არის თუ არა ბროწეულის წვენი უსაფრთხო და სასარგებლო რევმატოიდული ართრიტის დროს? - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

არის თუ არა ბროწეულის წვენი უსაფრთხო და სასარგებლო რევმატოიდული ართრიტის დროს?

მაგრამ, ექსპერტები აფრთხილებენ, რომ ამ სუპერხილმა შესაძლოა უარყოფითი გავლენა მოახდინოს იმ ადამიანებიზე, რომლებიც იღებენ გარკვეულ მედიკამენტებს.

ბოლო წლებში გაიზარდა ინტერესი გარკვეული სასმელების პოტენციური ეფექტების მიმართ რევმატოიდული ართრიტის მქონე ადამიანებისთვის. როგორც ჟურნალ Nutrients-ში გამოქვეყნებული მიმოხილვის ავტორები აცხადებენ, სასმელებს აქვთ საკვანძო როლი აუტოიმუნიტეტის გაძლიერებაში და გააჩნიათ პოტენციალი შეცვალონ მიკრობიომი, რაც იწვევს ანთებითი პროცესების შეფერხებას.

სასმელებს, დიეტასა და ცხოვრების სტილის სხვა ფაქტორებთან ერთად, შეუძლიათ გავლენა მოახდინონ ორგანიზმში არსებულ ბევრ პროცესზე, რომლებიც გავლენას ახდენენ დაავადებებზე, აღნიშნავენ ავტორები და ასახელებენ იმას, რომ ყავა ან ჩაი ამცირებს ანთებას, ხოლო სხვა სასმელები ცვლის ნაწლავის მიკრობიომს, რომელიც ურთიერთქმედებს იმუნურ სისტემასთან.

ზოგიერთ მცენარეში ნაპოვნი ბუნებრივი ანტიოქსიდანტებით მდიდარი ხილის წვენები, რომლებიც ცნობილია როგორც პოლიფენოლები, მკვლევართა განსაკუთრებულ ყურადღებას იქცევს. Nutrients-ის ავტორებმა დაწერეს, რომ ხილის წვენები დაკავშირებულია სასარგებლო ეფექტებთან რამდენიმე მდგომარეობისთვის, მათ შორის დიაბეტისთვის, ნაწლავის ანთებითი დაავადებისთვის, ათეროსკლეროზისა და გარკვეული მეტაბოლური დარღვევებისთვის. ბროწეული იყო კვლევის აქცენტი. მას სუპერ საკვები ეწოდება. ბროწეულის წვენის შესაძლოა სარგებელი ჯანმრთელობისთვის

ცხოველებზე ჩატარებულმა კვლევამ აჩვენა, რომ ბროწეულის ექსტრაქტი ამცირებს კოლაგენით გამოწვეულ ართრიტის სიმძიმეს, სახსრების ანთებას და სისხლში ანთებითი მარკერის ინტერლეუკინ 6 (IL-6) დონეს.

სხვა კვლევებმა შეისწავლეს წვენის შესაძლო გავლენა გულის დაავადებებზე, მდგომარეობა, რომელიც განიხილება როგორც თანმხლები დაავადება რევმატოიდული ართრიტის მქონე ადამიანებისთვის.

ამ კვლევების უმეტესობა ჩატარდა საცდელ მილებში ან თაგვებზე, მხოლოდ მცირე რაოდენობა ჩატარდა ადამიანებში.

კვლევამ, რომელიც გამოქვეყნდა British Journal of Nutrition-ში, აჩვენა ტრიგლიცერიდების მნიშვნელოვანი შემცირება, მას შემდეგ რაც სუბიექტები იღებდნენ დღეში 400 მილიგრამ (მგ) ბროწეულის თესლის ზეთს ერთი თვის განმავლობაში. (მონაწილეების სისხლში საერთო ქოლესტერინი არ დაეცა.)

Advanced Biomedical Research-ში გამოქვეყნებულ მიმოხილვაში, მეცნიერებმა ბროწეულს უწოდეს „ძლიერი ანტიოქსიდანტი“ და განაცხადეს, რომ ნაყოფში აღმოჩენილ სხვადასხვა ნაერთს აქვს ანტიჰიპერტენზიული და ანთების საწინააღმდეგო თვისებები, სხვა სარგებელს შორის.

