/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
Online Mkurnali
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
კატეგორია : ბავშვის აღზრდა

გამარჯობათ, ესეთი რამე მაინტერესებს, ჩემი ძმისშვილი არის 4 წლის ვაჟი. თავის ტოლებთან შედარებით ასერომვთქვათ ოდნავ ჩამორჩება მათ მენტალურად. დაგვყავს ბაღში, ასევე სახელმწიფო პროგრამაზე ბავშვთა განვითარების ცენტრში. აქვს პრობლემა იმასთან დაკავშირებით რომ, არის ნერვიული, არის ძალიან ჯინიანი. თუ ვეტყვით ასე ნუ გაააკეთებ ეს ცუდია მაინც იმას აკეთებს. ლაპარაკითაც თავის ტოლებს ჩამორჩება. არ თამაშობს არავისთან, ურჩევნია იყოს თავისთვის, ანუ ვერ შედის კონტაქტში. ლოგოპეტი გვყავდა რომელიც სახლში აკითხავდა და მის დანახვაზე ტირილს იწყებდა ახლოს არ ეკარებოდა, იმიტომ რომ ის უთითებდა ქცევებზე და ეს ჩვენი ბავშვი ამას ვერ იტანდა, ანუ მისი ვერ გაქონდა ლოგოპედთან და მთლად შეძულდა იმ ქალის მოსვლა. ადვილად იმახსოვრებს ყველაფერს, განსაკუთრებით აქვს თვალის მეხსიერება კარგი. დავაკვირდით იმასაც რომ მისი ბაღის ამხანაგებს შეუძლიათ ბაღში ნანახი მის მშობლებს მიუტანონ ენით ანუ მოუყვნენ რა მოხდა იმ დღეს. ამას კიდევ ასეთები არ ახასიათებს, არასდროს არაფერს ამბობს ბაღში რა ხდებოდა ან რამე. გვეუბნებიან რომ აქვს ქცევის პრობლემები რომლის გამოსწორებას სჭირდება სპეციფიკური მიდგომა... გვეშინია რომ მენტალურად ვერ განვითარდება როგორც მისი ტოლები. თერაპევტმა გვითხრა როგორც უნდა მოვიქცეთ, ანუ ბავშვი უნდა ჩავრთოდ საზოგადოებრივ აქტივობებში. ვასეირნოთ სუფთა ჰაერზე, ვუყიდოთ რამე შინაური ცხოველი და ა.შ. მას ასევე ჰყავს 1 წლის დაიკო, ექიმმა გვითხრა რომ ისიც რისკის ჯგუფშია იმიტომ რომ ქცევა არის გადამდები და შეიძლება მისი ძმისგან გადაიღოსო. ვცდილობთ ეკრანთან და ტელეფონთან არ მივუშვათ. იმიტომ რომ ბიჭს ყოველთვის მულტფილმებს ვაყურებინებდით ტელეფონში და იმანაც გავლენა მოახდინა მის ტვინზე. რა უნდა ვქნათ და რა მოვიმოქმედოთ რომ 4 წლის ბიჭმა თავის თანატოლებს დაეწიოს ქცევითი განვითარებაში. და რა იყოს მათზე უკან დახეული მენტალურად. გვირჩიეთ კიდევ დამატებით რამე. მადლობა

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რჩევები

როგორ უნდა მიირთვათ ისპანახი სწორად

როგორ უნდა მიირთვათ ისპანახი სწორად
უფრო ჯანსაღია ახალი ისპანახისგან სალათის ან წვენის მომზადება რძის ცხიმის დამატებით.
  • კვლევის შედეგები, რომელიც ჩაატარეს ლინკოპინგ უნივერსიტეტის (შვედეთი) მეცნიერებმა, გამოქვეყნდა ჟურნალში Food Chemistry.
  • ისპანახი, ისევე როგორც სხვა მწვანე ფოთლოვანი ბოსტნეული, მდიდარია ბუნებრივი, ცხიმში ხსნადი პიგმენტით, ლუტეინით, რომელიც ძლიერი ანტიოქსიდანტია.
  • როგორც მეცნიერთა იმავე ჯგუფის მიერ ჩატარებულმა წინა კვლევებმა აჩვენა, ლუტეინი ხელს უწყობს ათეროსკლეროზისა და გულის იშემიური დაავადების მქონე პაციენტების ორგანიზმში ქრონიკული ანთების დონის შემცირებას იმუნური სისტემის უჯრედების არანორმალური აქტივობის შემცირებით. მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ იმუნურ უჯრედებს აქვთ ლუტეინის დაგროვების უნარი, რაც იმას ნიშნავს, რომ ორგანიზმს შეუძლია შეინახოს ეს სასარგებლო ნივთიერება.

