/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge

-მოგესალმებიᲗ არ ვიცი სწორად ავარᲩიე Თუ არა და რამდენად მიეკუᲗვნება ეს Თემა ფიზიკურ განვიᲗარებას ბავᲨვის.მაქვს ასეᲗი ᲨეკიᲗხვა, მყავს ბიᲭუნა ამ წლის 22 აგვისტოს ხდება 20 Თვის, მოკლწდ გაიარა ფეხზე ყველაფერი კარგადაა Თუმცა ამ ბოლო დროს ᲨევამᲩნიე კუდუსუნის Ძვალი ტაკოსᲗან მომრგვალებული აქვს და ᲗიᲗქოს დიდი ანუ რომ ვადებ ხელს Ძვალი ბურᲗივიᲗ მხვდება, Ძვლის დაბოლოება კუდუსუნის, Ძალიან ვნერვიულობ ასე უნდა იყოს Თუ რამწს დაარტყა და Შეუსივდა? ნუ ერᲗი Თვე იქნება ასე აქვს.ბავᲨვი გამხდარია 11 კილო არის, იქნებ Ძვალუა გამოკვეᲗილი რადგან გამხდარია არ ვიცი..სანამ ექიმᲗან მივარ Თქვენ გწერᲗ..ვარᲗ უცხიეᲗᲨი.რანდევუ ავიᲦეᲗ და 1 ᲗვეᲨი მოგვცეს მე კი Ძალიან მეᲩქარება რადგან ვნერვიულობ.. ბავᲨვი ჯდება დადის Ჩვეულებრივ .მაᲓლობა წინასწარ

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რჩევები

7 პროდუქტი, რომლებიც ვნებს ჩვენს მეხსიერებას

7 პროდუქტი, რომლებიც ვნებს ჩვენს მეხსიერებას
ექიმები გვარწმუნებენ, რომ ყველაფერი, რაც კუჭში ხვდება, პირდაპირ გავლენას ახდენს ახალი ინფორმაციის დამახსოვრებისა და შენახვის უნარზე.

ზოგიერთ ადამიანს ისეთი სუსტი (ცუდი) მეხსიერება აქვს, რომ ფრაზა „ცალ ყურში შესული, მეორიდან უმალ ამოსდისო“ – პირდაპირ შეესაბამება. ამ კატეგორიის ადამიანებმა აუცილებლად უნდა გადახედონ თავიანთ საკვებ რაციონს. საქმე ის არის, რომ მეხსიერების პრობლემები ხშირად მრავალი დაავადების პირველი სიმპტომია. მაგალითად, გულმავიწყობა დამახასიათებელია ძლიერი სტრესის, შაქრიანი დიაბეტის, თავის ტრავმის, ცენტრალური ნერვული სისტემის დაავადებების, სისხლძარღვების პრობლემების მქონე ადამიანებისთვის. როგორც მოგეხსენებათ, ყველა ეს პათოლოგია გარკვეულწილად დაკავშირებულია არასრულფასოვან კვებასთან.

„ჩვენი ტვინი იმ კალორიების 30%-ს ითვისებს, რომელსაც ორგანიზმი საკვებიდან იღებს. სინამდვილეში ყველაფერი, რასაც ჩანგლით იჭერთ, პირდაპირ მოქმედებს თქვენს ტვინსა და მეხსიერების ფუნქციებზე“ – გვაფრთხილებს ნეირომეცნიერი დოქტორი დერია ულუდიუზი.

რომელი პროდუქტები ვნებს ჩვენს მეხსიერებას:

1) მცენარეული ზეთები

დიახ, ჩვენს ქვეყანაში ასე პოპულარულ მზესუმზირას ზეთსაც შეუძლია ზიანი მიაყენოს მეხსიერებას, ისევე როგორც ძალიან მოდურ სიმინდისა და რაფსის ზეთებს. ფაქტია, რომ ზეთებში ბევრია ომეგა-6 ცხიმოვანი მჟავა, რომელთა სიჭარბემ შეიძლება ზიანი მიაყენოს ორგანიზმს. კერძოდ, ომეგა-6-ის სიჭარბის გამო სისხლი შეიძლება გასქელდეს. ეს მჟავები ფაქტობრივად ანეიტრალებს ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავების ეფექტს, რომლებიც, პირიქით, ეხმარება ტვინს უკეთ მუშაობაში.

2) ენერგეტიკული სასმელები

ენერგეტიკული სასმელების მოყვარულებმა უნდა იცოდნენ, რომ მათი საყვარელი პროდუქტი გრძელვადიან პერსპექტივაში სერიოზულად აზიანებს მეხსიერებას. ფაქტია, რომ ენერგეტიკულ სასმელებს შეუძლიათ გაზარდონ შაქრიანი დიაბეტის და ალცჰაიმერის დაავადების რისკი. გარდა ამისა, მათ შემადგენლობაში შემავალი დიდი რაოდენობით შაქარი ზრდის სისხლში ინსულინის დონეს, რაც მეხსიერების პრობლემების განვითარების პროვოცირებას ახდენს.

