/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
კატეგორია : ბავშვის კვება

გამარჯობა, 3 წლის ბავშვს ვერაფრით ვერ ჩამოვუყალიბე მაგიდასთან ნორმალურად კვების კულტურა. ყველა უნარი კარგად აქვს განვითარებული, იცის ჩანგლით და კოვზის ჭამა, ყველაფერი ესმის, კარგად ლაპარაკობს. მაგრამ... მთელი დღე შია, მთელი დღე მაცივართან დგას, ოღონდ ვერ გავაგებინე ის, თუ რა უნდა ჭამოს, რომ დანაყრდეს და ყოველ ნახევარ საათში არ მოშივდეს. მთელი დღის განმავლობაში ჭამს ლუკმა-ლუკმა, პურს ნამცეც-ნამცეც, წიწკნის, ანამცეცებს და ა.შ. წესიერად მოკბეჩა და საკვებისთვის მიყოლება ვერ ვასწავლე. უმეტესად არც არაფერს აყოლებს პურს და არც დამანაყრებელ საჭმელს ჭამს, მოშივდება, მივა სალათის ფოთლებს ჭამს, მერე კიდევ მოშივდება, ახლა ბულგარულ წიწაკას ჭამს და ა.შ გაუთავებლად მთელი დღე. მირჩიეთ რამე, ან მითხარით ეს ნორმაა? დატანჯული ვარ უკვე, მის შიმშილზე მეტად უკვე ის მაწუხებს, რომ სამზარეულოდან ვერ გამოვდივარ მთელი დღე.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სიახლეები

რამდენი შაქარი შეიძლება ჩაიყაროთ ჩაიში ან ყავაში ისე, რომ ჯანმრთელობას ზიანი არ მიაყენოთ?

რამდენი შაქარი შეიძლება ჩაიყაროთ ჩაიში ან ყავაში ისე, რომ ჯანმრთელობას ზიანი არ მიაყენოთ?
რაციონში ჭარბი შაქარი იწვევს დიაბეტის განვითარებას, აზიანებს კბილებს და შეიძლება იყოს პირველი ნაბიჯი სიმსუქნისკენ.

ჭარბი წონა კი, მოგეხსენებათ, საშიში დაავადებების გრძელ სიას უკავშირდება. თუმცა, რა უნდა გააკეთოთ, თუ უბრალოდ არ შეგიძლიათ უარი თქვათ სასმელში შაქრის დამატების ჩვევაზე?

დანიაში ჩატარებული 32 წლიანი კვლევის შედეგები ყავასა და ჩაის დამატებული შაქრის ზეგავლენაზე სიცოცხლის ხანგრძლივობაზე აჩვენებს, რომ შეიძლება არ დაგჭირდეთ არაფრის შეცვლა თქვენს ცხოვრებაში.

მეცნიერთა დასკვნები გამოქვეყნდა PLOS One-ში.

ნაშრომის ავტორები აკვირდებოდნენ კოპენჰაგენის მამაკაცთა კვლევის მონაწილეებს. 2,923 ადამიანის ნიმუში მოიცავდა 40-დან 59 წლამდე ასაკის კოპენჰაგენის მაცხოვრებლებს, გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების, კიბოს ან დიაბეტის გარეშე, რომლებიც რეგულარულად მოიხმარდნენ ჩაის ან ყავას. როდესაც ეს ადამიანები ჩაირიცხნენ კვლევაში, მათ ჩაუტარეს კარდიორესპირატორული გამძლეობის ტესტი. გარდა ამისა, მამაკაცებმა ისაუბრეს ექიმთან და შეავსეს კითხვარი, რომელიც დაადგენდა გულის და სისხლძარღვთა დაავადების რისკ-ფაქტორებს.

ყველა მონაწილე დაყოფილი იყო ჯგუფებად, მათი განათლების დონისა და კვალიფიციური ან არაკვალიფიციური შრომის მიხედვით.