ამჯერად მეცნიერებმა გადაწყვიტეს გაერკვიათ, ისპანახის მომზადების რომელი მეთოდია ყველაზე შესაფერისი ლუტეინის შემცველობის მაქსიმალურად გაზრდისთვის.

მკვლევარებმა საკვლევად აირჩიეს ისპანახი, რადგან ის შეიცავს უფრო მეტ ლუტეინს, ვიდრე სხვა ბოსტნეული და მას ბევრი ადამიანი მიირთმევს.

ექსპერიმენტის დროს მეცნიერებმა გამოიყენეს მომზადების ყველა მეთოდი, რომელიც ჩვეულებრივ გამოიყენება ყოველდღიურ ცხოვრებაში - ისპანახი იხარშებოდა სხვადასხვა ხანგრძლივობით და სხვაფასხვა ტემპერატურაზე, ჩაშუშული, შემწვარი, სალათად დაჭრილი, წვენი და მისგან დამზადებული სმუზი - და ყოველ ჯერზე ზომავდნენ ლუტეინის შემცველობა. როგორც მოსალოდნელი იყო, ლუტეინი ძალიან მგრძნობიარე აღმოჩნდა გაცხელების, მაღალი ტემპერატურისა და მომზადების ხანგრძლივობის მიმართ – რაც უფრო დიდხანს მოიხარშება ან ჩაშუშება ისპანახი, რაც უფრო მაღალია ტემპერატურა, მით ნაკლები ლუტეინი რჩება მასში. მაგალითად, ისპანახს შმოწვისას, ლუტეინის უმეტესი ნაწილი უკვე ორი წუთის შემდეგ განადგურდება.

  • მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ ისპანახში გაცილებით მეტი ლუტეინი რჩება, თუ ის არ არის მოხარშული, ჩაშუშული ან შემწვარი, არამედ მიკროტალღურ ღუმელში გაცხელება. მაგრამ უმჯობესია ისპანახი საერთოდ არ მოხარშოთ. როდესაც ისპანახის ფოთლებს წვრილად ჭრიან სალათში, სმუზიში ან წვენში, მცენარის სტრუქტურა ნადგურდება და ლუტეინი აქტიურად გამოიყოფა.
  • მნიშვნელოვანია ისპანახის სალათს, სმუზის ან წვენს დაამატოთ ნებისმიერი რძის ცხიმი - კარაქი, არაჟანი ან უცხიმო იოგურტი. ვინაიდან ლუტეინი ცხიმში ხსნადი ნივთიერებაა, ეს გაზრდის მის ბიოშეღწევადობას, აღნიშნავენ მეცნიერები.

კალიუმის მაღალი შემცველობის გამო, ისპანახი ხშირად რეკომენდებულია მაღალი წნევისკენ მიდრეკილ ადამიანებისთვის. მარილის ჭარბი მიღება იწვევს ჰიპერტენზიას, ხოლო კალიუმი, როგორც ნატრიუმის ანტაგონისტი, ახდენს არტერიული წნევის დონის ნორმალიზებას. ისპანახი რეგულარულად მიირთმევთ არტერიული წნევა კონტროლდება.

ისპანახი კალიუმის გარდა შეიცავს რკინას, კალციუმს, მაგნიუმს და მანგანუმს - სასარგებლო და მნიშვნელოვან მიკროელემენტებს.

შეკითხვა ექიმს
<p>-გამარჯობა. ბოლო რამდენიმე თვეა სამსახურში ძალიან ვიღლები, ისე, რომ გონებრივად ვითიშები და თვალები მეხუჭება. სამსახურში კი მიწევს მძიმე ფიზიკური შრომა, თუმცა 2 წლის მანძილზე ასე არასდროს ვყოფილვარ. მაინტერესებს თქვენი რჩევა. ასევე რა ვიტამინები უნდა შევიმოწმო? ასევე ვარ რკინადეფიციტური ანემიისკენ მიდრეკილი და ექიმის დანიშნულებით ვსვამ გალფერს.</p>

ისპანახი მდიდარია ბოჭკოებით, რაც აუმჯობესებს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის მუშაობას და ხელს უწყობს ნაწლავების დროულ და ხარისხიან გაწმენდას. ეს არა მხოლოდ აუმჯობესებს განწყობას, არამედ ამცირებს კოლორექტალური კიბოს რისკს.

