/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
Online Mkurnali
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიეტოლოგია

რომელია ყველაზე მავნე წვნიანი

რომელია ყველაზე მავნე წვნიანი
ჯანმრთელობისთვის ყველაზე სასარგებლო ბოსტნეულის მსუბუქი სუპია. ბოსტნეულის ხარშვისას, ბულიონში ხვდება

მიკროელემენტები, კერძოდ, კუჭ-ნაწლავისთვის სასარგებლო კალიუმი და მაგნიუმი.

ყველაზე მავნე წვნიანად მიჩნეულია სალიანკა, რომელიც მზადდება ხორცის რამდენიმე სახეობისგან მჟავე კიტრის, ზეთისხილისა და შებოლილი პროდუქტის დამატებით. ამგვარად მომზადებული წვნიანი ძალიან ცხიმიანია, ხოლო მჟავე და შებოლილი პროდუქტი აძლიერებს მის მავნეობას გულ-სისხლძარღვთა სისტემის, ჰიპერტონიით და სიმსუქნით დაავადებული ადამიანებისთვის.

ვისაც კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის პრობლემები აქვს, უნდა მოერიდოს სოკოს სუპს, რადგანაც მასში ბევრია ექსტრაქტული ნივთიერებები, რომლებიც ასტიმულირებენ კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის მუშაობას. პრობლემების შემთხვევაში ეს ჰიპერსტიმულაცია ზრდის ნაწლავის დაზიანებას.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

წვნიანის ყოველდღიურად მიღება აუცილებელია. ხორცის ან ქათმის ბულიონზე დამზადებული სუპების სასარგებლო თუ მავნე ზეგავლენა სხვადასხვა ქვეყნის დიეტოლოგების მწვავე კამათის საგანია. მაგალითად პალეოდიეტის მომხრეები საუბრობენ ძვლის ნახარშის სასარგებლო თვისებებზე. ძვლების ხანგრძლივი ხარშვისას, წყალში გადადის ძვლებისა და მყესებისათვის სასარგებლო კოლაგენი. თუმცა ეს უფრო მითია. საკვების მონელების პროცესში ცილები იშლება ცალკეულ ამინომჟავებად და კოლაგენი ძვლებსა და მყესებში ვერ აღწევს.

განსაკუთრებით საყურადღებოა ქათმის ბულიონი. დასავლეთში მას გაციების საწინააღმდეგო საუკეთესო საშუალებად მიიჩნევენ, აშშ-ში კი ქათმის სუპს „ებრაულ პენიცილინს“ უწოდებენ. მართლაც არსებობს გარკვეული საფუძველი, რომ ქათმის ნახარში აუმჯობესებს გაციებული ადამიანის მდგომარეობას, თუმცა ვირუსზე ის არ მოქმედებს. ამასთან, ამინომჟავა ცისტეინი, რომელსაც შეიცავს ქათმის ბულიონი, ათხელებს ნახველს და ამსუბუქებს მის ამოხველებას.

შეკითხვა ექიმს
<p>გამარჯობა, ვარ 59 კილო და მინდა წონის დაკლება. უკვე საკმაოდ დიდი ხანია არ ვიღებ შაქრის არანაირ სახეობას ხილის გარდა, არ ვჭამ ხორცს (გარკვეული მიზეზების გამო) ზეთში არაფერს არ ვწვავ,მარტო ვაცხობ და ვიკვებები დღეში 3 ჯერ, ვცდილობ დავიკლო წონაში, მაგრამ პირიქით ვიმატებს. იქნებ მირჩიოთ რამე ან დამანახოთ სად ვუშვებ შეცდომას? სიმაღლე 163. დიდი მადლობა წინასწარ.</p>

გარდა ამისა, ქათმის ბულიონი ახდენს ზოგადგამაჯანსაღებელ მოქმედებას და ორგანიზმს აძლიერებს. თუმცა ის ყველასათვის სასარგებლო როდია. ბულიონის მიღებას უნდა მოერიდოთ კუჭისა და 12-გოჯა ნაწლავის წყლულოვანი დაავადების, ჰიპერაციდული გასტრიტის, მწვავე პანკრეატიტის დროს. საქმე ისაა, რომ ბულიონი ასტიმულირებს საჭმლის მომნელებელი ფერმენტების გამომუშავებას და შეიძლება გამოიწვიოს ამ დაავადებების მქონე ადამიანებში გულძმარვა.

ქათმის ბულიონისგან თავის შეკავება მართებს მათ, ვისაც აღენიშნება შარდ-კენჭოვანი დაავადება ან პოდაგრა, რადგანაც მათ ორგანიზმში დარღვეულია პურინების ცვლა.

ბულიონისგან მიღებული ზიანის შემცირება შესაძლებელია, თუ მოვხარშავთ წიწილას ან ქათმის მკერდს და გადავაქცევთ პირველ წყალს. მეორე წყალში გაცილებით ნაკლები ცხიმი და აზოტოვანი ნივთიერებებია, ამასთანავე, პირველი წყლის გადაღვრით ჩვენ ვთავისუფლდებით რადიონულკიდების, ანტიბიოტიკების, ნიტრატების, ჰორმონებისა და ზდის სხვა სტიმულატორებისგან, რომელიც ქათმის ხორცში ხვდება წყლიდან და საჭმლიდან.

