ზეაქსანტინი - ძლიერი ანტიოქსიდანტი - რომელი საკვებიდან მივიღოთ ის
მნიშვნელოვანია იმის ცოდნა, თუ რამდენად აუცილებელია ანტიოქსიდანტები ჯანმრთელობის ქრონიკული პრობლემებისგან დაცვაში.
მიუხედავად იმისა, რომ არსებობს მრავალი სახის ანტიოქსიდანტი, მნიშვნელოვანი ჯგუფი, რომელიც უნდა იცოდეთ არის კაროტინოიდები. ხილი და ბოსტნეული ხელს უწყობს ყველაზე მეტ კაროტინოიდს შეიცავს.
ზეაქსანტინის ჯანმრთელობის სარგებელი
ზეაქსანტინი კაროტინოიდების ოჯახის სხვა წევრების მსგავსად, ორგანიზმში A ვიტამინად გარდაიქმნება. მიუხედავად იმისა, რომ A ვიტამინს ხშირად ვუკავშირებთ თვალის ჯანმრთელობას, A ვიტამინი ასევე აუცილებელია იმუნიტეტის მხარდასაჭერად და ნაწლავის გარსის მთლიანობის შესანარჩუნებლად.
კვლევებმა აჩვენა, რომ კაროტინოიდებს შეუძლიათ ორგანიზმს დაეხმარონ ინფექციებთან ბრძოლაში, უმჯობესებენ გენის რეგულაციას და ქსოვილებისთვის ჟანგბადის მიწოდების პროცესს. ჩატარებული კვლევის ყოვლისმომცველმა მიმოხილვამ დაადგინა, რომ ზეაქსანტინი, ამცირებს ნევროლოგიურ აშლილობებს ანთებისა და ოქსიდაციური სტრესის წინააღმდეგ ბრძოლის უნარის გამო. აღმოჩნდა, რომ ზეაქსანტინი იცავს ორგანიზმს სხვადასხვა სახის კიბოსა და ოსტეოპოროზისგან, ისევე როგორც ძვლებთან დაკავშირებული სხვა პრობლემებისგან.
ზეაქსანტინის საუკეთესო საკვები წყაროები
- ისპანახი;
- ბროკოლი;
- სტაფილო;
- მწვანე ბარდა;
- წითელი წიწაკა;
- სიმინდი;
- გოგრა;
- მანგო
ზეაქსანტინი ასევე გვხვდება წყალმცენარეებში, როგორიცაა სპირულინა და ქლორელა.
ზეაქსანტინის კაროტინოიდებთან, მიკროელემენტებთან, ცილებთან და ჯანსაღ ცხიმებთან ერთად მიღებისას იზრდება სარგებელი. ცხიმები განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია ზეაქსანტინის სწორი შეწოვისთვის. ბოჭკოვანი და ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავებით მდიდარი რაციონი ხელს უწყობს ნაწლავის სიჯანსაღის შენარჩუნებას, რაც აუმჯობესებს საკვები ნივთიერებების ათვისებას.