/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიეტოლოგია

რისთვის არის სასარგებლო სიმინდი და რა განაპირობებს მის სასარგებლო თვისებებს

რისთვის არის სასარგებლო სიმინდი და რა განაპირობებს მის  სასარგებლო თვისებებს
სიმინდის დაახლოებით 75 პროცენტი წყალია.

სიმინდი მდიდარია ვიტამინებით. მათ შორისაა A, C, E, K. ვიტამინები. განსაკუთრებით დიდი რაოდენობით შეიცავს B ჯგუფის ვიტამინებს. B ჯგუფის ვიტამინები ორგანიზმში მიმდინარე მრავალ მნიშვნელოვან პროცესში მონაწილეობენ: უზრუნველყოფენ თავის ტვინისა და ნერვების სრულფასოვან მუშაობას, პასუხს აგებენ ორგანიზმის ენერგეტიკულ ცვლაზე, ხელს უწყობენ უჯრედების ზრდასა და გამრავლებას, ერითროციტების ფორმირებას, ზრუნავენ თმის, კანისა და ფრჩხილების სიჯანსაღეზე.

სიმინდი განსაკუთრებით ბევრ კალიუმს აწვდის ორგანიზმს. ეს ელემენტი მნიშვნელოვან როლს ასრულებს ისეთ პროცესებში, როგორიცაა წყალმარილოვანი ცვლა, მჟავატუტოვანი წონასწორობის, სისხლის ოსმოსური წნევისა და არტერიული წნევის შენარჩუნება.

100 გ მოხარშული სიმინდი შეიცავს:

  • ნახშირწყლებს - 15,7 გ;
  • სახამებელი - 14 გ;
  • ცილას - 3,3 გ;
  • ბოჭკოს - 2,9 გ;
  • ნაჯერ ცხიმოვან მჟავებს - 0,17 გ, მონოუჯერ ცხიმოვან მჟავებს - 0,3 გ, პოლიუჯერ ცხიმოვან მჟავებს - 0,5გ, ომეგა 3-ს (ალფა-ლინოლენის მჟავა) - 0.02 გ, ომეგა 6-ს (ლინოლეინის მჟავა) - 0,49 გ

სიმინდის შემადგენლობაში შედის:

  • A ვიტამინი;
  • B1 ვიტამინი (თიამინი);
  • B2 ვიტამინი (რიბოფლავინი);
  • B3 ვიტამინი (ნიაცინი);
  • B5 ვიტამინი (პანტოთენის მჟავა);
  • B6 ვიტამინი (პირიდოქსინი);
  • B7 ვიტამინი (ბიოტინი);
  • B9 ვიტამინი (ფოლიუმის მჟავა);
  • C ვიტამინი;
  • E ვიტამინი;
  • K ვიტამინი;
  • კალციუმი;
  • მაგნიუმი;
  • კალიუმი;
  • რკინა;
  • თუთია;
  • სპილენძი;
  • ფოსფორი;
  • ნატრიუმი;
  • ქლორი;
  • გოგირდი;
  • მანგანუმი;
  • ფთორი

მიუხედავად იმისა, რომ სიმინდი ცილის მაღალი შემცველობით არ გამოირჩევა, მასში შემავალი ცილის ბიოლოგიური ღირებულება საკმაოდ მაღალია - 70-75. ბიოლოგიური ღირებულება გვიჩვენებს, საკვებიდან მიღებული ცილის რა წილი გარდაიქმნება ორგანიზმის ცილად. ცილის ბიოლოგიურ ხარისხს ცილის შემცველი პროდუქტების შეხამებაც ზრდის. მაგალითად, სიმინდისა და ლობიოს კომბინირებით ის 101-მდე იზრდება, რაც საუკეთესო მაჩვენებელია.

