ჯანსაღი დაბერების გასაღები: K ვიტამინის გავლენა კვების, მიკრობიომის და ჯანმრთელობის ჯაჭვზე
თუ როგორ შეუძლია K ვიტამინის დანამატებს ხელი შეუწყოს ჯანსაღ დაბერებას.
K ვიტამინი არის კვების,მიკრობიომის და ჯანმრთელობის ღერძის მოდულატორი. ამრიგად, მკვლევარები ეძებენ მტკიცებულებებს იმის შესახებ, თუ როგორ მოქმედებს ის ნაწლავის ბაქტერიების შემადგენლობაზე და მეტაბოლურ აქტივობებზე, რომლებიც დაკავშირებულია ჯანმრთელობის სარგებელთან, განსაკუთრებით ხანდაზმულებში.
კვების რეჟიმი არის ადამიანის ოპტიმალური ჯანმრთელობის განმსაზღვრელი. ცუდი კვება, დამუშავებული საკვების, შაქრისა და ნატრიუმის მაღალი შემცველობა, დაავადებების განვითარების მნიშვნელოვანი რისკ-ფაქტორებია. ანალოგიურად, მიჩნეულია, რომ მცენარეულ საკვებზე გადასვლამ შეიძლება თავიდან აგვაცილოს დაავადებებისგან გამოწვეული სიკვდილიანობა.
ჯანსაღი კვების, როგორც პრევენციული და თერაპიული სტრატეგიის გავლენა დაბერების წინააღმდეგ საბრძოლველად შეიძლება იყოს უზარმაზარი. ნაწლავის მიკრობიომი არის კიდევ ერთი ძირითადი ფაქტორი, რომელიც შუამავალია დიეტასა და ასაკთან დაკავშირებულ ჯანმრთელობას შორის.
ამრიგად, კვებას, ნაწლავის მიკრობიომსა და ჯანმრთელობას შორის ურთიერთქმედების ამოცნობა ხელს უწყობს ჯანსაღი სტრატეგიის შემუშავებას ჯანსაღი დაბერების ხელშესაწყობად.
მიუხედავად იმისა, რომ კვლევებმა ჩართეს მრავალი სხვა ბიოაქტიური ნაერთები დაბერების კვლევაში, დაკვირვების კვლევებმა აჩვენა, რომ ვიტამინი K და K ვიტამინ-დამოკიდებული ცილები ასოცირდება ასაკთან დაკავშირებული დაავადებების დიდ სპექტრთან.
კვლევებმა დაადგინა მისი გავლენა დაბერების მახასიათებლებზე, როგორიცაა გენომის არასტაბილურობა, უჯრედული დაბერება, მიტოქონდრიული დისფუნქცია და ეპიგენეტიკური დისრეგულაცია. K ვიტამინი მართავს უჯრედულ და მაკრომოლეკულურ დაბერების პროცესებს რეაქტიული ჟანგბადის სახეობების პირდაპირი შეწოვით და მისი დაზიანების შერბილებით. მისი ანთების საწინააღმდეგო მოქმედება ასევე აჩერებს ქრონიკულ, მსუბუქ ანთებით დატვირთვას, რომელსაც თან ახლავს დაბერება. გარდა ამისა, ვიტამინი K აფერხებს ბირთვული ფაქტორის კაპა B აქტივობას. საკვებიდან მიღებული K1 ან K2 ვიტამინი ხელს უწყობს ხანდაზმულებში ალცჰეიმერის დაავადების წინააღმდეგ ბრძოლას.
ადამიანის ორგანიზმი ინახავს მცირე რაოდენობით K ვიტამინს და მისი მარაგი სწრაფად იშლება. მწვანე ბოსტნეული K ვიტამინის ძირითადი წყაროა.