ტკბილეულის მოყვარულთა გენი
მეცნიერთა ჯგუფმა შეისწავლა ჭარბი წონის მქონე ასაკოვანი პირებისა და ჯანმრთელი ახალგაზრდების ორი ჯგუფის ყოვე-ლდღიური რაციონი და გემოვნებითი მიდრეკილებანი. კვლევის თითოეულ მონაწილეს ჩაუტარდა სისხლის ანალიზი უჯრე-დებში გლუკოზის მიწოდების მაკონტროლებელი GLUT2 (glucose transporter type 2) გენის გამოსავლენად. გაირკვა, რომ GLUT2 გენის განსაზღვრული ვარიანტის მატარებლები (ორივე ჯგუფიდან) დანარჩენებზე მეტ ხილსა და შაქრიან პროდუქტს მიირთმევდნენ, ცილების, ცხიმებისა და აკლოჰოლის ოდენობა კი დაახლოებით ერთნაირი იყო. მეცნიერთა ჯგუფის ხელ-მძღვანელმა აღნიშნა, რომ კვლევის შედეგებს ძალუძს, ახსნას ადამიანების ზოგიერთი ინდივიდუალური მიდრეკილება, რაც მეტად მნიშვნელოვანია დღეს, როცა მსოფლიოში ასე ძლიერ არის გავრცელებული შაქრიანი დიაბეტი და სიმსუქნე.