რატომ არის აუცილებელი რძის პასტერიზაცია
ამ ტიპის ბაქტერიები შეიძლება იყოს: Salmonella, E. coli, Listeria, Campylobacter და სხვა, რაც შეიძლება განსაკუთრებით საშიში იყოს დასუსტებული იმუნური სისტემის მქონე ადამიანებისთვის, ბავშვებისთვის, ხანდაზმულებისთვის და ორსული ქალებისთვის.
ნედლი რძე უნდა გაცხელდეს 71°C ტემპერატურაზე 15 წამის განმავლობაში, ან 138-დან-149°C-მდე ორიდან ექვი წამის განმავლობაში, რომ ზემოხსენებული მავნე ბაქტერიები მოკვდეს.
არაპასტერიზებული რძის დალევამ, წინასწარ ადუღების გარეშე, შეიძლება გამოიწვიოს გვერდითი მოვლენები. ეს შეიძლება იყოს ღებინება, დიარეა, ცხელება ან კუჭის სპაზმები სხვა სიმპტომებს შორის.
მიიჩნევა, რომ საკვები ბუნებრივი სახით უფრო ჯანსაღია. თუმცა, ეს ყოველთვის ასე არ არის. ზოგიერთი სახის დამუშავება საჭიროა ჯანმრთელობის დასაცავად. მაგალითად, პასტერიზაცია კლავს დაავადების გამომწვევ მიკრობებს.
ასევე, ბევრი სასარგბელო ნივთიერება რძის პასტერიზაციისას არ იკარგება.
გასათვალიწინებელია ისიც, რომ პასტერიზაცია არ აქცევს მას უსაფრთხო რძის პროდუქტად ალერგიის მქონე ადამიანებისთვის და არ ნიშნავს, რომ ის შეიძლება შეინახოთ მაცივარში ძალიან დიდი ხნის განმავლობაში.