რუბრიკები

    სამკურნალო წერილები

    ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
    ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
    გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
    სრულად

    სამკურნალო წერილები

    კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
    კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
    სრულად

    სამკურნალო წერილები

    პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
    პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
    გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
    სრულად

    როგორ უწყობს ხელს ჭარხალი მრავალი სახის კიბოს პრევენციას - მკურნალი.გე

    ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

    როგორ უწყობს ხელს ჭარხალი მრავალი სახის კიბოს პრევენციას

    ჭარხალი შეიძლება იყოს პოტენციურად სასარგებლო კიბოს დროს. გარდა ამისა, ჭარხლის დამატებამ შეიძლება ხელი შეუწყოს კიბოსთან დაკავშირებული დაღლილობის ან მკურნალობასთან დაკავშირებული გვერდითი ეფექტების მართვას მისი მდიდარი დიეტური ნიტრატების, ფლავონოიდების და პოლიფენოლების შემცველობის გამო. წითელ ჭარხლში არსებული ფიტოქიმიური კომპონენტების პოტენციური ქიმიოპრევენციული თვისებები პერსპექტიულად გამოიყურება.

    ჭარხლის კვებითი შემადგენლობა

    100 გრამი ჭარხლის კვებითი ღირებულება ასეთია:

    • კალორია - 43 კკალ
    • ცილა - 1,61 გ
    • ცხიმი - 0,17 გ
    • ნახშირწყლები - 9,56 გ
    • ბოჭკო - 2,8 გ
    • შაქარი - 6,76 გ
    • კალციუმი - 16 მგ
    • რკინა - 0,8 მგ

    ჭარხალი, როგორც კიბოსგან დამცავი

    მიუხედავად მისი ტკბილი გემოსა, ჭარხალი არის მკვებავი ბოსტნეული, დაბალკალორიული შემცველობით. ჭარხალი მდიდარია ფოლიუმის მჟავით და B ჯგუფის ვიტამინებით, რომლებიც სასარგებლოა გულისთვის და აქვთ კიბოს საწინააღმდეგო თვისებები მათი დნმ-ის წარმოებისა და აღდგენის ფუნქციის გამო. ბოსტნეულში წითელი შეფერილობა მომდინარეობს საკვების პიგმენტისგან, სახელწოდებით ბეტალაინი, რომელიც დაკავშირებულია გულის დაავადებებისგან და კიბოსგან დაცვასთან. ჭარხალი ამცირებს კანცეროგენის წარმოქმნას და ასტიმულირებს იმუნური უჯრედების და სხეულის ფერმენტების წარმოქმნას, რომლებიც ხელს უწყობენ კიბოს ზრდის წინააღმდეგ ბრძოლას. ჭარხალი აწვდის ორგანიზმს სხვადასხვა საკვებ ნივთიერებას, მათ შორის კალიუმს და C ვიტამინს.

    ტრადიციული სპარსული თერაპია იყენებს ჭარხალს კიბოს მეტასტაზური პროგრესირების თავიდან ასაცილებლად და სამართავად. იგი ასევე ფართოდ გამოიყენება სხვა სამკურნალო სისტემებში, მათ შორის აიურვედაში, ტრადიციულ ჩინურ და არაბულ მედიცინაში. კლინიკური კვლევის მიხედვით, წვენიანი ან შერეული ჭარხალი პოპულარული ფუნქციური საკვებია მსხვილი ნაწლავის, პროსტატისა და სარძევე ჯირკვლის კიბოს მქონე პაციენტებში. ფუნქციური საკვები არის საკვები, რომელიც გთავაზობთ ჯანმრთელობის სარგებელს მათი კვებითი ღირებულების მიღმა.

    როგორ ამცირებს ჭარხალი კიბოს რისკს

    ჭარხალი დიდი რაოდენობით შეიცავს ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო მიკროელემენტებს და ბიოაქტიურ ელემენტებს და ის სულ უფრო პოპულარული ხდება, როგორც ჯანმრთელობის ხელშემწყობი ფუნქციური საკვები. იგი შეიცავს წყალში ხსნად ბეტალაინებს, როგორიცაა ბეტაქსანტინები და ბეტაციანები, ფლავონოიდები, პოლიფენოლები და საპონინები. ქიმიოპრევენციული კვლევების მიხედვით, ჭარხლში შემავალი ბეტანინის პიგმენტებს აქვთ ციტოტოქსიური და ზრდის ინჰიბიტორული თვისებები სხვადასხვა კიბოს უჯრედების წინააღმდეგ. გარდა ამისა, ჭარხალი შეიცავს უამრავ ფლავონოიდს და პოლიფენოლურ კომპონენტს, რომელიც მხარს უჭერს მის ანთების საწინააღმდეგო და ანტიოქსიდანტურ თვისებებს.

    ჭარხლის ექსტრაქტები შეიცავს ბეტალაინის პიგმენტებს, რომლებიც ხელს უწყობენ კიბოს შემცირებას. გარდა ამისა, წითელი ჭარხლის წვენი ბეტალაინთან ერთად ხელს უწყობს კიბოსწინარე დაზიანებების აღმოფხვრას. ალტერნატიულად, ანთოციანინები ანტიოქსიდანტები, ზღუდავს კანცეროგენეზს.