შეკითხვა ექიმს
<p>გამარჯობა, ვარ 59 კილო და მინდა წონის დაკლება. უკვე საკმაოდ დიდი ხანია არ ვიღებ შაქრის არანაირ სახეობას ხილის გარდა, არ ვჭამ ხორცს (გარკვეული მიზეზების გამო) ზეთში არაფერს არ ვწვავ,მარტო ვაცხობ და ვიკვებები დღეში 3 ჯერ, ვცდილობ დავიკლო წონაში, მაგრამ პირიქით ვიმატებს. იქნებ მირჩიოთ რამე ან დამანახოთ სად ვუშვებ შეცდომას? სიმაღლე 163. დიდი მადლობა წინასწარ.</p>

გლიკემიური ინდექსი და დატვირვა იმაზე მიუთითებს, თუ რამდენად ძლიერად მოქმედებს პროდუქტი სისხლში შაქრისა და ინსულინის დონეზე. სიმინდის გლიკემიური ინდექსი საშუალოდ 65-ია, ხოლო დატვირთვა - 14,3, რაც იმას ნიშნავს, რომ დიაბეტის რისკის ქვეშ მყოფმა ან უკვე დიაბეტის მქონე ადამიანმა რაციონში სიმინდი სიფრთხილით უნდა შეიტანოს. თუმცა, აუცილებელი არ არის მისი მთლიანად ამოღება. ყურადღება მიაქციეთ რაოდენობას, არ მიიღოთ ჭარბად და აკონტროლეთ შაქრის დონე მისი მიღების შემდეგ.

მაღალი გლიკემიური ინდექსი იმას არ ნიშნავს, რომ საკვები ავტომატურად ასუქებს. ეს მთლიანად კერძის შემადგენლობასა და რაოდენობაზეა დამოკიდებული.

სიმინდის დადებითი ეფექტები ჯანმრთელობაზე:

სიმინდი თითქმის მთლიანად უხსნად ბოჭკოს, ცელულოზას, შეიცავს, რომელსაც კუჭი ვერ ინელებს. სითხესთან კომბინაციის შედეგად ბოჭკო კუჭში ფუვდება, ააქტიურებს ნაწლავების პერისტალტიკას და ხელს უწყობს მათში ნარჩენების გადაადგილებას, რაც კარგია ყაბზობის პრევენციისთვის.

სიმინდი მდიდარია კაროტინოიდებით, განსაკუთრებით - ლუთეინითა და ზეაქსანთინით. ლუთეინი და ზეაქსანთინი იცავს მხედველობის ორგანოს მაკულის ასაკობრივი დეგენერაციისგან, რომელიც მხედველობის დაქვეითებას, უარეს შემთხვევებში კი სიბრმავეს იწვევს.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

სახსრების დაავადებას ფიჭვის წიწვების საფენი უხდება
სახსრების დაავადებას ფიჭვის წიწვების საფენი უხდება
ასაკში, წონის მატებასთან ერთად, სახსრების პრობლემებიც დამეწყო.
სრულად

სამკურნალო წერილები

გემრიელი წნევის წამალი - დაგჭირდებათ ჭარხალი, თაფლი და შტოში
გემრიელი წნევის წამალი - დაგჭირდებათ ჭარხალი, თაფლი და შტოში
ძალიან მინდა, თქვენს მკითხველებს ვასწავლო ჩემი საყვარელი წამლის რეცეპტი,
სრულად

სამკურნალო წერილები

კამა კლიმაქსის დროს კარგი საშუალებაა
კამა კლიმაქსის დროს კარგი საშუალებაა
კამის წყალი ხელს უწყობს მენოპაუზის უარყოფითი სიმპტომების მოხსნას, ალების რაოდენობის შემცირებას და ძილის ნორმალიზებას.
სრულად

რისთვის არის სასარგებლო სიმინდი და რა განაპირობებს მის სასარგებლო თვისებებს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რისთვის არის სასარგებლო სიმინდი და რა განაპირობებს მის სასარგებლო თვისებებს

სიმინდი მდიდარია ვიტამინებით. მათ შორისაა A, C, E, K. ვიტამინები. განსაკუთრებით დიდი რაოდენობით შეიცავს B ჯგუფის ვიტამინებს. B ჯგუფის ვიტამინები ორგანიზმში მიმდინარე მრავალ მნიშვნელოვან პროცესში მონაწილეობენ: უზრუნველყოფენ თავის ტვინისა და ნერვების სრულფასოვან მუშაობას, პასუხს აგებენ ორგანიზმის ენერგეტიკულ ცვლაზე, ხელს უწყობენ უჯრედების ზრდასა და გამრავლებას, ერითროციტების ფორმირებას, ზრუნავენ თმის, კანისა და ფრჩხილების სიჯანსაღეზე.

სიმინდი განსაკუთრებით ბევრ კალიუმს აწვდის ორგანიზმს. ეს ელემენტი მნიშვნელოვან როლს ასრულებს ისეთ პროცესებში, როგორიცაა წყალმარილოვანი ცვლა, მჟავატუტოვანი წონასწორობის, სისხლის ოსმოსური წნევისა და არტერიული წნევის შენარჩუნება.