ასი გრამი ისპანახი შეიცავს დაახლოებით სამ გრამ ცილას. მწვანე ბოსტნეულის წარმომადგენლებს შორის ეს რეკორდული მაჩვენებელია. თუმცა, რა თქმა უნდა, მცენარეული ცილა არ შეიძლება ჩაითვალოს სრულყოფილად და ხარისხობრივად დააკმაყოფილოს სხეულის საჭიროება ამინომჟავებზე. მაგრამ თუ ადამიანი რაციონში ამცირებს ცხოველური ცილის დონეს, აზრი აქვს მცენარეული საკვებიდან აირჩიონ ზუსტად ის საკვები, რომელიც ყველაზე მდიდარია ცილებით.

ისპანახი ამცირებს დიეტის ენერგეტიკულ სიმკვრივეს და კალორიულ შემცველობას, ხელს უწყობს სისხლში შაქრის დონის რეგულირებას, რაც ძალიან სასარგებლოა დიაბეტით და ინსულინის რეზისტენტობით დაავადებულთათვის. წონის დაკლების პროცესში ისპანახი შეუცვლელი დამხმარეა, აადვილებს და გემრიელს ხდის დღის განმავლობაში ბოსტნეულის საჭირო ოთხი ულუფის მიღებას.

კაროტინი, რომელსაც ისპანახი შეიცავს, ძალიან მნიშვნელოვანია მხედველობისთვის, აუმჯობესებს კანისა და თმის მდგომარეობას და მონაწილეობს სასქესო ჰორმონების სინთეზში.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

როგორ უნდა მიირთვათ ისპანახი სწორად - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

როგორ უნდა მიირთვათ ისპანახი სწორად

  • კვლევის შედეგები, რომელიც ჩაატარეს ლინკოპინგ უნივერსიტეტის (შვედეთი) მეცნიერებმა, გამოქვეყნდა ჟურნალში Food Chemistry.
  • ისპანახი, ისევე როგორც სხვა მწვანე ფოთლოვანი ბოსტნეული, მდიდარია ბუნებრივი, ცხიმში ხსნადი პიგმენტით, ლუტეინით, რომელიც ძლიერი ანტიოქსიდანტია.
  • როგორც მეცნიერთა იმავე ჯგუფის მიერ ჩატარებულმა წინა კვლევებმა აჩვენა, ლუტეინი ხელს უწყობს ათეროსკლეროზისა და გულის იშემიური დაავადების მქონე პაციენტების ორგანიზმში ქრონიკული ანთების დონის შემცირებას იმუნური სისტემის უჯრედების არანორმალური აქტივობის შემცირებით. მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ იმუნურ უჯრედებს აქვთ ლუტეინის დაგროვების უნარი, რაც იმას ნიშნავს, რომ ორგანიზმს შეუძლია შეინახოს ეს სასარგებლო ნივთიერება.

ამჯერად მეცნიერებმა გადაწყვიტეს გაერკვიათ, ისპანახის მომზადების რომელი მეთოდია ყველაზე შესაფერისი ლუტეინის შემცველობის მაქსიმალურად გაზრდისთვის.

მკვლევარებმა საკვლევად აირჩიეს ისპანახი, რადგან ის შეიცავს უფრო მეტ ლუტეინს, ვიდრე სხვა ბოსტნეული და მას ბევრი ადამიანი მიირთმევს.