3) საკვები მაღალი გლიკემიური ინდექსით

შეკითხვა ექიმს
<p>-გამარჯობა. ბოლო რამდენიმე თვეა სამსახურში ძალიან ვიღლები, ისე, რომ გონებრივად ვითიშები და თვალები მეხუჭება. სამსახურში კი მიწევს მძიმე ფიზიკური შრომა, თუმცა 2 წლის მანძილზე ასე არასდროს ვყოფილვარ. მაინტერესებს თქვენი რჩევა. ასევე რა ვიტამინები უნდა შევიმოწმო? ასევე ვარ რკინადეფიციტური ანემიისკენ მიდრეკილი და ექიმის დანიშნულებით ვსვამ გალფერს.</p>

გლიკემიური ინდექსი არის სისხლში შაქრის დონის მომატებაზე ნახშირწყლების მოქმედების მაჩვენებელი. მაღალი გლიკემიური მაჩვენებლით გამორჩეული საკვები პროდუქტების სიაშია: თეთრი პური, მაკარონი, კარტოფილი და ბრინჯი.

მაღალი გლიკემიური ინდექსით გამორჩეული საკვებით კვება არღვევს გლუკოზასა და ინსულინს შორის ბალანსს, რაც იწვევს სისხლში შაქრის დონის მკვეთრ მომატებას. ეს კი სერიოზულად მოქმედებს მეხსიერებაზე და ადამიანებს ძალიან მარტივად ავიწყდებათ ყველაფერი.

თუმცა ეს არ ნიშნავს, რომ ასეთი პროდუქტები მთლიანად უნდა იყოს ამოღებული საკვები რაციონიდან – საჭიროა ზომიერების დაცვა.

4) შემწვარ-მოხრაკული

ბევრისათვის საყვარელ შემწვარ კარტოფილს, ღვეზლებს, ქათამს – ყველა ამ საკვებს ექსპერტები ტვინის ფარულ მტერს უწოდებენ. თუ საკვებ რაციონში ძალიან ბევრი შემწვარია, ტვინის რეზერვები შეიძლება დროთა განმავლობაში შემცირდეს, რაც მეხსიერების სერიოზულ დეფიციტს იწვევს.

5) ხელოვნური დამატკბობლები

სამწუხაროდ, პოპულარული „ჯანსაღი“ უშაქრო ნამცხვრები და დაბალკალორიული სასმელები ასევე უარყოფითად მოქმედებს მეხსიერების ფუნქციაზე. ფაქტია, რომ სინთეზურ დამატკბობლებს, თუ ძალიან დიდი რაოდენობით მოვიხმართ, შეუძლიათ მნიშვნელოვნად გაზარდონ ინსულინის დონე, გამოიწვიონ გულის დაავადებები და მეტაბოლური პროცესების უკმარისობა.

6) ალკოჰოლი

ალკოჰოლური სასმელები, თუნდაც მოხმარების მომენტში, იწვევს გონების დაბინდვას და მეხსიერების გაუარესებას. თუ ადამიანი სვამს ძალიან ბევრს და მუდმივად, მაშინ მეხსიერების პრობლემები კიდევ უფრო უარესდება. და საერთოდაც, ალკოჰოლი ზიანს აყენებს კოგნიტურ უნარებსა და შემეცნებით შესაძლებლობებს.

7) ტრანსცხიმები

ტრანსცხიმები ძალიან საშიშია ტვინისთვის. ისინი წარმოდგენილია მარგარინში, ნამცხვრებში, კარტოფილის ჩიფსებსა და შოკოლადის ფილებში. ისინი მზადდება მცენარეული ზეთებისგან. ტრანსცხიმები ახანგრძლივებს პროდუქტების შენახვის ვადას, მაგრამ ძალიან საზიანოა ჯანმრთელობისთვის.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

7 პროდუქტი, რომლებიც ვნებს ჩვენს მეხსიერებას - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

7 პროდუქტი, რომლებიც ვნებს ჩვენს მეხსიერებას

ზოგიერთ ადამიანს ისეთი სუსტი (ცუდი) მეხსიერება აქვს, რომ ფრაზა „ცალ ყურში შესული, მეორიდან უმალ ამოსდისო“ – პირდაპირ შეესაბამება. ამ კატეგორიის ადამიანებმა აუცილებლად უნდა გადახედონ თავიანთ საკვებ რაციონს. საქმე ის არის, რომ მეხსიერების პრობლემები ხშირად მრავალი დაავადების პირველი სიმპტომია. მაგალითად, გულმავიწყობა დამახასიათებელია ძლიერი სტრესის, შაქრიანი დიაბეტის, თავის ტრავმის, ცენტრალური ნერვული სისტემის დაავადებების, სისხლძარღვების პრობლემების მქონე ადამიანებისთვის. როგორც მოგეხსენებათ, ყველა ეს პათოლოგია გარკვეულწილად დაკავშირებულია არასრულფასოვან კვებასთან.

