პასუხი
-საჭიროა ქოლესტერინის კონტროლი, ფიზიკური აქტივობა და არტერიული წნევის კონტროლი; აგრეთვე უნდა გამოირიცხოს ყველა ის რისკ–ფაქტორი, რაც კორონალური არტერიის დაზიანებას იწვევს, ანუ სიგარეტს თავი უნდა დაანებოთ, ჭარბი წონა უნდა მოიცილოთ. დიაბეტის შემთხვევაში, კი დამატებით საჭიროა გლიკემიის – სისხლში შაქრის დონის კონტროლი.
უნდა დაიცვათ ათეროსკლეროზისას რეკომენდებული დიეტა - უნდა გამორიცხოთ ქოლესტერინით მდიდარი საკვები.
ქოლესტერინით მდიდარია
ნაღების კარაქი, ღორის, საქონლისა და ცხვრის ქონი, ძეხვეული, პაშტეტი, ბატი და იხვი;
კვერცხის გული. ის ქოლესტერინს განსაკუთრებით ბევრს შეიცავს, ამიტომ კვირაში 2-3 ცალზე მეტს ნუ მიირთმევთ;
რძე, შედედებული რძე, არაჟანი, ცხიმიანი ყველი ან მაწონი;
ქონში შემწვარი კარტოფილი;
ნამცხვრები, ნაყინი;
ხორცის ბულიონი;
არაჟნის სოუსი, მაიონეზი.
ქოლესტერინით ღარიბია
მზესუმზირას, სიმინდის, სოიოსა და ზეითუნის ზეთი;
ქათმისა და ინდაურის კანგაცლილი, ხბოსა და საქონლის მჭლე ხორცი;
თევზი;
ნებისმიერი სახის ახალი და გაყინული ბოსტნეული;
სიმინდი, ლობიო, ცერცვი, მუხუდო; მოხარშული კარტოფილი;
ნებისმიერი სახის ახალი ან უშაქროდ დაკონსერვებული ხილი და ჩირი;
მარცვლეული;
სუნელები, მდოგვი, პილპილი. თუ არ გაქვთ შაქრიანი დიაბეტი, რეკომენდებულია მაღალი ქოლესტერინის საწინააღმდეგო დიეტა.
- შეძლებისდაგვარად შეცვალეთ ცხიმიანი ღორის ხორცი მჭლე საქონლის ხორცით, ქათმის ხორცით ან თევზით. საერთოდ ზრდასრულმა ადამიანმა უმჯობესია შეამციროს ხორცის მიღება- სავსებით საკმარისია კვირაში 1-2 ჯერ.
- სოსისები, სარდელები და ძეხვეული საერთოდ უმჯობესია დაივიწყოთ.
- ფრინველის ხორცი კანის გარეშე უნდა მიირთვათ. გახსოვდეთ, რომ ბულიონში გადადის ცხიმის მესამედი, ამიტომ ხშირად ნახარშის მიღება არ არის სასარგებლო.
- ხშირად მიირთვით ნიორი და ხახვი. დიდი ხანია ცნობილი, რომ ისინი სისხლძარღვებს ასუფთავებენ.
- ბადრიჯანიც ხახვის და ნივრის მსგავსად, ხელს უშლის თრომბების წარმოქმნას და დევნის ცუდ ქოლესტერინს ორგანიზმიდან.
- თუ თქვენ ცოტა მცენარეულ პროდუქტს მიირთმევთ-შეცვალეთ რაციონი. ჩართეთ კვებაში მცენარეული ზეთი, ყველა სახის თხილი, მზესუმზირა.
- მიირთვით თევზი კვირაში 2-3ჯერ.