ლალი ჩხიკვაძე

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

სახსრების დაავადებას ფიჭვის წიწვების საფენი უხდება
სახსრების დაავადებას ფიჭვის წიწვების საფენი უხდება
ასაკში, წონის მატებასთან ერთად, სახსრების პრობლემებიც დამეწყო.
სრულად

სამკურნალო წერილები

გემრიელი წნევის წამალი - დაგჭირდებათ ჭარხალი, თაფლი და შტოში
გემრიელი წნევის წამალი - დაგჭირდებათ ჭარხალი, თაფლი და შტოში
ძალიან მინდა, თქვენს მკითხველებს ვასწავლო ჩემი საყვარელი წამლის რეცეპტი,
სრულად

სამკურნალო წერილები

კამა კლიმაქსის დროს კარგი საშუალებაა
კამა კლიმაქსის დროს კარგი საშუალებაა
კამის წყალი ხელს უწყობს მენოპაუზის უარყოფითი სიმპტომების მოხსნას, ალების რაოდენობის შემცირებას და ძილის ნორმალიზებას.
სრულად

რომელია ყველაზე მავნე წვნიანი - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რომელია ყველაზე მავნე წვნიანი

მიკროელემენტები, კერძოდ, კუჭ-ნაწლავისთვის სასარგებლო კალიუმი და მაგნიუმი.

ყველაზე მავნე წვნიანად მიჩნეულია სალიანკა, რომელიც მზადდება ხორცის რამდენიმე სახეობისგან მჟავე კიტრის, ზეთისხილისა და შებოლილი პროდუქტის დამატებით. ამგვარად მომზადებული წვნიანი ძალიან ცხიმიანია, ხოლო მჟავე და შებოლილი პროდუქტი აძლიერებს მის მავნეობას გულ-სისხლძარღვთა სისტემის, ჰიპერტონიით და სიმსუქნით დაავადებული ადამიანებისთვის.

ვისაც კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის პრობლემები აქვს, უნდა მოერიდოს სოკოს სუპს, რადგანაც მასში ბევრია ექსტრაქტული ნივთიერებები, რომლებიც ასტიმულირებენ კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის მუშაობას. პრობლემების შემთხვევაში ეს ჰიპერსტიმულაცია ზრდის ნაწლავის დაზიანებას.

წვნიანის ყოველდღიურად მიღება აუცილებელია. ხორცის ან ქათმის ბულიონზე დამზადებული სუპების სასარგებლო თუ მავნე ზეგავლენა სხვადასხვა ქვეყნის დიეტოლოგების მწვავე კამათის საგანია. მაგალითად პალეოდიეტის მომხრეები საუბრობენ ძვლის ნახარშის სასარგებლო თვისებებზე. ძვლების ხანგრძლივი ხარშვისას, წყალში გადადის ძვლებისა და მყესებისათვის სასარგებლო კოლაგენი. თუმცა ეს უფრო მითია. საკვების მონელების პროცესში ცილები იშლება ცალკეულ ამინომჟავებად და კოლაგენი ძვლებსა და მყესებში ვერ აღწევს.

განსაკუთრებით საყურადღებოა ქათმის ბულიონი. დასავლეთში მას გაციების საწინააღმდეგო საუკეთესო საშუალებად მიიჩნევენ, აშშ-ში კი ქათმის სუპს „ებრაულ პენიცილინს“ უწოდებენ. მართლაც არსებობს გარკვეული საფუძველი, რომ ქათმის ნახარში აუმჯობესებს გაციებული ადამიანის მდგომარეობას, თუმცა ვირუსზე ის არ მოქმედებს. ამასთან, ამინომჟავა ცისტეინი, რომელსაც შეიცავს ქათმის ბულიონი, ათხელებს ნახველს და ამსუბუქებს მის ამოხველებას.

გარდა ამისა, ქათმის ბულიონი ახდენს ზოგადგამაჯანსაღებელ მოქმედებას და ორგანიზმს აძლიერებს. თუმცა ის ყველასათვის სასარგებლო როდია. ბულიონის მიღებას უნდა მოერიდოთ კუჭისა და 12-გოჯა ნაწლავის წყლულოვანი დაავადების, ჰიპერაციდული გასტრიტის, მწვავე პანკრეატიტის დროს. საქმე ისაა, რომ ბულიონი ასტიმულირებს საჭმლის მომნელებელი ფერმენტების გამომუშავებას და შეიძლება გამოიწვიოს ამ დაავადებების მქონე ადამიანებში გულძმარვა.

ქათმის ბულიონისგან თავის შეკავება მართებს მათ, ვისაც აღენიშნება შარდ-კენჭოვანი დაავადება ან პოდაგრა, რადგანაც მათ ორგანიზმში დარღვეულია პურინების ცვლა.

ბულიონისგან მიღებული ზიანის შემცირება შესაძლებელია, თუ მოვხარშავთ წიწილას ან ქათმის მკერდს და გადავაქცევთ პირველ წყალს. მეორე წყალში გაცილებით ნაკლები ცხიმი და აზოტოვანი ნივთიერებებია, ამასთანავე, პირველი წყლის გადაღვრით ჩვენ ვთავისუფლდებით რადიონულკიდების, ანტიბიოტიკების, ნიტრატების, ჰორმონებისა და ზდის სხვა სტიმულატორებისგან, რომელიც ქათმის ხორცში ხვდება წყლიდან და საჭმლიდან.

ლალი ჩხიკვაძე