„ჩვენი ტვინი იმ კალორიების 30%-ს ითვისებს, რომელსაც ორგანიზმი საკვებიდან იღებს. სინამდვილეში ყველაფერი, რასაც ჩანგლით იჭერთ, პირდაპირ მოქმედებს თქვენს ტვინსა და მეხსიერების ფუნქციებზე“ – გვაფრთხილებს ნეირომეცნიერი დოქტორი დერია ულუდიუზი.

რომელი პროდუქტები ვნებს ჩვენს მეხსიერებას:

1) მცენარეული ზეთები

დიახ, ჩვენს ქვეყანაში ასე პოპულარულ მზესუმზირას ზეთსაც შეუძლია ზიანი მიაყენოს მეხსიერებას, ისევე როგორც ძალიან მოდურ სიმინდისა და რაფსის ზეთებს. ფაქტია, რომ ზეთებში ბევრია ომეგა-6 ცხიმოვანი მჟავა, რომელთა სიჭარბემ შეიძლება ზიანი მიაყენოს ორგანიზმს. კერძოდ, ომეგა-6-ის სიჭარბის გამო სისხლი შეიძლება გასქელდეს. ეს მჟავები ფაქტობრივად ანეიტრალებს ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავების ეფექტს, რომლებიც, პირიქით, ეხმარება ტვინს უკეთ მუშაობაში.

2) ენერგეტიკული სასმელები

ენერგეტიკული სასმელების მოყვარულებმა უნდა იცოდნენ, რომ მათი საყვარელი პროდუქტი გრძელვადიან პერსპექტივაში სერიოზულად აზიანებს მეხსიერებას. ფაქტია, რომ ენერგეტიკულ სასმელებს შეუძლიათ გაზარდონ შაქრიანი დიაბეტის და ალცჰაიმერის დაავადების რისკი. გარდა ამისა, მათ შემადგენლობაში შემავალი დიდი რაოდენობით შაქარი ზრდის სისხლში ინსულინის დონეს, რაც მეხსიერების პრობლემების განვითარების პროვოცირებას ახდენს.

3) საკვები მაღალი გლიკემიური ინდექსით

გლიკემიური ინდექსი არის სისხლში შაქრის დონის მომატებაზე ნახშირწყლების მოქმედების მაჩვენებელი. მაღალი გლიკემიური მაჩვენებლით გამორჩეული საკვები პროდუქტების სიაშია: თეთრი პური, მაკარონი, კარტოფილი და ბრინჯი.

მაღალი გლიკემიური ინდექსით გამორჩეული საკვებით კვება არღვევს გლუკოზასა და ინსულინს შორის ბალანსს, რაც იწვევს სისხლში შაქრის დონის მკვეთრ მომატებას. ეს კი სერიოზულად მოქმედებს მეხსიერებაზე და ადამიანებს ძალიან მარტივად ავიწყდებათ ყველაფერი.

თუმცა ეს არ ნიშნავს, რომ ასეთი პროდუქტები მთლიანად უნდა იყოს ამოღებული საკვები რაციონიდან – საჭიროა ზომიერების დაცვა.

4) შემწვარ-მოხრაკული

ბევრისათვის საყვარელ შემწვარ კარტოფილს, ღვეზლებს, ქათამს – ყველა ამ საკვებს ექსპერტები ტვინის ფარულ მტერს უწოდებენ. თუ საკვებ რაციონში ძალიან ბევრი შემწვარია, ტვინის რეზერვები შეიძლება დროთა განმავლობაში შემცირდეს, რაც მეხსიერების სერიოზულ დეფიციტს იწვევს.

5) ხელოვნური დამატკბობლები

სამწუხაროდ, პოპულარული „ჯანსაღი“ უშაქრო ნამცხვრები და დაბალკალორიული სასმელები ასევე უარყოფითად მოქმედებს მეხსიერების ფუნქციაზე. ფაქტია, რომ სინთეზურ დამატკბობლებს, თუ ძალიან დიდი რაოდენობით მოვიხმართ, შეუძლიათ მნიშვნელოვნად გაზარდონ ინსულინის დონე, გამოიწვიონ გულის დაავადებები და მეტაბოლური პროცესების უკმარისობა.

6) ალკოჰოლი

ალკოჰოლური სასმელები, თუნდაც მოხმარების მომენტში, იწვევს გონების დაბინდვას და მეხსიერების გაუარესებას. თუ ადამიანი სვამს ძალიან ბევრს და მუდმივად, მაშინ მეხსიერების პრობლემები კიდევ უფრო უარესდება. და საერთოდაც, ალკოჰოლი ზიანს აყენებს კოგნიტურ უნარებსა და შემეცნებით შესაძლებლობებს.

7) ტრანსცხიმები

ტრანსცხიმები ძალიან საშიშია ტვინისთვის. ისინი წარმოდგენილია მარგარინში, ნამცხვრებში, კარტოფილის ჩიფსებსა და შოკოლადის ფილებში. ისინი მზადდება მცენარეული ზეთებისგან. ტრანსცხიმები ახანგრძლივებს პროდუქტების შენახვის ვადას, მაგრამ ძალიან საზიანოა ჯანმრთელობისთვის.