100 გ მოხარშული სიმინდი შეიცავს:

  • ნახშირწყლებს - 15,7 გ;
  • სახამებელი - 14 გ;
  • ცილას - 3,3 გ;
  • ბოჭკოს - 2,9 გ;
  • ნაჯერ ცხიმოვან მჟავებს - 0,17 გ, მონოუჯერ ცხიმოვან მჟავებს - 0,3 გ, პოლიუჯერ ცხიმოვან მჟავებს - 0,5გ, ომეგა 3-ს (ალფა-ლინოლენის მჟავა) - 0.02 გ, ომეგა 6-ს (ლინოლეინის მჟავა) - 0,49 გ

სიმინდის შემადგენლობაში შედის:

  • A ვიტამინი;
  • B1 ვიტამინი (თიამინი);
  • B2 ვიტამინი (რიბოფლავინი);
  • B3 ვიტამინი (ნიაცინი);
  • B5 ვიტამინი (პანტოთენის მჟავა);
  • B6 ვიტამინი (პირიდოქსინი);
  • B7 ვიტამინი (ბიოტინი);
  • B9 ვიტამინი (ფოლიუმის მჟავა);
  • C ვიტამინი;
  • E ვიტამინი;
  • K ვიტამინი;
  • კალციუმი;
  • მაგნიუმი;
  • კალიუმი;
  • რკინა;
  • თუთია;
  • სპილენძი;
  • ფოსფორი;
  • ნატრიუმი;
  • ქლორი;
  • გოგირდი;
  • მანგანუმი;
  • ფთორი

მიუხედავად იმისა, რომ სიმინდი ცილის მაღალი შემცველობით არ გამოირჩევა, მასში შემავალი ცილის ბიოლოგიური ღირებულება საკმაოდ მაღალია - 70-75. ბიოლოგიური ღირებულება გვიჩვენებს, საკვებიდან მიღებული ცილის რა წილი გარდაიქმნება ორგანიზმის ცილად. ცილის ბიოლოგიურ ხარისხს ცილის შემცველი პროდუქტების შეხამებაც ზრდის. მაგალითად, სიმინდისა და ლობიოს კომბინირებით ის 101-მდე იზრდება, რაც საუკეთესო მაჩვენებელია.

გლიკემიური ინდექსი და დატვირვა იმაზე მიუთითებს, თუ რამდენად ძლიერად მოქმედებს პროდუქტი სისხლში შაქრისა და ინსულინის დონეზე. სიმინდის გლიკემიური ინდექსი საშუალოდ 65-ია, ხოლო დატვირთვა - 14,3, რაც იმას ნიშნავს, რომ დიაბეტის რისკის ქვეშ მყოფმა ან უკვე დიაბეტის მქონე ადამიანმა რაციონში სიმინდი სიფრთხილით უნდა შეიტანოს. თუმცა, აუცილებელი არ არის მისი მთლიანად ამოღება. ყურადღება მიაქციეთ რაოდენობას, არ მიიღოთ ჭარბად და აკონტროლეთ შაქრის დონე მისი მიღების შემდეგ.

მაღალი გლიკემიური ინდექსი იმას არ ნიშნავს, რომ საკვები ავტომატურად ასუქებს. ეს მთლიანად კერძის შემადგენლობასა და რაოდენობაზეა დამოკიდებული.

სიმინდის დადებითი ეფექტები ჯანმრთელობაზე:

სიმინდი თითქმის მთლიანად უხსნად ბოჭკოს, ცელულოზას, შეიცავს, რომელსაც კუჭი ვერ ინელებს. სითხესთან კომბინაციის შედეგად ბოჭკო კუჭში ფუვდება, ააქტიურებს ნაწლავების პერისტალტიკას და ხელს უწყობს მათში ნარჩენების გადაადგილებას, რაც კარგია ყაბზობის პრევენციისთვის.

სიმინდი მდიდარია კაროტინოიდებით, განსაკუთრებით - ლუთეინითა და ზეაქსანთინით. ლუთეინი და ზეაქსანთინი იცავს მხედველობის ორგანოს მაკულის ასაკობრივი დეგენერაციისგან, რომელიც მხედველობის დაქვეითებას, უარეს შემთხვევებში კი სიბრმავეს იწვევს.