    კიდევ ერთ კვლევაში, ჭარხლის ანტიპროლიფერაციული ბუნება აჩვენებს დადებით შედეგებს კიბოს გავრცელების შემცირებაში და მისი გავრცელების მართვაში. ჭარხლის, ბეტალაინისა და ბეტაინის ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო ნაერთები აფერხებენ ჰეპატოცელულური კარცინომის პროლიფერაციას. ისინი აფერხებენ კიბოს უჯრედების გამრავლებას და იწვევენ მათ სიკვდილს.

    ჭარხალი სარძევე ჯირკვლის კიბოსთვის

    ბოლო კვლევაში, ბეტავულგარინი, იზოლირებული შაქრის ჭარხლისგან, თრგუნავს სარძევე ჯირკვლის კიბოს უჯრედული ხაზების ზრდა, მიგრაციას, კოლონიების და მამოსფეროს წარმოქმნას. გარდა ამისა, ის აფერხებს აგრეგირებული კიბოს უჯრედების პროლიფერაციას.

    ჭარხლის სხვა სარგებელი

    ღვიძლის დამცავი

    ჭარხლის წვენი ან ჭარხალი ზრდის ღვიძლის ფერმენტების დეტოქსიკაციის დონეს. გარდა ამისა, ჭარხლის წვენში არის ანტიოქსიდანტები, A ვიტამინი, B6 ვიტამინი და რკინა. ეს ნუტრიენტები იცავს ღვიძლს ანთებისა და ოქსიდაციური სტრესისგან და ასევე აუმჯობესებს ტოქსინების აღმოფხვრის უნარს.

    კარდიოპროტექტორული

    ჭარხლის ჯანმრთელობის სარგებელი არის მისი მაღალი ნიტრატების შემცველობა, რაც აუმჯობესებს კუნთების ძალას, განსაკუთრებით გულის კუნთის. კვლევის თანახმად, ერთი ჭიქა ჭარხლის წვენის დალევა აძლიერებს კუნთების ძალას გულის უკმარისობის მქონე პაციენტებში.

    ჭარხალი დაგეხმარებათ დიდხანს ვარჯიშში

    ჭარხალი შეიძლება დაგეხმაროთ დიდი ხნის განმავლობაში ვარჯიშში, ნიტრატების შემცველობის გამო. რადგან ის აძლიერებს კუნთებში ჟანგბადის გაძლიერებული ნაკადის მიწოდებას.

    ამცირებს არტერიულ წნევას

    ჭარხალი შეიცავს ნიტრატებს, რომლებიც ეხმარება ჩვენს ორგანიზმს მეტი აზოტის ოქსიდის გამომუშავებაში, რაც იწვევს სისხლძარღვების გაფართოებას, რაც მეტი სისხლის ცირკულირებას უწყობს ხელს და ამცირებს არტერიულ წნევას.

    აუმჯობესებს ძვლების სიმტკიცეს

    ჭარხალს შეუძლია დააკმაყოფილოს ყოველდღიური მაგნიუმის მოთხოვნილების 6%, რაც ხელს უწყობს ძვლების სიძლიერის შენარჩუნებას. ეს ნუტრიენტები, სპილენძთან და ფოლატთან ერთად, რომლებიც ასევე გვხვდება ჭარხალში, ეხმარება ძვლებს გაძლიერდეს და გააუმჯობესოს ძვლის სიმკვრივე, შესაბამისად, თავიდან აგაცილოთ ოსტეოპოროზი.

    ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას

    ჭარხალი მდიდარია ბოჭკოებით, რაც ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას სასარგებლო მიკროორგანიზმების გაზრდით. დიეტური ბოჭკოების ეს ზრდა ასევე შეიძლება დაეხმაროს საჭმლის მომნელებელ პრობლემებს, როგორიცაა ნაწლავის ანთებითი დაავადება (IBD) და შეკრულობის პრევენცია.

    წონის დაკლება

    ბოჭკოების მაღალი შემცველობის და დაბალი კალორიულობის გამო, ჭარხალი ჯანსაღი დანამატია წონის დაკლების დიეტაში. გარდა ამისა, ჭარხალი გთავაზობთ მაგნიუმის ჯანსაღ დოზას, რომელიც ხელს უწყობს კუნთების ზრდას.

    • ადამიანებს, რომლებსაც აქვთ თირკმელების პრობლემა ან აწუხებთ კენჭები სხეულის ნებისმიერ წერტილში, არ უნდა მიირთვან ჭარხალი.
    • ჭარხალი შეიცავს კალიუმს, ამიტომ არ არის კარგი თირკმელების ქვების მქონე ადამიანებისთვის.
    • ჭარხალი შაქრიანი დიაბეტით დაავადებულთათვის შეზღუდვით უნდა მიირთვათ, რადგან მას აქვს საშუალო გლიკემიური ინდექსი 61.
    • ამცირებს არტერიულ წნევას ნიტრატების არსებობის გამო. ამიტომ, დაბალი წნევის მქონე ადამიანებმა არ უნდა მიირთვან ჭარხალი.
    • ნუ მიიღებთ დღეში ერთ ჭიქა ჭარხლის წვენზე მეტს.