რომელი საკვები პროდუქტები უნდა ამოვიღოს რაციონიდან მეტეორიზმის დროს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რომელი საკვები პროდუქტები უნდა ამოვიღოთ რაციონიდან მეტეორიზმის დროს

ყაბზობა ან ფაღარათი. შეიძლება გამოვყოთ მეტეორიზმის გამოვლენის ორი ვარიანტი. ცალკეულ შემთხვევებში ძირითადი სიმპტომია მუცლის ზრდა ნაწლავების შებერვის ხარჯზე. ამასთან, მსხვილი ნაწლავის სპაზმის გამო აირთა გამოყოფა ვერ ხერხდება. ასეთ დროს იგრძნობა დისკომფორტი, დასერვის შეგრძნება მუცელში, ტკივილი. მეორე ვარიანტს ახასიათებს აირთა ჭარბი გამოყოფა, რაც საგრძნობლად აქვეითებს ცხოვრების ხარისხს და იწვევს უხერხულობას. ამ დროს ტკივილის სინდრომი ნაკლებად არის გამოხატული. ჭარბობს მუცლის ყურყური. გამორიცხული არ არის ნაწლავგარე, კერძოდ, გულ-სისხლძარღვთა მხრივი სიმპტომები - წვის შეგრძნება გულის არეში, გულის რიტმის დარღვევა, გუნება-განწყობილების დაქვეითება, ძილის დარღვევა, ზოგადი სისუსტე.

როგორ ვიკვებოთ

უწინარესად, საჭიროა რაციონიდან იმ პროდუქტების გამორიცხვა, რომლებიც შეიცავს უხეშ უჯრედისს (კომბოსტო, მჟაუნა, ყურძენი, ხურტკმელი), პარკოსან კულტურებს, იწვევს დუღილის რეაქციებს (ბურახი, ლუდი, გაზიანი წყალი). რეკომენდებულია რძემჟავა პროდუქტები, წიწიბურა, მოხარშული ხილი და ბოსტნეული (სტაფილო, ჭარხალი), მოხარშული ხორცი. არ არის რეკომენდებული ეგზოტიკური კერძები და სანელებლებით უხვად შეკაზმული კერძები. საკვები სასურველია მოამზადოთ ორთქლზე, მოხარშოთ ან ჩაშუშოთ. მეტისმეტად ცხელმა ან ცივმა კერძმა, ასევე - ჭარბმა ნაყროვანებამ შესაძლოა პროვოცირება გაუწიოს მეტეორიზმს, ამიტომ საკვები მიირთვით თბილი, მცირე ულუფებად, დღეში 4-6-ჯერ. მეტეორიზმს ყველაზე მეტად იწვევს:

  • ყურძენი;
  • ქიშმიში;
  • ბანანი;
  • პარკოსნები (ლობიო, ბარდა და სხვა);
  • კომბოსტო;
  • ბოლოკი;
  • მსხალი;
  • ნიგოზი;
  • გაზიანი სასმელები;
  • ცხიმიანი თევზი;
  • დამარილებული თევზი;
  • ცხიმიანი ხორცი;
  • მოხარშული კვერცხი;
  • მოუხდელი რძე;
  • ნაღები;
  • ნაყინი;
  • შემწვარი ხორცი, ბოსტნეული;
  • შებოლილი ხორცი, თევზი;
  • შაქრის შემცვლელები (ასპარტამი, სორბიტოლი).

მეტეორიზმის დროს რეკომენდებულია, ეს პროდუქტები რაციონიდან ამოვიღოთ.

თითოეული ადამიანსთვის ეს სია ინდივიდუალურია და შეიძლება გაფართოვდეს ან შემცირდეს საკუთარი გამოცდილებისა და მკურნალი ექიმის რეკომენდაციის შესაბამისად. ეცადეთ, სვათ დღეში 1,5-2 ლ სითხე (მაგრამ არა გაზიანი წყალი. ჩვეულებრივ სასმელ წყალს შეიძლება ჩავამატოთ ცოტაოდენი ლიმონის, ფორთოხლის, ვაშლის წვენი. მეტეორიზმის დროს ეფექტიანია კამის წყალი: 1 სუფრის კოვზ კამის თესლს დაასხით 1 ჩაის ჭიქა მდუღარე წყალი, 30-40 წუთის შემდეგ გადაწურეთ, მიიღეთ 1-2 სუფრის კოვზი ჭამის წინ. დიეტაში უნდა ჩართოთ:

  • სტაფილო;
  • მჭლე ხორცი (ქათმის, ინდაურის, საქონლის, ხბოს, კურდღლის);
  • მჭლე თევზი;
  • ომლეტი;
  • სუპი;
  • ყავა;
  • ჩაი;
  • კაკაო;
  • ჭარხალი;
  • გოგრა;
  • რძემჟავა პროდუქტები (თუ კარგად იტანთ);
  • მწვანილი;
  • გარგარი;
  • შავი ქლიავი;
  • ბროწეული.

წაიკითხეთ სრულად