რატომ არ უნდა მიირთვათ კარაქი რეგულარულად? - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რატომ არ უნდა მიირთვათ კარაქი რეგულარულად?

კარაქი შედგება 1%–2% რძისგან, 16%–17% წყლისგან, 80%–82% რძის ცხიმისგან და შესაძლოა დაახლოებით 1%–2% მარილისგან, რომელიც უშუალოდ მასში ემატება. ის ასევე შეიცავს კალციუმს, ფოსფორს, A, D და E ვიტამინებს და ცილებს. ლაქტონები, დიაცეტილი, მეთილის კეტონები, დიმეთილ სულფიდი და ცხიმოვანი მჟავები არის ფაქტორები, რომლებიც ანიჭებენ გემოს კარაქს.

კარაქის უარყოფითი ეფექტი

არსებობს რამდენიმე კვლევა, რომელიც აჩვენებს, რომ კარაქის მიღება არის სიმსუქნის რისკ-ფაქტორი. ასეთი კვლევები მიუთითებს მხოლოდ იმაზე, რომ ცხიმის დეპონირება ხდება ორგანიზმში კარაქის და სხვა ცხიმებით მდიდარი რძის პროდუქტების გადაჭარბებული მიღების გამო, რაც ხელს უწყობს წონის მატებას და სიმსუქნეს.

მიუხედავად იმისა, რომ კარაქს შესაძლოა ჰქონდეს მცირე სარგებელი ჯანმრთელობისთვის, ის ძირითადად შედგება ცხიმებისგან, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს მრავალი არასასურველი პრობლემა, თუ ჭარბი მოხმარება ხდება. მათ შორისაა სიმსუქნე, ჰიპერტენზია, გულის დაავადება და კიბო. ასევე შესაძლებელია, რომ როგორც უმეტეს შემთხვევაში, კარაქის ზომიერი მიღება თავიდან აგაცილებთ ჯანმრთელობის რისკების უმეტესობას, მათ შორის “ცუდი” ქოლესტერინის მაღალ დონეს.

ეს განსაკუთრებით ეხება იმ ადამიანებს, რომლებსაც უკვე აქვთ გულის დაავადება ან მაღალი წნევა. ამ დროს მთლიანად უნდა შეიზღუდოს კარაქის მიღება.

კარაქის დიდი რაოდენობით უწყვეტმა მიღებამ ასევე შეიძლება გამოიწვიოს ტიპი 2 დიაბეტი. სისხლში ცხიმის მაღალი დონე გავლენას ახდენს ინსულინის წარმოებაზე β უჯრედებში, რაც იწვევს დიაბეტის განვითარებას.

კარაქი მდიდარია ნაჯერი ცხიმებით. მიუხედავად იმისა, რომ ნაჯერი ცხიმი შეიძლება პირდაპირ არ იყოს დაკავშირებული გულის დაავადების მაღალ რისკთან, მისი პოლიუჯერი ცხიმებით ჩანაცვლება დაკავშირებულია გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების შემცირებულ რისკთან.

საერთო ჯამში, კარაქის შეზღუდული რაოდენობა ძალიან სასარგებლოა ჯანმრთელობისთვის.