ბეტა-კაროტინით მდიდარი საკვები და მათი სარგებელი
სტაფილო შეიცავს საკვებ ნივთიერებას ბეტა-კაროტინს, რაც სასარგებლოა მხედველობისთვის.
ბევრი სხვა ხილი და ბოსტნეული ასევე ბეტა-კაროტინის კარგი წყაროა და სარგებელი სცილდება ძლიერ მხედველობას.
ბეტა-კაროტინი ორგანიზმში A ვიტამინად გარდაიქმნება. ბეტა-კაროტინი ანტიოქსიდანტია და ასევე ანთების საწინააღმდეგო თვისებები აქვს.
რა არის ბეტა-კაროტინი?
ბეტა-კაროტინი არის საკვები ნივთიერების ტიპი, რომელიც ცნობილია როგორც კაროტინოიდი, რაც იმას ნიშნავს, რომ ეს არის ბუნებრივი საკვები საღებავი. ბეტა-კაროტინისა და სხვა კაროტინოიდების მაღალი შემცველობის საკვებს აქვს მდიდარი ფერები.
ბეტა-კაროტინი არის კაროტინოიდის განსაკუთრებული სახეობა, რომელიც ცნობილია როგორც პროვიტამინი A კაროტინოიდი. ეს ნიშნავს, რომ ის არსებითად არის A ვიტამინის წინამორბედი. როდესაც ის შეიწოვება ორგანიზმში, ბეტა-კაროტინი გარდაიქმნება A ვიტამინად ნაწლავებში.
ბეტა-კაროტინის სარგებელი
ზოგიერთი საკვები - როგორიცაა ხორცი, თევზი და რძის პროდუქტები - შეიცავს A ვიტამინს, რომელსაც წინასწარ ჩამოყალიბებული A ვიტამინი ეწოდება. მაგრამ პროვიტამინ A კაროტინოიდები, როგორიცაა ბეტა-კაროტინი, მოდის მცენარეული საკვების ფართო სპექტრიდან.
ანტიოქსიდანტი, როგორიცაა ბეტა-კაროტინი, ხელს უწყობს უჯრედულ დონეზე სხეულის დაზიანების წინააღმდეგ ბრძოლას. ეს იმიტომ ხდება, რომ ბეტა-კაროტინი მოქმედებს როგორც ანტიოქსიდანტი. ის ხელს უშლის თავისუფალი რადიკალების დაგროვებას ორგანიზმში. ეს მართლაც მნიშვნელოვანია, რადგან ოქსიდაციური სტრესი დაკავშირებულია უამრავ ქრონიკულ დაავადებასთან, როგორიცაა კიბო, გულის დაავადება, ალცჰაიმერის დაავადება და სხვა. ასე რომ, ბეტა-კაროტინით და სხვა ანტიოქსიდანტებით მდიდარი დიეტა დაგეხმარებათ ქრონიკული დაავადებების პრევენციაში.
ბეტა-კაროტინი არის ერთ-ერთი საკვები ნივთიერება, რომელიც უზრუნველყოფს ანთების საწინააღმდეგო სარგებელს.
ჯანსაღი დიეტა, რომელიც მდიდარია ნუტრიენტებით, როგორიცაა ბეტა-კაროტინი, დაგეხმარებათ გააკონტროლოთ ანთებითი რეაქცია.
ბეტა-კაროტინის, ერთ-ერთი ყველაზე ცნობილი სარგებელი არის მისი გავლენა მხედველობაზე. ეს გამოწვეულია ბეტა-კაროტინის კავშირით A ვიტამინთან, რომელიც ეხმარება ტვინს სინათლის აღქმაში. ორგანიზმი A ვიტამინს ბადურის ჯანმრთელობის შესანარჩუნებლად და თვალის სიმშრალის თავიდან ასაცილებლად იყენებს. კვლევებმა ასევე აჩვენა, რომ A ვიტამინი ასოცირდება კატარაქტის შემცირებულ რისკთან, ისევე როგორც ასაკთან დაკავშირებულ მაკულარული დეგენერაციასთან.
საკვები ბეტა-კაროტინის შემცველობით:
- ტკბილი კარტოფილი(გამომცხვარი);
- სტაფილო;
- გოგრა (მოხარშული);
- სალათის ფოთოლი;
- წითელი წიწაკა;
- ისპანახი;
- გარგარი;
- ბროკოლი;
- ბარდა;
- მანგო
რამდენი ბეტა-კაროტინი უნდა მიიღოთ?
გამომდინარე იქიდან, რომ ბეტა-კაროტინი ეხმარება ორგანიზმს A ვიტამინის შექმნაში, ის ჯანსაღი დიეტის მნიშვნელოვანი ნაწილია.
19 -50 წლამდე ასაკის მოზრდილებისათვის A ვიტამინის რეკომედნებული დოზა არის 900მკგ (კაცები), 700მკგ (ქალები).
A ვიტამინი შეიძლება საშიში იყოს გადაჭარბებული რაოდენობით.
A ვიტამინი არის ცხიმში ხსნადი ვიტამინი, რაც იმას ნიშნავს, რომ თქვენი სხეული ინახავს მას ღვიძლში და ცხიმოვან ქსოვილში, რათა მოგვიანებით გამოიყენოს. ასე რომ, A ვიტამინი უფრო მეტხანს რჩება ორგანიზმში, ვიდრე წყალში ხსნადი ვიტამინები.
ამიტომ A ვიტამინის დანამატები, როგორც წესი, არ არის რეკომენდირებული, თუ ისინი არ გამოიყენება ექიმის მეთვალყურეობის ქვეშ.
არსებობს ბეტა-კაროტინის გვერდითი ეფექტები. რაციონში ბევრი ბეტა-კაროტინის მიღებამ შეიძლება კანს მოყვითალო-ნარინჯისფერი შეფერილობა მისცეს.
ამას კაროტენემია ჰქვია. არ არის საშიში, მაგრამ ეს შეიძლება იყოს ნიშანი იმისა, რომ შეამციროთ ბეტა-კაროტინით მდიდარი საკვების მიღება.