ყავასთან დაკავშირებული ხუთი პოპულარული მითი უარყოფილია - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ყავასთან დაკავშირებული ხუთი პოპულარული მითი უარყოფილია

  • პირველი ეხება მტკიცებას, რომ მუქი მოხალული შეიცავს მეტ კოფეინს.

ბევრს სჯერა, რომ მუქი მარცვლები უფრო მეტ კოფეინს შეიცავს მათი ძლიერი გემოს გამო. სინამდვილეში, რაც უფრო დიდხანს იწვება მარცვლები, მით მეტ კოფეინს კარგავს. მსუბუქი მოხალული, ინარჩუნებს მეტ კოფეინს. ეს გამოწვეულია იმით, რომ ხალვის დროს ორთქლდება ტენი და ზოგიერთი ქიმიური ნაერთი, მათ შორის კოფეინი. მნიშვნელოვანია აღინიშნოს, რომ გემომ და არომატმა, რომელიც გამოდის მუქი ხალვის პროცესიდან, შეიძლება გამოიწვიოს მეტი სიძლიერის და გაჯერების ილუზია, მაგრამ ეს არ არის გამოწვეული კოფეინის შემცველობით.

  • მეორე თეორია, რომელიც სიმართლეს არ შეესაბამება, არის ის, რომ ესპრესო შეიცავს უფრო მეტ კოფეინს, ვიდრე ჩვეულებრივი ყავა და უფრო კონცენტრირებული გემო აქვს მომზადების მეთოდის გამო.

ესპრესო უფრო ძლიერი გემო აქვს, მაგრამ მოცულობით ნაკლები კოფეინი აქვს, ვიდრე ფილტრი ყავა. ერთი ჭიქა ესპრესო შეიცავს ნაკლებ კოფეინს, ვიდრე ფინჯანი ფილტრის ყავა. როგორც წესი, ერთი ჭიქა ესპრესო შეიცავს დაახლოებით 63 მილიგრამ კოფეინს, ხოლო ჩვეულებრივი ყავის ფინჯანი (240 მილილიტრი) შეიძლება შეიცავდეს 95 მილიგრამამდე კოფეინს.

  • კიდევ ერთი გავრცელებული მითი, რომ ყავა გეხმარებათ სწრაფად ალკოჰოლისგან გამოფხიზლებაში, მაგრამ სინამდვილეში ეს ასე არ არის.

ის არ ახდენს გავლენას სისხლში ალკოჰოლის დონეზე და არ აჩქარებს ალკოჰოლის ორგანიზმიდან გამოდევნის პროცესს. ასე რომ, ყავამ შეიძლება ცრუ სიფხიზლის გრძნობა მოგცეთ, მაგრამ არ გამოგაფხიზლებთ.

  • მეოთხე მითი არის ის, რომ კოფეინირებული ყავა არ შეიცავს კოფეინს.

სინამდვილეში, მასში ჯერ კიდევ რჩება კოფეინის მცირე პროცენტი - დაახლოებით ერთიდან სამ პროცენტამდე - რამა შეიძლება გავლენა იქონიოს კოფეინის მიმართ მგრძნობიარე ადამიანებზე ან მათზე, ვინც ცდილობს მთლიანად გამორიცხოს იგი რაციონიდან. თუ თქვენ ცდილობთ შეამციროთ კოფეინის მიღება, მაგრამ მთლიანად არ გამორიცხოთ იგი თქვენი რაციონიდან, უკოფეინ ყავა შეიძლება იყოს შესანიშნავი ვარიანტი.

  • ბოლო მითი, რომელიც სიმართლეს არ შეესაბამება, ეხება იმას, რომ აჯობებს ყავა გაღვიძებისთანავე დალიოთ.

გაღვიძებიდან პირველ საათებში ორგანიზმში კორტიზოლის დონე უკვე ამაღლებულია, რაც ბუნებრივად გვეხმარება სიფხიზლეში. ამ პერიოდში ყავის დალევამ შეიძლება შეამციროს მისი ეფექტი და გაზარდოს სტრესის დონე.

საუკეთესოა გაღვიძებიდან 20-30 წუთი დაელოდოთ, სანამ პირველ ფინჯანს დალევთ. ამ გზით ორგანიზმს საშუალებას აძლევთ ბუნებრივად გამოფხიზლდეს და შემდეგ შეგიძლიათ შეინარჩუნო ეს მდგომარეობა ყავით.