შეკითხვა ექიმს
<p>-გამარჯობა მტკივნეული ორივე მხრიდან და იღლია მაგრამ მარჯვენა მხარე იღლია და მხარი საღამოს იმატებს ტკივილი რისი ბრალი შეიძლება იყოს და ვის უნდა მივმართო?</p>

თხუთმეტი წლის შემდეგ, 1985-1986 წლებში, ყველა მამაკაცი გამოიძახეს სრულ კლინიკურ გამოკვლევაზე. სპეციალისტებმა შეამოწმეს მათი წნევა, წონა და სიმაღლე. ყველა მამაკაცმა ასევე შეავსო კითხვარი წარსული და ამჟამინდელი დიაგნოზების, ასევე მათი ჩვეული ცხოვრების წესის შესახებ. გარდა ამისა, ექსპერიმენტის ყველა მონაწილეს სთხოვეს ისაუბრონ იმაზე, თუ რამდენ ფინჯან ყავას და ჩაის სვამენ დღეში და უმატებენ თუ არა შაქარს ფინჯანში. უკვე 2017 წელს, მეცნიერებმა მიმართეს სამოქალაქო რეგისტრაციის ეროვნულ სისტემას და დაიწყეს შემოწმება, თუ ვინ იყო ცოცხალი და ვინ გარდაიცვალა რესპონდენტთა შორის. კვლევის ავტორებმა გაითვალისწინეს სიკვდილი ყველა მიზეზი. შაქრის მოხმარებასა და სიკვდილიანობას შორის კავშირის დასადგენად, მკვლევარებმა გამოიყენეს კოქსის პროპორციული საშიშროების რეგრესიის მოდელი.

შედეგად, აღმოჩნდა, რომ არ არსებობს მნიშვნელოვანი კავშირი შაქრიანი ჩაის და ყავის სიყვარულთან. კვლევის დაწყებიდან 32 წლის განმავლობაში 2581 ადამიანი გარდაიცვალა, მათგან 1677 დალია უშაქრო ჩაი და ყავა, ხოლო 904-მა ფინჯანს ცოტა შაქარი დაუმატა. ამ უკანასკნელთა შორის ყველა მიზეზით სიკვდილიანობის რისკი 1,06-ჯერ მაღალი იყო, ვიდრე პირველს შორის. კიბოს შემთხვევაში რისკის კოეფიციენტი იყო 1,01, გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების და დიაბეტის შემთხვევაში - 1,11 და 1,04.

ნამუშევრების ავტორებმა ვარაუდობდნენ, რომ მთელი საიდუმლო ჩაიში შაქრის მცირე ულუფებშია.

ფაქტია, რომ ჩვეულებრივ კვლევებში, რომლებიც საუბრობენ შაქრიანი სასმელებისგან სიკვდილის გაზრდილ რისკზე, ჩვენ ვსაუბრობთ გაცილებით მაღალ კონცენტრაციებზე. მაგალითად, გაზიანი სასმელები და წვენები შეიძლება შეიცავდეს 25 გრამამდე შაქარს თითო ქილაში ან შეფუთვაში. მაშინაც კი, თუ ყავას ან ჩაის ორ ნაჭერ რაფინირებულ შაქარს დაუმატებთ, საუბარია მხოლოდ 5 გრამზე, - წერს Naked Scene.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

რამდენი შაქარი შეიძლება ჩავყაროთ ჩაიში ან ყავაში - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რამდენი შაქარი შეიძლება ჩაიყაროთ ჩაიში ან ყავაში ისე, რომ ჯანმრთელობას ზიანი არ მიაყენოთ?

ჭარბი წონა კი, მოგეხსენებათ, საშიში დაავადებების გრძელ სიას უკავშირდება. თუმცა, რა უნდა გააკეთოთ, თუ უბრალოდ არ შეგიძლიათ უარი თქვათ სასმელში შაქრის დამატების ჩვევაზე?

დანიაში ჩატარებული 32 წლიანი კვლევის შედეგები ყავასა და ჩაის დამატებული შაქრის ზეგავლენაზე სიცოცხლის ხანგრძლივობაზე აჩვენებს, რომ შეიძლება არ დაგჭირდეთ არაფრის შეცვლა თქვენს ცხოვრებაში.