კვლევამ, რომელიც გამოქვეყნდა European Journal of Clinical Nutrition-ში, შეადარა სუბიექტები, რომლებიც დღეში ორ 250 მგ-იან ბროწეულის ექსტრაქტის კაფსულას იღებდნენ ორი თვის ბოლოს, ადამიანებმა, რომლებიც იღებდნენ ექსტრაქტს, აღნიშნეს სახსრების ნაკლები შეშუპება და ტკივილის ინტენსივობის შემცირება, გარდა ამისა, სისხლში გლუტათიონ პეროქსიდაზას (GPx) უფრო მაღალი დონე შეინიშნებოდა, რომელიც იცავს ჟანგვითი დაზიანებისგან. (C-რეაქტიული ცილა, ერითროციტების დალექვის სიჩქარე და სისხლის სხვა მნიშვნელოვანი მარკერები უცვლელი დარჩა.)

ადამიანებზე, ცხოველებზე და in vitro ჩატარებული კვლევების მეტა-ანალიზმა, რომელიც გამოქვეყნდა The International Journal of Clinical Practice-ში, აჩვენა, ბროწეულის სასარგებლო გავლენა კლინიკურ სიმპტომებზე, ანთებით და ჟანგვითი ფაქტორებზე. ბროწეული ხელს უწყობს რევმატოიდული ართრიტის გართულებების მართვას ანთების და ოქსიდაციური სტრესის შემცირებით. მკვლევარებმა ასევე აღნიშნეს, რომ მნიშვნელოვანი უატყოფითი შედეგები ბროწეულის მოხმარების შემდეგ არ დაფიქსირებულ.

კვლევის ავტორები The International Journal of Clinical Practice-ში აღნიშნავენ, რომ მეტი კლინიკური კვლევა გამართლებული იქნებოდა. ექსპერტები აფრთხილებენ, რომ ადრეული აღმოჩენები იმედისმომცემია რევმატოიდული ართრიტის მქონე ადამიანებისთვის, თუმცა საჭიროა უფრო ფართო კვლევები ადამიანებში მათი ეფექტების დასადასტურებლად და უკეთესი მითითებების მიწოდება ბროწეულის ან მისი წვენების რაოდენობასა და ფორმაზე, რომელიც შეიძლება იყოს ყველაზე ეფექტური.

ბროწეული და წამლის შესაძლო ურთიერთქმედება

არსებობს კითხვები იმის შესახებ, შეიძლება თუ არა ბროწეულის წვენმა, ისევე როგორც გრეიფრუტის წვენმა, იმოქმედოს ხშირად გამოყენებული მედიკამენტების შეწოვის სიჩქარეზე. წამლების შეწოვის პრობლემა არის ბროწეულის წვენთან დაკავშირებული პოტენციური პრობლემა.

წამლების სია, რომლებიც არ უნდა მიიღოთ გრეიფრუტის წვენთან ერთად, გრძელია. იგი მოიცავს ზოგიერთ სტატინურ პრეპარატს, რომლებიც აქვეითებენ ქოლესტერინს, ზოგიერთი არტერიული წნევის დამწევ პრეპარატს, ზოგიერთ შფოთვის საწინააღმდეგო მედიკამენტს, არითმიის საწინააღმდეგო მედიკამენტებს.

აშშ-ს სურსათისა და წამლების ადმინისტრაცია (FDA) აფრთხილებს, რომ გრეიფრუტის წვენის დალევა, როდესაც იღებთ ამ მედიკამენტებს, ხელს უშლის პრეპარატის სრულ მეტაბოლიზმს, ასე რომ, უფრო მეტი შეიძლება შევიდეს სისხლში და დარჩეს იქ უფრო დიდხანს, რაც გამოიწვევს პრეპარატის პოტენციურად საშიშ დონეს თქვენს ორგანიზმში. ორგანიზმში და დამატებით გვერდით ეფექტებში. გაურკვეველია აქვს თუ არა იგივე ეფექტი ბროწეულის წვენს, რადგან ადამიანებში მცირე კვლევა ჩატარდა. წამლების მეტაბოლიზმისა და ფარმაკოკინეტიკის ევროპულ ჟურნალში გამოქვეყნებული კვლევა ასკვნის, რომ მიუხედავად იმისა, რომ შესაძლებელია ბროწეულის წვენმა გამოიწვიოს წამლების მეტაბოლიზმის პრობლემები, ვერავინ იტყვის დანამდვილებით მეტი კვლევის გარეშე.