმედებს ორგანიზმის ზოგად მდგომარეობაზე.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის ექსპერტების სტატისტიკით, ყოველ 10-15 წელიწადში შაქრიანი დიაბეტით დაავადებული ადამიანების რიცხვი ორმაგდება. სამწუხაროდ, უკანასკნელ წლებში ეს დაავადება საკმაოდ გაახალგაზრდავდა.

დიაბეტით დაავადებული ადამიანის მდგომარეობის ნორმალიზაცია გულისხმობს შაქრის დამწევი საშუალებების მიღებასა და სპეციალურ დიეტას, რომელიც გამორიცხავს ცხიმიან საკვებს, ნახშირწყლების ჭარბი რაოდენობით მიღებას ყოველდღიურ რაციონში. რადგან დაავადება ნივ­თიერებათა ცვლის დარღვევას უკავშირდება, ამ დროს განსაკუთრებული ყურადღება ეთმობა დიეტოთერაპიას, რომელიც ეფუძნება პროდუქტების ინდივიდუალურ შერჩევას – კალორიებისა და ნახშირწყლების გაანგარიშებით.

შეკითხვა ექიმს
<p>-გამარჯობა, ვარ 1.65 და 67 კგ.არ ვარ მსუქანი ,თუმცა მინდა ერთი 7 კგ დაკლება.თუმცა ვერ ვახერხებ,არ ვარ ძალიან დიდი მჭამელი მაგრამ არც პატარა ულუფებით ჭამა შემიძლია.ვერ ვითმენ რომ არ ვჭამო და სულ უარი ვთქვა ,ცომეულზე ,ტკბილზე .იქნებ მირჩიოთ რამე ისეთი ,რითითაც მადის დაქვეითებას შევძლებ ან რამე მარტივი გასაკებელი იქნება,არც სწრაფი კლება მინდა,რომ მალე მოვიმატო.დღიურად მიწევს სიარილი,დაახლივებით 3000 -4000 ნაბიჯის ,ხან მეტიც.წყალს ძალდატანებით ,ვცდილობ დავლიო.</p>

დიაბეტით დაავადებული ადამიანის რეჟიმი საკვების მიღებისა და დამატებითი ღონისძიებების გარკვეული ნორმების დაცვას მოითხოვს.

– რა არის ეს ნორმები?

– დიაბეტის დროს სრულფასოვანი და დაბალანსებული რაციონი კარგი მდგომარეობის შენარჩუნების საფუძველია.

  • არ შეიძლება საუზმის, სადილის ან ვახშმის გამოტოვება. საკვების მიღება უნდა იყოს რეგულარული და დროის ინტერვალები – დაცული.
  • კერძის ულუფა არც ძალიან მცირე უნდა იყოს და არც ბევრი. საკვების მოცულობა – დასანაყრებლად ოპტიმალური.
  • აუცილებელია წონის კონტროლი, სიმსუქნე აქვეითებს ინსულინისადმი მგრძნობელობას და მნიშვნელოვნად ართულებს დაავადების მკურნალობას.
  • ძირითადი კვების გარდა, დიეტა უნდა მოიცავდეს წახემსებასაც. მაგალითად, მეორე საუზმე და შუადღის წახემსება.
  • საუკეთესოა დიეტოთერაპიისთვის ჯერადი კვება დღეში 5-6-ჯერ.

– როგორი ტიპის დიეტებია ამ დროს მოწოდებული?

– შაქრიანი დიაბეტის დროს კვების ფორმატი დამოკიდებულია დაავადების ტიპზე: I, II და გესტაციური.

ტიპი I დიაბეტის დროს კუჭუკანა ჯირკვალი ვერ გამოიმუშავებს საკმარისი რაოდენობით ჰორმონ ინსულინს, რის გამოც ადამიანს რეგულარულად ესაჭიროება ინსულინის ინექციები. ამ ტიპის დიაბეტის დროს აუცილებელია დიეტა ნახშირწყლების დაბალი შემცველობით, რაც ეხმარება სისხლში შაქრის დონის დაქვეითებას. კვების მიმართ პასუხისმგებლიანი დამოკიდებულებით შეიძლება გართულებების არიდება და პაციენტის მდგომარეობის მნიშვნელოვნად გაუმჯობესება.

ტიპი 1 შაქრიანი დიაბეტის დროს კვების ძირითადი პრინციპებია:

  • საკვების სადღეღამისო კალორიულობა უნდა შეადგენდეს მაქსიმუმ 2000 კილოკალორიას;
  • ნახშირწყლების მიიღება საუზმეზე და სადილად;
  • აუცილებელია საქაროზაზე უარის თქმა და მისი ჩანაცვლება შაქრის შემცლელებით.
  • ინსულინის ინექციის გრაფიკი უნდა მიესადაგოს საკვების მიღებას.

