რა, როგორ და რამდენი ხნით შევინახოთ მაცივარში
უნდა ვიცოდეთ, რა და როგორ შევინახოთ მასში, რათა საკვებმაც შეინარჩუნოს სასარგებლო თვისებები და მაცივარიც მეტხანს გვემსახუროს.
საკვების შენახვის ვარიანტებს მაცივრის განყოფილებები გვკარნახობს, მაგრამ უნდა გვახსოვდეს ძირითადი წესიც:
- მაცივარში შენახვისას პროდუქტები ოთახის ტემპერატურისა უნდა იყოს.
- საკვები მაცივარში ისე უნდა განვათავსოთ, რომ ცივი ჰაერის თავისუფალ ცირკულაციას ხელი არ შეეშალოს.
- პერგამენტში გახვეული მოხარშული ძეხვის მაცივარში შენახვა შეძენიდან არა უმეტეს ხუთი დღის განმავლობაში შეიძლება.
- ყველი თხუთმეტ-ჩვიდმეტ დღეს გაძლებს, თუ მოვათავსებთ პოლიეთილენის პაკეტში, რომელსაც შიგნიდან თხლად ექნება წასმული კეფირი ან მაწონი.
- ნაღების კარაქსა და მარგარინს ათ დღეზე მეტხანს ნუ შეინახავთ, თუნდაც საყინულეში - დაბალ ტემპერატურაზე იშლება ნაღების ცხიმების სტრუქტურა და, უბრალო ენით რომ ვთქვათ, საკვები უგემურდება.
- ტენის შემცველი ყველა პროდუქტი ჯერ პოლიეთილენის პაკეტში უნდა ჩავდოთ, მერე კი თავდახურულ ჭურჭელში.
- ხუთ დღემდე არ კარგავს თვისებებს მაცივარში ადუღებული რძე, სამ-ოთხ დღემდე კი - ხაჭო და არაჟანი.
- ბოსტნეულის უმრავლესობა, თუ საღია, მაცივარში რამდენიმე დღე ძლებს. ამ მხრივ ყველაზე სათუთი ბოსტნეული კიტრია - სამი დღის შემდეგ ჭკნება.
- მაცივარში ერთხანს ახალი კარტოფილის შენახვაც შეიძლება, მაგრამ სულ ქვედა, ბოსტნეულისთვის განკუთვნილ განყოფილებაში. ამასთან, ჯობს, ქაღალდის რამდენიმე ფენაში გავახვიოთ, რომ არ გაიყინოს.
- ახალი ბოსტნეული გაახვიეთ სველ ქაღალდში, ჩააწყვეთ პოლიეთილენის პაკეტში და შეაწყვეთ მაცივარში - ასე შეიძლება ერთ კვირამდეც კი არ დაკარგოს სასარგებლო თვისებები.
- ხახვსა და ნიორს მაცივარში არაფერი ესაქმება. ისინი კარგად ინახება მშრალ სათავსში, კედელზე ჩამოკიდებული ან კალათაში ჩაწყობილი.
მაცივარი: ჯანსაღი კვების საიმედო მცველი
მაცივარი დღეს ჩვენი ყოველდღიური ცხოვრების განუყოფელი ნაწილია, იმდენად, რომ მის გარეშე არსებობა წარმოუდგენლადაც კი გვეჩვენება.
ეს საყოფაცხოვრებო მოწყობილობა არა მხოლოდ კომფორტს გვიქმნის, არამედ უმნიშვნელოვანეს როლს ასრულებს ჩვენი ჯანმრთელობის შენარჩუნებასა და საკვები პროდუქტების უსაფრთხოებაში. განსაკუთრებით ზაფხულში, როდესაც მაღალი ტემპერატურა ბაქტერიების გამრავლების იდეალურ პირობებს ქმნის, მაცივრის სწორად გამოყენება სასიცოცხლოდ მნიშვნელოვანი ხდება.
როდის და როგორ შეიქმნა პირველი მაცივარი?
საკვების სიცივეში შენახვის იდეა კაცობრიობას უძველესი დროიდან ჰქონდა. ამისთვის იყენებდნენ ბუნებრივ ყინულს, თოვლს, ცივ წყაროებსა და მიწისქვეშა სარდაფებს. თუმცა, მექანიკური და ხელოვნური გაციების კონცეფცია გაცილებით გვიან გაჩნდა.
- ადრეული ექსპერიმენტები: მე-18 საუკუნის შუა ხანებში შოტლანდიელმა მეცნიერმა უილიამ კალენმა აჩვენა, რომ სითხის სწრაფი აორთქლება იწვევს გაციებას. ეს იყო მაცივრის მუშაობის ფუნდამენტური პრინციპის პირველი დემონსტრირება.
- პირველი პრაქტიკული ნაბიჯები: 1805 წელს ამერიკელმა გამომგონებელმა ოლივერ ევანსმა შეიმუშავა ორთქლის კომპრესიული ციკლის გამოყენებით მაცივრის დიზაინი, თუმცა მას პრაქტიკული მოდელი არ აუგია. 1834 წელს კი ჯეიკობ პერკინსმა შექმნა და დააპატენტა პირველი მოქმედი ორთქლ-კომპრესიული სამაცივრო დანადგარი.
- კომერციული და საყოფაცხოვრებო გამოყენება: მე-19 საუკუნის მეორე ნახევარში კარლ ფონ ლინდემ გერმანიაში მნიშვნელოვნად დახვეწა სამაცივრო ტექნოლოგია, რამაც შესაძლებელი გახადა მისი ფართო კომერციული გამოყენება (მაგალითად, ლუდსახარშებსა და ხორცის საწარმოებში). პირველი საყოფაცხოვრებო მაცივრები კი მე-20 საუკუნის დასაწყისში გამოჩნდა, თუმცა თავდაპირველად ისინი ძვირადღირებული და მოცულობითი იყო. კომპანიებმა, როგორებიცაა Kelvinator და General Electric ("Monitor-Top" მოდელი), დიდი როლი ითამაშეს მათ პოპულარიზაციასა და მასობრივ წარმოებაში.
თემის გაგრძელებას გაეცანით ბმულზე