რისი მირთმევა გვეკრძალება მაღალი წნევის დროს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რისი მირთმევა გვეკრძალება მაღალი წნევის დროს

მცენარეული ცილის, მარცვლეულის, დაბალცხიმიანი რძის ნაწარმის, ხილისა და ბოსტნეულის მიღებას. ქვემოთ კი იმ პროდუქტებზე ვისაუბრებთ, რომლებიც წნევის მომატებას უწყობს ხელს.

შებოლილი ხორცი

შებოლილი ხორცი და ხორცპროდუქტები ნატრიუმის ნამდვილი ბომბია. მათში მარილის შემცველობა საკმაოდ მაღალია. ამას დაუმატეთ ისიც, რომ ამ პროდუქტებს ხშირად ვამატებთ ყველს, კეტჩუპს, მარილიან თონის პურს... კომენტარი ალბათ ზედმეტია.

პიცა

ყველის, შებოლილი ხორცის, მაიონეზის, ტომატის კომბინაცია, ხშირად - მარილიან ცომთან ერთად, ნატრიუმის მართლაც საგანგაშო რაოდენობას შეიცავს. განსაკუთრებით არასასურველი კი გაყინული პიცაა. საგემოვნო თვისებების შესანარჩუნებლად მწარმოებლები იძულებულნი არიან, სხვა კონსერვანტებთან ერთად დიდი რაოდენობით მარილიც გამოიყენონ. იგივე შეიძლება ითქვას სხვა ნახევარფაბრიკატებზეც.

მწნილი და კონსერვი

ორივე მათგანის მომზადებისას აუცილებელია დიდი რაოდენობით სუფრის მარილი, რათა საკვებმა დიდხანს გაძლოს. სრულიად უვნებელი კიტრიც კი კონსერვირების შემთხვევაში ნატრიუმის წყაროდ იქცევა. რაც უფრო მეტხანს ინახება მწნილი, მით უფრო “მდიდრდება” ბოსტნეული მარილით.

შაქარი

ყველამ იცის, რომ შაქარი არ არის რეკომენდებული შაქრიანი დიაბეტისა და სიმსუქნის დროს. აი, არტერიული ჰიპერტენზიის შემთხვევაში კი შაქრის შეზღუდვა ერთი შეხედვით უცნაურია. თუმცა მხოლოდ ერთი შეხედვით. შაქარი და მისი შემცველი სასმელები კალორიების მდიდარი წყაროა და წონის მატებას იწვევს, ჭარბი წონა და სიმსუქნე კი არტერიული წნევის მომატების მნიშვნელოვანი ფაქტორია. ამერიკის გულის ასოციაცია გვირჩევს, ქალებმა შაქრის მოხმარება დღეში 6, ხოლო მამაკაცებმა 9 ჩაის კოვზამდე შეამცირონ.

ყავა

თუ მაღალი არტერიული წნევა გაქვთ ან მისი მაჩვენებლები ახლოსაა ნორმის ზედა ზღვართან, დროა, ყავის სმის ჩვევაზე უარი თქვათ. დილით მირთმეულმა ყავამ შესაძლოა წნევის ეპიზოდური მომატება გამოიწვიოს. იგივე ითქმის კოფეინის შემცველ სხვა სასმელებზეც - ჩაიზე, კოლაზე.