ტიპი 2 შაქრიანი დიაბეტი დაავადების უფრო გავრცელებული ფორმაა. ამ დროს დიეტის უმთავრესი პარამეტრებია:

  • დღიური კალორიულობა უნდა შეადგენდეს 1600-1800 კილოკალორიას;
  • უნდა შემცირდეს მარტივი ნახშირწყლებისა და ცხოველური ცხიმების მოხმარება;
  • საქაროზაზე სრულად უნდა ითქვას უარი და ის ჩანაცვლდეს შაქრის შემცვლელით;
  • კვებათა შორის შუალედი უნდა შეადგენდეს მაქსიმუმ 4 საათს.
  • რადგანაც ტიპი 2 შაქრიანი დიაბეტის დროს იზრდება თირკმელების მგრძნობელობა, რეკომენდებულია მარილის მიღების შეზღუდვა დღეში 9 გრამამდე (1 ჩაის კოვზი+1/3 ჩაის კოვზი).

გესტაციური შაქრიანი დიაბეტი ვლინდება ორსულობის დროს. ამ შემთხვევაში დიეტის პრინციპებია:

  • სრულად გამოირიცხოს ადვილად ათვისებადი ნახშირწყლები;
  • გამოირიცხოს მაღალი გლიკემიური ინდექსის პროდუქტები;
  • ჭარბი წონის დროს შეიზღუდოს ცხიმების მიღება;
  • შიმშილი დაუშვებელია;
  • კვება უნდა იყოს სრულფასოვანი და ჯერადი.

– თქვენ ნახშირწყლების დათვლაზე ისაუბრეთ. რამდენად მნიშვნელოვანია და როგორ ითვლება ის?

– ნახშირწყლების დათვლა შაქრიანი დიაბეტის დროს კვების ერთ-ერთი აუცილებელი პუნქტია. მნიშვნელოვანია ნახშირწყლების სწორი ბალანსირება. დათვლისთვის გამოიყენება უნივერსალური პარატმეტრი – პურის ერთეული (პე). მაგალითისთვის, 1 პე-10-13 სუფთა ნახშირწყალია, რომელიც გლუკოზას სწევს ლიტრზე 2,77 მილიმოლით (მმოლ/ლ). საშუალოდ ერთ კვებაზე ორგანიზმმა უნდა მიიღოს არა უმეტეს 6 პე.

64-1662636108.jpg

– როგორ უნდა შედგეს დიაბეტით დაავადებული ადამიანის კვების რაციონი?

– შაქრიანი დიაბეტის დროს მენიუ უნდა შეადგინოს ექიმმა, დაავადების ტიპის გათვალისწინებით, პროდუქტების ინდივიდუალური დოზირებით – სიმსუქნის არსებობის ან არარსებობის მიხედვით. შაქრიანი დიაბეტით დაავადებულის საკვები უნდა იყოს მაქსიმალურად ნატურალური, მინიმალური დამუშავებით. გარდა კვებისა, აუცილებელია ძილის რეჟიმის დაცვა. არასრულფასოვანი ძილი აღრმავებს ინსულინორეზისტენტობას და აძლიერებს სტრესის გამოვლინებას მეტაბოლურ დონეზე.

ძილის ნაკლებობისას გამომუშავდება შიმშილისა და ნაყროვანების მმართველი ჰორმონები – გრელინი და ლეპტინი.

გრელინი – „შიმშილის ჰორმონი“ – ტვინს აწვდის სიგნალს, რომ საკვების მიღების დროა. როდესაც ადამიანს არ აქვს ძილი მოწესრიგებული, ორგანიზმი მეტ გრელინს გამოიმუშავებს. თავის მხრივ, ლეპტინი ორგანიზმის დანაყრებაზე აძლევს სიგნალს ტვინს. ქრონიკული უძილობისას ორგანიზმს მეტი ენერგიის მიღება სჭირდება, ლეპტინის დონე კლებულობს, რაც ტვინისთვის შიმშილის გრძნობის გაძლიერების სიგნალია. ამიტომ სრულიად კანონზომიერია, რომ ძილის ნაკლებობა ზრდის ჭამის მოთხოვნილებას და შესაბამისად, კილოგრამებსაც.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

რა არის ლაქტოზის აუტანლობა? - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რა არის ლაქტოზის აუტანლობა?

