რომელია უკეთესი: ვაშლის ჭამა თუ ერთი ჭიქა წვენის დალევა?
კბილებით საკვების ნელი ღეჭვა პირის ღრუში, საიდანაც იწყება საჭმლის მონელების პროცესი, ერთ-ერთ მთავარ როლს ასრულებს ზოგადად ორგანიზმის ჯანმრთელობის შენარჩუნებაში.
სინამდვილეში, ხილის "თავად წვენი" არის ბოჭკოების შემცველობა ხილში, რომლის სარგებელზე უსასრულოდ შეიძლება საუბარი.
ეს საკვები ბოჭკოები, რომელთა წყალობითაც გვაქვს სიმძღრის შეგრძნება, გვხვდება არა მხოლოდ ხილსა და ბოსტნეულში, არამედ მთლიან მარცვლეულსა და პარკოსნებში. უჯრედისი ხელს უწყობს ჯანსაღი წონის შენარჩუნებას, ამცირებს დიაბეტის, გულის დაავადებების და კიბოს გარკვეული ტიპების რისკს.
რეკომენდებულია უჯრედისის მიღება 51 წლამდე ასაკის ქალებისთვის დღეში 25 გრამი და 38 გრამი მამაკაცებისთვის. ამ ასაკზე უფროსი ასაკის ადამიანებისთვის ნორმა ოდნავ დაბალია: საკმარისია ქალებმა პროდუქტების შემადგენლობაში შეჭამონ 21 გრამი უჯრედისი, ხოლო მამაკაცებისთვის - 30 გრ.
ნებისმიერი ფიზიკური აქტივობა არაფერს ჯობია და ვაშლის წვენთან მიმართებაშიც ანალოგიური სიტუაციაა. ადამიანთა გარკვეული ჯგუფებისთვის მას რამდენიმე უპირატესობაც კი აქვს. მაგალითად, დიაბეტის მქონე ადამიანებისთვის ჰიპოგლიკემიის (სისხლში დაბალი შაქრის) პერიოდში ვაშლის წვენს შეუძლია მისი სწრაფად კომპენსირება.
ადამიანებისთვის, რომლებსაც აქვთ დიარეა უპირატესად კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის პრობლემებით, კვების დარღვევებით, ან მათთვის, ვისაც არ უყვარს ხილი, დამუშავებული წვენი მინიმალური ბოჭკოებით უზრუნველყოფს ვიტამინებისა და სხვა საკვები ნივთიერებების მიღებას.
ასევე, მცირეწლოვან ბავშვებს ვირუსული ინფექციის პერიოდში დიარეითა და ღებინების დროს, რათა თავიდან იქნას აცილებული დეჰიდრატაცია ელექტროლიტების მიღებაზე უარის თქმის დროს მათი გემოს გამო, შეიძლება შესთავაზონ წყალთან ნახევრად განზავებული წვენის დალევა. ნებისმიერი სითხე ამ შემთხვევაში არაფერს ჯობია, რადგან ბავშვები, ისევე როგორც მოხუცები, ძალიან სწრაფად დეჰიდრატდებიან.