ექსპერიმენტის დროს მეცნიერებმა გამოიყენეს მომზადების ყველა მეთოდი, რომელიც ჩვეულებრივ გამოიყენება ყოველდღიურ ცხოვრებაში - ისპანახი იხარშებოდა სხვადასხვა ხანგრძლივობით და სხვაფასხვა ტემპერატურაზე, ჩაშუშული, შემწვარი, სალათად დაჭრილი, წვენი და მისგან დამზადებული სმუზი - და ყოველ ჯერზე ზომავდნენ ლუტეინის შემცველობა. როგორც მოსალოდნელი იყო, ლუტეინი ძალიან მგრძნობიარე აღმოჩნდა გაცხელების, მაღალი ტემპერატურისა და მომზადების ხანგრძლივობის მიმართ – რაც უფრო დიდხანს მოიხარშება ან ჩაშუშება ისპანახი, რაც უფრო მაღალია ტემპერატურა, მით ნაკლები ლუტეინი რჩება მასში. მაგალითად, ისპანახს შმოწვისას, ლუტეინის უმეტესი ნაწილი უკვე ორი წუთის შემდეგ განადგურდება.

  • მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ ისპანახში გაცილებით მეტი ლუტეინი რჩება, თუ ის არ არის მოხარშული, ჩაშუშული ან შემწვარი, არამედ მიკროტალღურ ღუმელში გაცხელება. მაგრამ უმჯობესია ისპანახი საერთოდ არ მოხარშოთ. როდესაც ისპანახის ფოთლებს წვრილად ჭრიან სალათში, სმუზიში ან წვენში, მცენარის სტრუქტურა ნადგურდება და ლუტეინი აქტიურად გამოიყოფა.
  • მნიშვნელოვანია ისპანახის სალათს, სმუზის ან წვენს დაამატოთ ნებისმიერი რძის ცხიმი - კარაქი, არაჟანი ან უცხიმო იოგურტი. ვინაიდან ლუტეინი ცხიმში ხსნადი ნივთიერებაა, ეს გაზრდის მის ბიოშეღწევადობას, აღნიშნავენ მეცნიერები.

კალიუმის მაღალი შემცველობის გამო, ისპანახი ხშირად რეკომენდებულია მაღალი წნევისკენ მიდრეკილ ადამიანებისთვის. მარილის ჭარბი მიღება იწვევს ჰიპერტენზიას, ხოლო კალიუმი, როგორც ნატრიუმის ანტაგონისტი, ახდენს არტერიული წნევის დონის ნორმალიზებას. ისპანახი რეგულარულად მიირთმევთ არტერიული წნევა კონტროლდება.

ისპანახი კალიუმის გარდა შეიცავს რკინას, კალციუმს, მაგნიუმს და მანგანუმს - სასარგებლო და მნიშვნელოვან მიკროელემენტებს.

ისპანახი მდიდარია ბოჭკოებით, რაც აუმჯობესებს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის მუშაობას და ხელს უწყობს ნაწლავების დროულ და ხარისხიან გაწმენდას. ეს არა მხოლოდ აუმჯობესებს განწყობას, არამედ ამცირებს კოლორექტალური კიბოს რისკს.

ასი გრამი ისპანახი შეიცავს დაახლოებით სამ გრამ ცილას. მწვანე ბოსტნეულის წარმომადგენლებს შორის ეს რეკორდული მაჩვენებელია. თუმცა, რა თქმა უნდა, მცენარეული ცილა არ შეიძლება ჩაითვალოს სრულყოფილად და ხარისხობრივად დააკმაყოფილოს სხეულის საჭიროება ამინომჟავებზე. მაგრამ თუ ადამიანი რაციონში ამცირებს ცხოველური ცილის დონეს, აზრი აქვს მცენარეული საკვებიდან აირჩიონ ზუსტად ის საკვები, რომელიც ყველაზე მდიდარია ცილებით.

ისპანახი ამცირებს დიეტის ენერგეტიკულ სიმკვრივეს და კალორიულ შემცველობას, ხელს უწყობს სისხლში შაქრის დონის რეგულირებას, რაც ძალიან სასარგებლოა დიაბეტით და ინსულინის რეზისტენტობით დაავადებულთათვის. წონის დაკლების პროცესში ისპანახი შეუცვლელი დამხმარეა, აადვილებს და გემრიელს ხდის დღის განმავლობაში ბოსტნეულის საჭირო ოთხი ულუფის მიღებას.

კაროტინი, რომელსაც ისპანახი შეიცავს, ძალიან მნიშვნელოვანია მხედველობისთვის, აუმჯობესებს კანისა და თმის მდგომარეობას და მონაწილეობს სასქესო ჰორმონების სინთეზში.