ფერმენტი ლაქტაზა მონაწილეობს რძის შაქრის, ლაქტოზის დაშლაში. როდესაც არის ფერმენტ ლაქტაზას დეფიციტი, რძის შაქარი არ იშლება, რაც იწვევს გარკვეულ კლინიკურ სიმპტომებს. ეს პრობლემა შეიძლება შევაფასოთ, როგორც სინდრომი, მაგრამ თუ არსებობს ლაქტოზის სრული აუტანლობა, რა თქმა უნდა ეს უკვე დაავადებაა, რაც განპირობებულია გენეტიკურად.

რამდენადაა გავრცელებული ამ ფერმენტის დეფიციტი საქართველოში?

ფერმენტ ლაქტაზას სრული დეფიციტი ძალიან იშვიათია, თუმცა ფართოდაა გავრცელებული მისი ნაწილობრივი დეფიციტის ფორმა. სტატისტიკური მონაცემებით ლაქტოზის აუტანლობა ამერიკის თეთრკანიანი მოსახლეობის დაახლოებით 15%-ს ახასიათებს, აზიური წარმოშობის 40%-ს და ფერადკანიანი მოსახლეობის დაახლოებით 90%-ს. საქართველოშიც საკმაოდ ფართოდ გავრცელებულია ლაქტოზის აუტანლობა, მაგრამ მოგეხსენებათ კვლევები ძვირი სიამოვნებაა შესაბამისად ზუსტი სტატისტიკა არ გვაქვს, თუმცა გვაქვს გარკვეული მონაცემები, რომლის მიხედვითაც ჩვენს ქვეყანაში ლაქტოზის აუტანლობა მთლიანი მოსახლეობის 30-დან 50 პროცენტამდე მერყეობს.

ulaktozo-maconi-copy-1688044019.jpg

რა სიმპტომები ახასიათებს ლაქტოზის აუტანლობას და რა პროდუქტის მიღებიდან რა პერიოდში იწყება იგი?

დიარეა, ამოქაფება, ხშირ შემთხვევაში ღებინება, რათქმაუნდა მუცლის შებერილობა. სიმპტომატიკა ძალიან მრავალფეროვანია. ინდივიდუალურია ამ სიმპტომების გამოვლენის დროც. ზოგს იგი პროდუქტის მიღებიდან დაუყოვნებლივ ეწყება, ზოგ შემთხვევებში ცოტა მოგვიანებით იჩენს ხოლმე თავს. ძირითადად რძის და მისი პროდუქტის მიღებიდან 2 საათში.

ulaktozo-maconi-diskomporti-copy-1688044058.jpg

რა ასაკში ვლინდება ლაქტოზის აუტანლობა?

ლაქტოზის აუტანლობა ვლინდება ჩვილობიდანვე, თუმცა 3-4 წლის ასაკისთვის შეიძლება იგი დარეგულირდეს. არის ხშირი შემთხვევები, როცა ადამიანს მთელი ცხოვრება მიყვება ლაქტოზის აუტანლობა და უჭირთ რძისა და მისი შემცველი პროდუქტების მონელება.

როგორია გამოსავალი ლაქტოზის აუტანლობის დროს?

გამოსავალი არის ის, რომ პაციენტმა არ უნდა მიიღოს ლაქტოზის შემცველი პროდუქტი. ყველაზე მეტ ლაქტოზას რძე შეიცავს, რძის შემცველ პროდუქტებში ის ნაკლებია, თუმცა გააჩნია რა ხარისხში აქვს ადამიანს ლაქტოზის აუტანლობა. არის ისეთი შემთხვევებიც, როდესაც ადამიანი ასევე ვერ ინელებს მაწონს და ისეთ პროდუქტსაც კი, როგორიცაა მაგალითად ყველი, რომელიც ყველაზე მცირე რაოდენობით შეიცავს ლაქტოზას. დღეს ბაზარზე უკვე არსებობს ულაქტოზო რძე, მაწონი... შესაბამისად ამ სინდრომის დროს ადამიანს თავისუფლად შეუძლია მიიღოს ეს პროდუქტები.

ulaktozo-maconi-ojaxi-copy-1688044091.jpg

თქვენ მაწონი ახსენეთ, არის თუ არა კვებითი ღირებულებით განსხვავებაა ჩვეულებრივ მაწონსა და ულაქტოზო მაწონს შორის ?

არანაირი. ულაქტოზო მაწონიც ისევე შეიცავს ბიფიდო ბაქტერიებს, იმ სასარგებლო ბაქტერიებს, რომელიც აუცილებელია საჭმლის მომნელებელი ტრაქტის გამართული მუშაობისთვის, როგორც ჩვეულებრივი მაწონი. ასევე არავითარი განსხვავება არაა მიკროელემენტების კუთხითაც. ერთადერთი განსხვავება ისაა, რომ ულაქტოზო მაწონი უფრო მსუბუქი მოსანელებელია და არ გვაძლევს დისპეფსიურ მოვლენებს.