მეცნიერთა დასკვნები გამოქვეყნდა PLOS One-ში.

ნაშრომის ავტორები აკვირდებოდნენ კოპენჰაგენის მამაკაცთა კვლევის მონაწილეებს. 2,923 ადამიანის ნიმუში მოიცავდა 40-დან 59 წლამდე ასაკის კოპენჰაგენის მაცხოვრებლებს, გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების, კიბოს ან დიაბეტის გარეშე, რომლებიც რეგულარულად მოიხმარდნენ ჩაის ან ყავას. როდესაც ეს ადამიანები ჩაირიცხნენ კვლევაში, მათ ჩაუტარეს კარდიორესპირატორული გამძლეობის ტესტი. გარდა ამისა, მამაკაცებმა ისაუბრეს ექიმთან და შეავსეს კითხვარი, რომელიც დაადგენდა გულის და სისხლძარღვთა დაავადების რისკ-ფაქტორებს.

ყველა მონაწილე დაყოფილი იყო ჯგუფებად, მათი განათლების დონისა და კვალიფიციური ან არაკვალიფიციური შრომის მიხედვით.

თხუთმეტი წლის შემდეგ, 1985-1986 წლებში, ყველა მამაკაცი გამოიძახეს სრულ კლინიკურ გამოკვლევაზე. სპეციალისტებმა შეამოწმეს მათი წნევა, წონა და სიმაღლე. ყველა მამაკაცმა ასევე შეავსო კითხვარი წარსული და ამჟამინდელი დიაგნოზების, ასევე მათი ჩვეული ცხოვრების წესის შესახებ. გარდა ამისა, ექსპერიმენტის ყველა მონაწილეს სთხოვეს ისაუბრონ იმაზე, თუ რამდენ ფინჯან ყავას და ჩაის სვამენ დღეში და უმატებენ თუ არა შაქარს ფინჯანში. უკვე 2017 წელს, მეცნიერებმა მიმართეს სამოქალაქო რეგისტრაციის ეროვნულ სისტემას და დაიწყეს შემოწმება, თუ ვინ იყო ცოცხალი და ვინ გარდაიცვალა რესპონდენტთა შორის. კვლევის ავტორებმა გაითვალისწინეს სიკვდილი ყველა მიზეზი. შაქრის მოხმარებასა და სიკვდილიანობას შორის კავშირის დასადგენად, მკვლევარებმა გამოიყენეს კოქსის პროპორციული საშიშროების რეგრესიის მოდელი.

შედეგად, აღმოჩნდა, რომ არ არსებობს მნიშვნელოვანი კავშირი შაქრიანი ჩაის და ყავის სიყვარულთან. კვლევის დაწყებიდან 32 წლის განმავლობაში 2581 ადამიანი გარდაიცვალა, მათგან 1677 დალია უშაქრო ჩაი და ყავა, ხოლო 904-მა ფინჯანს ცოტა შაქარი დაუმატა. ამ უკანასკნელთა შორის ყველა მიზეზით სიკვდილიანობის რისკი 1,06-ჯერ მაღალი იყო, ვიდრე პირველს შორის. კიბოს შემთხვევაში რისკის კოეფიციენტი იყო 1,01, გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების და დიაბეტის შემთხვევაში - 1,11 და 1,04.

ნამუშევრების ავტორებმა ვარაუდობდნენ, რომ მთელი საიდუმლო ჩაიში შაქრის მცირე ულუფებშია.

ფაქტია, რომ ჩვეულებრივ კვლევებში, რომლებიც საუბრობენ შაქრიანი სასმელებისგან სიკვდილის გაზრდილ რისკზე, ჩვენ ვსაუბრობთ გაცილებით მაღალ კონცენტრაციებზე. მაგალითად, გაზიანი სასმელები და წვენები შეიძლება შეიცავდეს 25 გრამამდე შაქარს თითო ქილაში ან შეფუთვაში. მაშინაც კი, თუ ყავას ან ჩაის ორ ნაჭერ რაფინირებულ შაქარს დაუმატებთ, საუბარია მხოლოდ 5 გრამზე, - წერს Naked Scene.